Nå er hun ny FO-leder: – Jeg er stolt og rørt
Marianne Solberg er den første vernepleieren som tar over roret i FO. Dette vil hun gjøre med makta.
Marianne Solberg får en gratulasjonsklem av Mimmi Kvisvik.
Skjalg Bøhmer Vold
solfrid.rod@lomedia.no
– Når jeg ser utover denne salen, er jeg enormt stolt og rørt. Stolt over tilliten dere har gitt meg og rørt over fellesskapet, sa nyvalgt forbundsleder Marianne Solberg da hun avsluttet FOs landsmøte, som har vært samlet i Oslo i fem dager.
Ulik bagasje
I dette fellesskapet har folk forskjellige erfaringer og ulik bagasje, påpekte Solberg, før hun sa litt om sin egne vei inn vernepleieryrket og fagbevegelsen.
– Min sterke, gode, tøffe mor, mitt forbilde i livet, ble blind da jeg var ganske liten. For meg var det normalen, men det lærte meg noe om hvordan samfunnet skaper hindre helt unødvendig, fortalte Solberg.
Sosialarbeidere må kjempe mot manglende tilrettelegging og stivbeinte systemer, mener hun.
– Og skal vi klare det, må rammene være sånn at fagfolk har tid og rom til å finne de gode løsningene sammen med de vi skal hjelpe. Det er da vi bidrar til et samfunn der alle får delta på sine egne premisser.
Skjalg Bøhmer Vold
Vil styrke tillitsvalgte
Den nye lederen overtar et forbund som har vokst kraftig. Hun vil prioritere det hun mener er den aller beste måten å ivareta nye medlemmer på, gode tillitsvalgte ute på arbeidsplassene. Tillitsvalgte skal både kjempe for sine medlemmers lønns- og arbeidsforhold og være tydelige stemmer når tjenestene ikke er gode nok, påpekte Solberg.
– Jeg vil at vi i neste periode jobber for at enda flere påtar seg verv, og vi skal styrke de tillitsvalgte med skolering, hjelp og støtte. Det skal være trygt å være tillitsvalgt i verdens beste forbund, fastslo Solberg.
Hun er glad for at landsmøtet vedtok å holde kontingentsatsen på dagens nivå. Det gir økonomisk handlingsrom til å utvikle og styrke FO som både fagforening og profesjonsforbund, mener hun.
Her er de viktigste sakene fra landsmøtet
Et grønnere forbund
Til våren skal Solberg lede FO gjennom et hovedtariffoppgjør, for første gang som leder. Hun er stolt over at landsmøtet har bekreftet prinsippet om en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk.
– Det viser at verdiene våre betyr noe. Vi skal ha uttelling for kompetanse, og vi skal minske kjønnsforskjellen på lønnsslippen, sa den ferske forbundslederen.
Det nye framover blir å utforme grønne tariffkrav. Solberg er stolt over at FO har valgt en grønn profil. Det skal gjenspeiles både i profesjonspolitikken og i tariffpolitikken, forsikret hun.
Marianne Solberg diskuterte likelønn med Trygve Hegnar under landsmøtet.
Skjalg Bøhmer Vold
En alternativ stemme
Sosialpolitikk og kravet om en egen sosialminister har preget landsmøtet. Nå blir det opp til den nye forbundsledelsen å fortsette den jobben. I dag er sosialpolitikk spredd over flere departementer, det er åpenbart at det trengs en koordinerende kraft, mener Solberg.
– Vi skal ha en sosialminister, og vi har utstyrt den sosialministeren med et veldig godt sosialpolitisk kompass, sa hun, med henvisning til rapporten Kompass for en ny sosialpolitikk, som ble lansert på landsmøtet.
Dette kompasset må sosialarbeidere selv bruke i sin yrkesutøvelse, ved å være et alternativ til kravene om mer politi, mer straff og stengte grenser, mener Solberg.
Ny forbundsledelse valgt med stående applaus
– Nå begynner moroa
Hun er stolt over å lede et forbund som vektlegger internasjonal solidaritet. Landsmøtet opprettholder ordningen med at én prosent av kontingentinntektene går til solidaritetsarbeid.
Under landsmøtet opprettet FO en spleis for å samle inn penger til Norsk Folkehjelps arbeid på Gaza. Det ble samlet inn 82.745 kroner i løpet av de fem dagen. I tillegg bevilget arbeidsutvalget å supplere spleisen, slik at landsmøtet oversender en gave på totalt 150.000 kroner.
– Vi viser at vår kamp for rettferdighet og solidaritet ikke stopper ved egen dørstokk, sa Solberg.
Hun takket Mimmi Kvisvik for utrettelig innsats gjennom 17 år i forbundsledelsen og lovet å forvalte verdiene godt.
– Landsmøtet har vært lærerikt, engasjerende, rørende og gøy. Men det er nå moroa begynner. Nå skal vi alle sammen ut og omgjøre politiske vedtak til praktisk handling, sa Solberg.
Skjalg Bøhmer Vold
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud