Fellesorganisasjonen 30 år
Ledig stol: FO krever «sosialminister». Helt urealistisk på kort sikt, mener forsker
Fellesorganisasjonen gir seg ikke. Krever «sosialministeren» tilbake. Igjen.
Ledig stol for sosialministeren i Norge, i salen på Fellesorganisasjonens landsmøte i Oslo onsdag..
Skjalg Bøhmer Vold
oystein.helmikstol@lomedia.no
Statsministeren fikk en klar oppfordring på FOs landsmøte som startet onsdag:
– Kjære Jonas, oppgrader Tonje Brenna til arbeids- og sosialminister!
Gir seg ikke
Husker du sist Norge hadde en egen sosialminister? Det var i 2004.
Fellesorganisasjonen (FO) vil ha en slik minister tilbake. Det har de krevd en stund, både på Arendalsuka, i VG og i Fontene. Dette til tross for sterk motbør både fra forskningshold og fra partitopper.
Og det er fra sine egne man skal ha det: Den rødgrønne regjeringen sørget for at også ordet sosial forsvant ut av departementskontorene.
Men FO gir seg ikke. På årets landsmøte kommer det samme kravet, med full tyngde. Samtaler mellom tre tidligere sosialministre ble vist på storskjerm åpningsdagen, og forbundet lanserer 10 punkter for en ny sosialpolitikk.
Påtroppende FO-leder Marianne Solberg tolket svaret fra statsminister Støre tidligere på dagen, som at han var på glid om egen sosialminister, sa hun til delegatene.
FO ønsker en sosialminister med eget departement. Påtroppende leder Marianne Solberg presenterte kravet på landsmøtet onsdag.
Skjalg Bøhmer Vold
Forbundet vil ha et paradigmeskifte i arbeidslinja: Målsettingen må endres fra plikt til rett til arbeid, foreslår FO.
En tom stol i landsmøtesalen symboliserer kravet om egen sosialminister.
Statsminister Jonas Gahr Støre fikk stående applaus både før og etter talen han holdt på landsmøtet til Fellesorganisasjonen onsdag.
Skjalg Bøhmer Vold
– Urealistisk
Selve forslaget er ikke symbolsk, mener professor Jostein Askim ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Etter hans mening er det et konkret og i prinsippet fullstendig gjennomførbart initiativ, som har en politisk og faglig begrunnelse.
Men:
– Det er politisk urealistisk.
Han begrunner det slik:
Så lenge det er tverrpolitisk enighet om arbeidslinja, så kommer det ikke til å bli noen egen sosialminister atskilt fra arbeid. I Norge er man tverrpolitisk enige om at man må se arbeids- og sosialpolitikk i sammenheng.
Og da er det vel bortkasta energi å jobbe for egen sosialminister?
Ikke nødvendigvis, ifølge Askim, som understreker at han er en observatør utenfra, ikke en ekspert på arbeids- eller sosialpolitikk. Han kan regjeringsarbeid og regjeringssammensetning.
– Det kan komme nye politiske konstellasjoner, nye hendelser og nye situasjoner som gjør kravet mer realistisk.
Men i så fall er det et langtidsprosjekt, ifølge professoren, som ikke er der at han rister på hodet av at FO fortsatt krever egen sosialminister, tross motbør.
– Antall og oppdelinger av departementer er dynamiske ting. Men på kort sikt er kravet fra FO helt urealistisk.
Askim gir kred til forbundet for å være utholdende.
SV: Ikke rett medisin
Hun er FO-lederens drømmekandidat som sosialminister, men barnevernspedagog Kirsti Bergstø (SV) støttet ikke forslaget om en egen minister for sosialpolitikken, da Fontene spurte henne for et par år siden.
Når vi nå spør om SV støtter kravet om egen sosialminister med eget departement, svarer partilederen dette:
– Å ha en egen sosialminister kan være en god idé, selv om det også finnes motargumenter. Det må være opp til regjeringer å legge sin egen regjeringskabal.
– Ønsker SV egen sosialminister innenfor arbeids- og inkluderingsdepartementet?
– Det å dele opp departementet i to tror ikke vi i SV er rett medisin. Det er mye sammenheng mellom arbeid og sosialpolitikk, og det er krevende å splitte departementer, svarer Bergstø.
Hun understreker at det først og fremst er politikken som må endres.
Men SV er ikke helt enig med seg selv, ser det ut til. Freddy André Øvstegård (SV) leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Han «støtter varmt» ideen om egen sosialminister, men ikke i et eget, atskilt departement. Her er han på linje med partilederens uttalelser til Fontene for et par år siden.
Tonje Brenna i Arbeiderpartiet fikk kjeft av sine egne da hun advarte mot å stakkarsliggjøre dem som går på trygd. Her får ministeren «high five» fra Andrea B. Næss, som ønsker jobb i Kragerø gjennom HELT MED-ordningen.
Jonas Fagereng Jacobsen
Men han vil ha en statsråd, en sosialminister, med ansvar for sosialdelen av politikken i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, skriver han i en sms til Fontene.
Brenna: – Det er meg!
Fontene har spurt arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna om hun støtter FO-kravet om egen sosialminister med eget, overordnet departement.
– Vi har allerede en statsråd som har dette ansvarsområdet, og det er meg.
Det svarer Brenna på e-post via politisk rådgiver Herman Høgby Robertsen.
Hun legger til:
– Jeg jobber for å få flere ut i arbeid og inkludere flere i arbeidslivet, og samtidig fange opp dem som ikke kan jobbe i vårt samfunn og gi dem trygghet. Disse tingene henger tett sammen, og jeg mener vi er best tjent med å ha en helhetlig tilnærming.
Arbeids- og inkluderingsministeren framhever at regjeringen har vært tydelig på at sosiale forskjeller skal ned, skattesystemet skal være rettferdig, og velferden skal styrkes over tid.
– Derfor ser vi sosialpolitikk i mange departementer.
Det handler ifølge ministeren om god helsehjelp uansett livssituasjon, en rettsstat som beskytter rettighetene til hver og en av oss, en skole som gir alle like muligheter i livet, og et arbeidsliv som er inkluderende og gir folk en fast, trygg inntekt.
Kandidaten i Senterpartiet
For to år siden nevnte FO-leder Mimmi Kvisvik flere kandidater fra flere partier til posten som sosialminister, om forbundet får gjennomslag. Til og med to mulige sosialministre fra Fremskrittspartiet.
Men hun ble stum da Fontene ymtet frampå med Senterpartiet. Kvisvik kom ikke på noen kandidater derfra.
Det har Per Olaf Lundteigen (Sp) merket seg. Han har sittet ti år i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, i dag er han nestleder der.
– Hvis det virkelig er sånn at de ikke har satt pris på at jeg har sittet der i ti år, da forstår jeg at jeg ikke er interessant for FO. Da har jeg ikke noe å si om dette.
– Kan du tenke deg å bli sosialminister?
– Jeg er beskjeden, jeg. Jeg rekker ikke opp labben sjøl. Men jeg kan si det sånn: Det er ikke tilfeldig at Per Olaf Lundteigen nå har sittet ti år sammenhengende i denne komiteen.
Per Olaf Lundteigen (Sp) har sittet ti år i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
Leif Martin Kirknes
Støtter ikke FO
FOs drøm er en sosialminister som er overordnet de andre ministrene og som har «crossover-ansvar» på flere samfunnsområder.
– Altså, innflytelse på linje med statsministeren og finansministeren, har FO-lederen sagt.
Der er ikke Lundteigen på linje med FO.
Han trekker fram partifelle Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), hun var sosialminister fra 1997 til 2000.
Da ble kontantstøtten innført.
– Kleppa var en myndig, kunnskapsrik og respektert sosialminister. Hun hadde derfor stor innflytelse på Bondevik 1-regjeringa sine viktigste politiske prioriteringer. Ikke noe overordnet andre departementer, slik FO ser for seg, sier Lundteigen til Fontene.
Han legger til:
– Det er jo i regjeringskollegiet de må ta de samla avveiningene av de ressursene de har til disposisjon, sier Lundteigen.
Ny FO-leder: Nye toner
Påtroppende FO-leder Marianne Solberg presiserer til Fontene at ingen ministre er overordnet noen andre.
– Vi sier ingenting her på landsmøtet nå om at det skal være noe overordnet. Poenget er at det skal fungere slik sosialminister-posten har fungert tidligere, sier Solberg.
Hun nevner forebygging, miljøterapeuter i skolen, barnevernet, Nav, sosial boligpolitikk som eksempler på ansvarsområder en sosialminister kan ha.
Solberg går absolutt ikke med på at forslaget om egen sosialminister er urealistisk.
– Det er mer synlig enn noen gang at sosialpolitikken er for fragmentert. Det er ingen som har det overordna ansvaret.
– Det er mer synlig enn noen gang at sosialpolitikken er for fragmentert.
Påtroppende FO-leder Marianne Solberg
Flere saker
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin
Nå tjener vernepleier Ingunn det samme som sykepleierne
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold