Debatt:
Sosialarbeiderblikket trengs
Sosialarbeiderens blikk er trent på å nettopp se og styrke positive sammenhenger i menneskers liv. Akkurat det tror vi i Miljøpartiet De Grønne at vi trenger mer av framover. Derfor er det synd at det blikket mangler i regjeringens utvalg.
FO har god grunn til å være skuffet over regjeringen, mener Jonas Bugtene Boulifa og Hildegunn Seip fra MDG.
Privat
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
I forrige uke kunne vi lese i Fontene at både FO og forsvarsadvokater var skuffa over at regjeringa ikke har funnet plass til representanter fra førstelinjetjenestene i utvalget som skal foreslå tiltak mot ungdomskriminalitet. Det har de god grunn til å være. Utvalgets forslag og tiltak må jo til syvende og sist settes ut i livet av de mange dyktige sosialarbeiderne som møter ungdom i sin arbeidshverdag.
Det står svart på hvitt at det ikke skal foreslås nye straffetiltak, men «utrede ansvarsplassering, organisering, kompetansebehov, ressurser, samarbeidsløsninger og informasjonsdeling mellom involverte aktører». I de diskusjonene burde både ansattes, ungdommenes og familienes representanter være med. De ungdommene som begår kriminelle handlinger har gjerne en fortid hvor de eller deres familier har vært i kontakt med offentlige tjenester. På bakgrunn av dette vet de mye om hva som ikke virker.
Samla sett bruker vi mye penger på barn, ungdom og familier i Norge. Å få til bedre samarbeid på tvers av tjenester er det som kan utløse de aller største forbedringene i tjenestene til barn og unge. På dette området skjer det spennende ting, blant annet i Helse Fonna, hvor kommuner og spesialisthelsetjenesten har gjort gode avklaringer på hvem som gjør hva når barn og ungdom trenger et psykisk helsetilbud.
Hvis man lykkes med å implementere endringene i velferdslovgivninga som har til hensikt å oppnå samhandling, så kommer vi langt. Problemet er fortsatt at det mangler tydelige føringer på hvem som har ansvaret for å iverksette samarbeidet som etterlyses. I Miljøpartiet De Grønne har vi dette som en av våre hovedsatsinger i utkastet til vårt nye partiprogram. Blant annet vil vi at flere barn, ungdom og familier skal få helhetlig oppfølging lignende det man har lykkes så godt med i Nye Mønstre, Trygg Oppvekst i Kristiansand.
Sosialarbeiderens blikk er trent på å nettopp se og styrke positive sammenhenger i menneskers liv. Akkurat det tror vi i Miljøpartiet De Grønne at vi trenger mer av framover. Det trengs for å samhandle bedre, forebygge ungdomskriminalitet, og kunne slå følge med de unge inn på bedre spor. Det er derfor synd at det blikket mangler i regjeringens utvalg.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud