JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

– Klimakrisen er også en sosial krise. LO må ta tydelig stilling!

– Forbundene har ulike interesser. Men det er da LO er best, når vi finner felles løsninger til tross for uenighet, sier FOs Lisbeth Norshus.
Lisbeth Norshus fra FO vil ha LO med på at leting etter nye områder for oljeutvinning skal stoppe nå. 

Lisbeth Norshus fra FO vil ha LO med på at leting etter nye områder for oljeutvinning skal stoppe nå. 

Ole Palmstrøm

Saken oppsummert

tonje@lomedia.no

anders@lomedia.no

merete.jansen@lomedia.no

solfrid@lomedia.no

FO vil ha LO med på en grønnere politikk i organisasjonens handlingsprogram for de neste fire årene.

– Klimakrisen er også en sosial krise. Når klimaet endrer seg, endres livsgrunnlaget. Arbeidsplasser blir borte, og vi får økende ulikhet, sa Lisbeth Norshus da hun argumenterte for FOs forslag på LO-kongressen.

Hun viste til at oljenæringen er den nest største kilden til utslipp i Norge og at vi har forpliktet oss gjennom internasjonale avtaler til å begrense den globale oppvarmingen.

– LO må ta tydelig stilling. Klima er vanskelig, fordi forbundene ulike interesser. Men det er da LO er best, når vi finner felles løsninger til tross for uenighet, sa Norshus.

FO opprettholder forslaget om at all leting etter nye områder for oljeutvinning skal stoppe nå. Forslaget er avvist av LOs sekretariat og ligger ikke an til å få støtte på kongressen.

– Vi mener det er viktig å vise redaksjonskomiteen ytterpunktene som finnes i LO, og dette er et tydelig signal fra våre medlemmer om at LO må ta klimapolitikken lenger, sier Marit Selfors Isaksen, som leder FOs delegasjon.

– Mindre steile fronter nå

Det er ikke første gang det er strid om LOs oljepolitikk. På forrige kongress i 2022 var det opphetet debatt. Tillitsvalgte i oljeindustrien opplever at frontene er mindre steile denne gangen.

– Det var et helt annet kjør på oljenæringen vår ved forrige kongress. De første tre timene den gang var bare banking på leteboring. Det er et helt annet fokus denne gangen her, sier Frode Larsen, tillitsvalgt i Forbundet Styrke og drillingselskapet Nobel.

Erik Birkeland, tillitsvalgt for Forbundet Styrke i ConocoPhillips, er enig.

Erik Birkeland fra Styrke

Erik Birkeland fra Styrke

Ole Palmstrøm

– Det er en helt annen stemning og en helt annen forståelse for næringen vår, så jeg er ganske trygg på at vi får gode vedtak på denne kongressen. Jeg var mer bekymret sist, sier Birkeland.

Fredag skal LO-kongressen vedta politikken som LO skal styre etter de neste fire årene, og debatten er i gang.

Kjemper for arbeidsplassene

Det er viktig for Forbundet Styrke at LO-kongressen lander på en politikk som ikke sender deres medlemmer ut i arbeidsledighet.

– Jeg blir oppriktig lei meg at folk kan sitte her og si at det bare er å slutte å bore. Dette er arbeidsplasser og folk med hus og barn, gjerne i distriktene. Det er 13.000 mennesker som jobber direkte tilknyttet leteboringssegmentet og 200.000 mennesker som indirekte blir berørt, sier Larsen.

Han mener kongressen må lande på kompromisset som ble vedtatt i 2022, slik som sekretariatet også har innstilt på. Videre mener han at sluttbrukerne også må ta ansvar for forbruket deres.

Birkeland tror mange har fått øynene opp for viktigheten av norsk olje- og gassindustri etter at Russland gikk til krig mot Ukraina og strupte gassleveransen til Europa.

I tillegg til forsyningssikkerhet, trekker han fram at Norge produserer olje og gass med gode vilkår for arbeidstakere, verdensledende sikkerhet og fortløpende jobber for å kutte utslipp.

Dette vedtok LO-kongressen i 2022

«Det må legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel med økt innslag av nye næringer som karbonfangst og lagring, hydrogen, havvind og mineralutvinning. LO vil utvikle ikke avvikle sektoren. LO mener de ressursene som kan bygges ut må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det vil medføre at deler av ressursene på norsk sokkel vil ligge urørt.»

Bekymret for klimamålene

Like etter at den kommende kongressperioden går ut i 2029, skal Norge har nådd klimamålene fra Paris-avtalen. Utslippene må kuttes med 55 prosent i løpet av de neste fem årene.

Dette blir ikke mulig hvis Norge fortsetter oljeutvinningen på dagens nivå, mener Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Delegatene vil gjøre et forsøk på å få LO-kongressen til å vedta en uttalelse om redusert oljeutvinning. Og denne gangen vil de ha tekst som ikke åpner for tolkning, sier Bjørn Halvorsen.

– På forrige kongress tok vi det som en stor seier da det ble vedtatt at «deler av ressursene må bli liggende urørt». Men etter kort tid var LO-ledelsen ute og sa at de ikke hadde endret holdning i oljepolitikken. Da må vi presisere det bedre.

Bjørn Halvorsen og John Magne Tangen fra NTL

Bjørn Halvorsen og John Magne Tangen fra NTL

Ole Palmstrøm

I det nye forslaget fra NTL heter det derfor at «store deler» skal bli liggende.

John Magne Tangen i NTL Ung har merket seg at det er mindre prat om klima på denne kongressen enn den forrige. Han tror det handler om en usikker verden, der mye handler om faren for krig og høyreekstremisme.

– Forrige gang hadde delegatene klimabrølet friskt i minnet. Undersøkelser tyder imidlertid på at ikke minst de unge er like opptatt av klima nå som før, sier han.

NTL organiserer i staten og i offentlige virksomheter.

Flere ordknappe forbund

Forbundsleder Cristopher Beckham i HK, LOs tredje største forbund, har ikke sendt inn noen forslag til det aktuelle kapittelet i handlingsprogrammet.

Dette på tross av at de ved kongressen i 2022 flagget klimasaken høyt.

– LO mener ressursene som skal bygges ut må være økonomisk og klimamessig bærekraftige. Det medfører at deler av ressursene må ligge urørt. Kompromisset fra forrige kongress om oljepolitikken er et godt utgangspunkt for diskusjoner i redaksjonskomiteene, sa han.

Fagforbundet har hittil vært tause i oljespørsmålet på denne kongressen. «Vi avventer arbeidet i redaksjonskomiteen», skriver nestleder Helene Harsvik Skeibrok i Fagforbundet.

– Må samarbeide om det grønne skiftet

Rune Rafdal i avdeling 118 i Fellesforbundet, som har mange medlemmer på Stord og Sunnhordland i offshoreindustrien, mener kompromisset fra kongressen i 2022 har fungert veldig greit.

– Vi må ha en politikk som gjør at vi ikke står på hver vår side, men faktisk samarbeider om det grønne skiftet. For det kommer, og er allerede et stykke på vei, sier han.

Rune Rafdal fra Fellesforbundet

Rune Rafdal fra Fellesforbundet

Petter Pettersen

Rafdal mener det grønne skiftet også er avhengig av kompetansen i bransjen hans, og at det olje og gassindustrien fortsatt må utvikles. Han synes noen av forslagene som medfører begrensninger på industrien er alvorlige.

– Noen av dem vil ødelegge ganske mye for industriarbeidsplasser og lokalsamfunn, og selvsagt familiene til dem som jobber i industrien, sier han.