JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomskriminalitet:

Ingen sosialarbeider i ekspertgruppa som skal foreslå tiltak mot ungdomskriminalitet

– Veldig synd at de ikke har med ansatte som i det daglige møter de ungdommene det gjelder, sier FOs Ole Henrik Kråkenes.
– Det sosialfaglige perspektivet mangler, og det svekker ekspertgruppas legitimitet, mener FOs Ole Henrik Kråkenes.

– Det sosialfaglige perspektivet mangler, og det svekker ekspertgruppas legitimitet, mener FOs Ole Henrik Kråkenes.

Hanna Skotheim

solfrid.rod@lomedia.no

Statsforvalter og tidligere justisminister Knut Storberget leder ekspertgruppa som skal foreslå tiltak rettet mot unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet. Med seg får han en førsteamanuensis, to psykologspesialister, en økonomiprofessor, en tingrettsdommer og en politiinspektør (se faktaboks).

Ekspertgruppa skal kartlegge tiltak som sikrer bedre oppfølging av mindreårige som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet, som både tar hensyn til barnets beste og hensynet til samfunnsvernet, melder Justisdepartementet.

– Gruppa burde absolutt hatt med folk fra førstelinja som jobber tett på de ungdommene tiltakene skal rette seg mot. Hvor er de som kjenner de kommunale tjenestene best? Sosialfaglig kompetanse ville vært viktig i en slik gruppe, det er synd at regjeringen ikke har sørget for det, sier Ole Henrik Kråkenes, leder av barnevernspedagogenes profesjonsråd i FO.

– Ingen fra førstelinja

Kråkenes understreker at han ikke kritiserer de oppnevnte medlemmene.

– Jeg gjenkjenner flere dyktige fagfolk her, men det er ingen fra førstelinja. Det sosialfaglige perspektivet mangler, og det svekker ekspertgruppas legitimitet, mener barnevernspedagogen.

Han er kritisk til at regjeringen setter ned utvalg og ekspertgrupper uten dialog med de ansattes representanter. Parallelt med denne gruppa settes det også ned en ekspertgruppe som skal konsentrere seg om forebygging av kriminalitet blant ungdom. Sammensetningen av denne er foreløpig ikke kjent, men Kråkenes undrer seg over at FO ikke har blitt kontaktet.

– Jeg skulle ønske regjeringen satte ned slike grupper i dialog med oss som representerer de ansatte i førstelinja. Vi kunne bidratt med innspill og navn på gruppemedlemmer, sier han.

Ekspertgruppas medlemmer

Knut Storberget (statsforvalter og tidligere justisminister)

Merete Havre, førsteamanuensis ved juridisk fakultet (UiO)

Heidi Elisabeth Svendsen (psykologspesialist)

Synne Engh-Hellesvik (psykologspesialist)

Sivert Bragstad Rannem (politiinspektør)

Manudeep Bhuller (økonomiprofessor)

Håkon Schei Mentzoni (tingrettsdommer)

 

Kritikk også fra advokatene

Lignende kritikk kommer også fra en annen yrkesgruppe, forsvarsadvokatene. Det skriver Advokatbladet.

– Det er absolutt kompetente folk som er med i denne gruppen, men de møter jo ikke barna det er snakk om på samme måte som det vi forsvarere gjør. Vi treffer dem i det de pågripes, vi følger opp familien, er i kontakt med politiet og er alltid i førstelinjen i saker hvor barn og ungdom begår kriminalitet. I denne førstelinjen finner vi ikke forskere og psykologer, sier Forsvarergruppens leder, Mette Yvonne Larsen, til Advokatbladet.

Fontene har bedt Justis- og beredskapsdepartementet om å svare på kritikken fra FO og spurt hva det gjør med ekspertgruppas legitimitet hvis flere relevante yrkesgrupper er kritiske til sammensetningen.

«Ekspertgruppen Tiltak overfor barn og unge som begår gjentatt eller alvorlig kriminalitet har et bredt mandat og en kort frist på å levere sitt arbeid. Blant annet skal gruppen vurdere ansvarsdeling, organisering, ressurser og lovverk for relevante tilbud og tiltak. Det har vært viktig at ikke gruppen blir for stor, men har kompetanse fra flere sektorer og fagområder. Ekspertgruppen vil innhente synspunkter eller erfaringer fra relevante aktører med erfaringer fra målgruppen», svarer departementet i en e-post til Fontene.

Ekspertgruppas mandat:

Utrede tilbud og tiltak, slik som bo- og rehabiliteringstilbud.

Utrede ansvarsplassering, organisering, kompetansebehov, ressurser, samarbeidsløsninger og informasjonsdeling mellom involverte aktører. 

Foreslå hvordan effektene av tiltakene kan evalueres. 

Fristen for arbeidet er 1. mars 2025. 

Føringer for gruppas arbeid:

Den kriminelle lavalderen skal ligge fast.

Nye strafferettslige reaksjoner skal ikke utredes.

Terskelen for fengsling skal ligge fast i tråd med FNs barnekonvensjon og straffeprosessloven.

Barnevernslovens formål skal ikke endres til å omfatte straff eller samfunnsvern.

Ekspertgruppen skal se hen til erfaringer og tiltak fra land det er naturlig å sammenligne oss med.

Barn og unges rett til medvirkning må ivaretas i arbeidet.

Ekspertgruppen må ha dialog og koordinere seg med ekspertgruppen om forebygging av barne- og ungdomskriminalitet.

Kilde: Justis- og beredskapsdepartementet