Slik ødelegger begreper rehabiliteringen
Det trengs en språkvask når vi omtaler mennesker som har begått kriminelle handlinger. Vi skal fordømme handlingene, men ikke menneskene.
Når et menneske har sonet sin straff, må man få mulighet til å gå videre i livet uten merkelapper som «overgriper», skriver Martine Howden.
Eirik Dahl Viggen
Saken oppsummert
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
«Hjelper overgripere tilbake til samfunnet», lød ingressen på Fontenes nettartikkel publisert 16.02. Reportasjen inneholdt et intervju av Maren Riis og Katrine Fjørtoft om tilbudet CoSA. Jeg er, på lik linje med Riis og Fjørtoft, opptatt av rehabilitering og trygg reintegrering av personer som er dømt for seksuallovbrudd.
Etter å ha lest artikkelen, satt jeg igjen med en undring over om Fontene som fagblad ikke tok inn over seg budskapet som formidles av disse fagpersonene, både i artikkelen og i andre debattinnlegg om samme tema.
Hvorfor? Fordi språk skaper virkelighet, ord og begreper påvirker holdninger og ideer vi får om andre mennesker. Begrepene «overgriper» og «person som har begått et overgrep» kan man kanskje tenke at betyr det samme – men her er nyansene av stor betydning. Ordet «overgriper» får oss til å tenke på dette mennesket utelukkende som en person som har begått/begår dette lovbruddet. Andre identitetsmarkører ved denne personen forsvinner.
Begrepet «person som har begått et seksuallovbrudd» skiller mellom person og handling, selv om det også selvsagt gir negative assosiasjoner og tanker om et menneske. Men det muliggjør at personen selv kan ta avstand fra sin egen handling – noe som er viktig for å styrke rehabiliteringsarbeidet og skaper et større handlingsrom for endring. Det er lettere å ta avstand fra en handling når du ikke er blitt selve handlingen.
«Overgriper» antyder handlingen er gjentakende, og at noe slikt vil skje i framtida, men det er jo nettopp dette vi ønsker å unngå – og arbeider for i rehabiliteringssammenheng.
Statistikk på tilbakefall forteller oss at de aller fleste personene som soner for et eller flere overgrep ikke blir dømt for nye overgrep. Tilbakefallstallene for seksuallovbrudd er lave. Vi har de siste årene fått gode behandlingstilbud i møte med denne problematikken landet rundt.
Når et menneske har sonet sin straff, tar avstand fra sine handlinger og kanskje gjennomgått år med behandling- da må denne personen få mulighet til å gå videre i livet. Uten merkelapper som «overgriper». La oss tillate at «Lars» fra artikkelen får bygge en identitet rundt at han er en «snekker», kanskje en «hobbyfisker» eller «syklist». En identitet som antyder at han er velkommen inn i samfunnet, på lik linje med andre.
Dessverre gjelder ikke dette bare personer som har begått et overgrep. Mediene bruker ord som «drapsmann», «voldtektsmannen», «terrorist», «konemishandler», «seksualforbryter», «forvaringsdømt». Språket kan ødelegge for eller bremse et rehabiliteringsprosjekt. Det trengs en språkvask når vi omtaler mennesker som har begått kriminelle handlinger. Vi skal fordømme handlingene, men ikke menneskene. De skal vi hjelpe til å leve gode liv, uten nye lovbrudd, hvor de inviteres inn i samfunnet.
Bli med oss da Fontene, på dette krevende prosjektet! Dere kan bidra ved å lytte til, og bruke, de ordene fagfolkene velger, og unnlate å falle for fristelsen til å trykke tabloide overskrifter.
Flere saker
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie
Sosionom Kathrine får plass i LOs ledelse: – En historisk dag
KULTURPRISVINNEREN: Henriette Steenstrup ble hyllet av LO-kongressen.
Jan-Erik Østlie
LOs kulturpris til skuespiller Henriette Steenstrup
Leif Martin Kirknes
Kaffe, klemmer og koreografi
– Det finnes knapt ord som kan beskrive virkeligheten for palestinerne. Men det finnes ansvar, og det finnes håp i solidaritet, sier Ole Henrik Kråkene.
Jan-Erik Østlie
FO-topp vil ha med LO på boikott av Israel
Kathrine Haugland Martinsen vil bidra til å styrke høyskolegruppenes plass i LO.
Hanna Skotheim
Sosialarbeider Kathrine kan bli valgt inn i LOs ledelse. Hvor stor innflytelse vil hun få?
Lisbeth Norshus fra FO vil ha LO med på at leting etter nye områder for oljeutvinning skal stoppe nå.
Ole Palmstrøm