Slik ødelegger begreper rehabiliteringen
Det trengs en språkvask når vi omtaler mennesker som har begått kriminelle handlinger. Vi skal fordømme handlingene, men ikke menneskene.
Når et menneske har sonet sin straff, må man få mulighet til å gå videre i livet uten merkelapper som «overgriper», skriver Martine Howden.
Eirik Dahl Viggen
Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.
«Hjelper overgripere tilbake til samfunnet», lød ingressen på Fontenes nettartikkel publisert 16.02. Reportasjen inneholdt et intervju av Maren Riis og Katrine Fjørtoft om tilbudet CoSA. Jeg er, på lik linje med Riis og Fjørtoft, opptatt av rehabilitering og trygg reintegrering av personer som er dømt for seksuallovbrudd.
Etter å ha lest artikkelen, satt jeg igjen med en undring over om Fontene som fagblad ikke tok inn over seg budskapet som formidles av disse fagpersonene, både i artikkelen og i andre debattinnlegg om samme tema.
Hvorfor? Fordi språk skaper virkelighet, ord og begreper påvirker holdninger og ideer vi får om andre mennesker. Begrepene «overgriper» og «person som har begått et overgrep» kan man kanskje tenke at betyr det samme – men her er nyansene av stor betydning. Ordet «overgriper» får oss til å tenke på dette mennesket utelukkende som en person som har begått/begår dette lovbruddet. Andre identitetsmarkører ved denne personen forsvinner.
Begrepet «person som har begått et seksuallovbrudd» skiller mellom person og handling, selv om det også selvsagt gir negative assosiasjoner og tanker om et menneske. Men det muliggjør at personen selv kan ta avstand fra sin egen handling – noe som er viktig for å styrke rehabiliteringsarbeidet og skaper et større handlingsrom for endring. Det er lettere å ta avstand fra en handling når du ikke er blitt selve handlingen.
«Overgriper» antyder handlingen er gjentakende, og at noe slikt vil skje i framtida, men det er jo nettopp dette vi ønsker å unngå – og arbeider for i rehabiliteringssammenheng.
Statistikk på tilbakefall forteller oss at de aller fleste personene som soner for et eller flere overgrep ikke blir dømt for nye overgrep. Tilbakefallstallene for seksuallovbrudd er lave. Vi har de siste årene fått gode behandlingstilbud i møte med denne problematikken landet rundt.
Når et menneske har sonet sin straff, tar avstand fra sine handlinger og kanskje gjennomgått år med behandling- da må denne personen få mulighet til å gå videre i livet. Uten merkelapper som «overgriper». La oss tillate at «Lars» fra artikkelen får bygge en identitet rundt at han er en «snekker», kanskje en «hobbyfisker» eller «syklist». En identitet som antyder at han er velkommen inn i samfunnet, på lik linje med andre.
Dessverre gjelder ikke dette bare personer som har begått et overgrep. Mediene bruker ord som «drapsmann», «voldtektsmannen», «terrorist», «konemishandler», «seksualforbryter», «forvaringsdømt». Språket kan ødelegge for eller bremse et rehabiliteringsprosjekt. Det trengs en språkvask når vi omtaler mennesker som har begått kriminelle handlinger. Vi skal fordømme handlingene, men ikke menneskene. De skal vi hjelpe til å leve gode liv, uten nye lovbrudd, hvor de inviteres inn i samfunnet.
Bli med oss da Fontene, på dette krevende prosjektet! Dere kan bidra ved å lytte til, og bruke, de ordene fagfolkene velger, og unnlate å falle for fristelsen til å trykke tabloide overskrifter.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud