JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Begrepet pakkeforløp stammer fra det økonomiske fagfeltet logistikk og passer ikke på ruspasienter, skriver Niels Erik Opdahl i dette debattinnlegget.

Begrepet pakkeforløp stammer fra det økonomiske fagfeltet logistikk og passer ikke på ruspasienter, skriver Niels Erik Opdahl i dette debattinnlegget.

Unsplash/Colton Sturgeon

Pakkeforløp: Mestring av livet eller et logistikkprogram?

DEBATT: Pakkeforløp er en språklig gjøkunge i den terapeutiske hverdagen. Betegnelsen har ingen forankring i den faglige forståelsen av ruspasienten.
23.06.2021
14:46
25.08.2021 14:25

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

Da jeg jobbet på et kompetansesenter i Oslo foreslo jeg et bedre navn på det såkalte pakkeforløpet: MAL – Mestring Av Livet.

En ting er at pakkeforløp for rus- og psykiatriske pasienter er hentet fra kreftbehandlingen, men begrepet pakkeforløp er egentlig en omskrivning fra det økonomiske fagfeltet logistikk: Formidle, motta og sende gods. Oversikt fra innkjøp til salg og forbruk. Oversatt til pakkeforløp: formidle (henvise til behandling), motta (pasienten blir tatt inn til behandling), sende gods (pasienten blir utredet, diagnostisert og satt på riktig behandlingsspor), forbruk (hvordan pasienten evner å bruke kunnskap og innsikt i eget liv etter behandlingen). Forstått slik passer Pakkeforløp som hånd i hanske i det overordnede system som heter New Public Management, kjennetegnet ved styringsprinsipper hentet fra privat sektor.

Pasienter blir omtalt som brukere. Brukerretting blir viktig og i pakkeforløptenkningen står brukermedvirkning sentralt.

Selvsagt vil en kreftpasient være motivert for å følge og bidra til eget pakkeforløp. Erfaring viser at ruspasienter paradoksalt nok yter motstand mot egen tilfriskning. Hen bidrar lite til dialog om eget pakkeforløp. Evalueringsrapporter så langt viser blant annet at nærmere halvparten av ruspasienter ikke engang var klar over at de var i et pakkeforløp.

I perioder vil pasienten også sabotere og falle ut av pakkeforløpet, les: sprekk og tilbakefall. En ruspasient er ingen lineær pasient. Sprekk og tilbakefall er en del av rehabiliteringen. Aktuelle rusepisoder kan brukes som læringspunkter: Hva skjedde? Hvor? Hvordan hadde du det? Hvem var du sammen med? Vi har metoder for å kunne mestre rusepisoder: MAR – Mestring Av Rusepisoder. Dette arbeidet blir da en del av det overordnede målet: Mestring Av Livet – MAL.

Språkbruk er viktig. Pakkeforløp hører hjemme i den økonomiske logistikkens språkverden: «Din ordre er nå pakket og blir sendt fra vårt lager. Du kan spore pakkens ordrestatus.

Arbeiderpartiet vil skrote New Public Management og erstatte det med en tillitsreform. Det må i tilfelle bety en ny begrepsverden, et nytt språk. Skjønt nytt og nytt. Vi har et menneskespråk, et terapeutisk språk som ser den enkelte pasient, lytter til hva pasienten har å si, har forståelse for at ting tar tid, og holder fast ved at relasjonsbygging er den viktigste del av rehabiliteringen.

Pakkeforløp er ikke bare en språklig gjøkunge i den terapeutiske hverdagen, betegnelsen har ingen forankring i den faglige forståelsen av pasienten.

Rehabiliteringen har ett overordnet mål: Mestring Av Livet – MAL.

23.06.2021
14:46
25.08.2021 14:25