Mikkel Borge Heir var et viktig medmenneske
Han var med å påvirke vårt syn på hva universell utforming og individuell tilrettelegging handler om.
Anne Myklebust Odland
Minneordet var først publisert i Aftenposten
Mikkel Borge Heir, født 19. oktober 2000, gikk bort 9. mai 2023. Mikkel ble tatt opp som student på utdanning i menneskerettigheter ved VID vitenskapelige høyskole i 2022. Dette var et pilotprosjekt som skulle utvikle en ny utdanning for studenter som hittil ikke har hatt formelt grunnlag for å søke opptak til høyere utdanning.
Første gang vi traff Mikkel var til opptaksintervjuet til høyskoleutdanningen. Vi traff en engasjert og interessert ung mann og trengte ikke å stille mange spørsmål før vi forsto hvor kunnskapsrik han var innen programmering og dataspill. Mikkel så med en gang muligheten for å lage en digital oversikt over universell utforming, tilgjengelighet og barrierer på høyskolen, noe vi trenger.
I sin samtale med Fontene på åpningsdagen i Oslo, 1. september 2022 sa Mikkel til journalisten at å lære om menneskerettigheter kan bety at han da kan være med å påvirke. Han sa også at hans deltakelse i utdanningen kan åpne vei for andre som kommer etter ham. På første studiedag og de fleste andre studiedager glemte han aldri å si: «Men det er i hvert fall viktige ting vi snakker om her». Etter hvert som vi ble kjent med ham ble vi også kjent med den humørfylte Mikkel, som ofte kom med morsomme og slagferdige kommentarer og bemerkninger.
Mikkel var filosofisk anlagt og samtidig opptatt av det konkrete. For å få en god studiedag trengte han en stellebenk. Han snakket om hvor viktig stellebenk var i mange sammenhenger. Han var med å påvirke vårt syn på hva universell utforming og individuell tilrettelegging handler om, og hva VID Vitenskapelige høgskole må være bevisst på når vi sier at vi ønsker velkommen studenter med nedsatt funksjonsevne.
Mikkel var et viktig medmenneske og en person som deltok aktivt i utvikling av nye studieprogram for nye studenter. Vi lyser fred over Mikkels minne.
Flere saker
Fatima Noureddin gjorde to feil første gang hun var i et jobbintervju. Hos «Ny sjanse» lærer hun det som skal til for å lykkes med å få en jobb.
Eivind Senneset
Fatima har aldri hatt en jobb. Her får innvandrere en ny sjanse
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat