JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stående applaus for Randi Kjøs

Sosialarbeider Randi Kjøs fikk varme ord for sin deltakelse på skipet med hjelp til Gaza. FO-kongressen bevilget 75 000 kroner.
26.11.2010
16:32
16.12.2013 14:45

- Du har utvist stort mot i denne saken og er en flott representant for sosialarbeiderne, sa forbundsleder Randi Reese til Randi Kjøs på FO-kongressen i dag.

25 000 FO-kroner

En av de tre norske deltakerne på konvoien som ble brutalt bordet av israelske krigsskip i slutten av mai i år, var FOer Randi Kjøs.

Hun høstet stående applaus fra de 200 kongressdelegatene for sin modige innsats som deltaker på konvoien for palestinerne. Med på kjøpet fikk hun 25 000 ferske FO-kroner til et nytt skip til Gaza, som flere i FO er engasjert i.

I tillegg fikk Norsk Folkehjelp 50 000 kroner til sitt utrettelige støttearbeid for palestinerne på Gaza-stripen.

Fredsmarsj til sjøs

Selv kalte Randi Kjøs båtreisen som en ”fredsmarsj til sjøs”. Hun fortalte at alle de ni som ble drept i den israelske aksjonen var tyrkere, og at hun som vestlig borger ikke var blant de mest utsatte.

Hun la til at de hadde skrevet under på et ikke-voldelig verdigrunnlag. Alt sambandsutstyr ble kuttet av israelerne. Nå er flere engasjert i ”Ship too Gaza, Norway”, som er planlagt å skulle reise en gang til våren.

- Jeg kan godt tenke meg å bli med en tur til, men det er ikke sikkert jeg får lov, sa Kjøs. Og la til at de denne gangen skulle ha med kulturpersonligheter.

Et fengsel

Styreleder Finn Erik Thoresen i Norsk Folkehjelp fortalte om sin tur til Gaza tidligere i november. Han karakteriserte Gaza som et stort fengsel med 1,5 millioner innbyggere, halvparten under 15 år.

Det betyr at Israel gikk til krig mot barn for snart to år siden, sa Thoresen.

- Alle industribygninger ble ødelagt og Israels jerngrep rundt Gaza hindrer gjenoppbygging.

Vi snakker ikke om to parter i denne konflikten, men en okkupant og så de okkuperte.

- Riv muren

Han viste videre til at 70 prosent er uten jobb og at 80 prosent av Gazas befolkning er avhengig av bistandsmidler. FN-skolene som ble bombet under den siste krigen, er ikke bygd opp igjen.

Norsk Folkehjelp har nå satt i gang 80 kvinneprosjekter i Gaza, ikke minst med hjelp av midler fra Fagforbundet.

Kravet fra Thorsen var at muren må rives, de israelske okkupantene må ut av okkupert område, sjekkpunktene må rives og vi må få et fritt Palestina.

26.11.2010
16:32
16.12.2013 14:45