JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO utvider ledelsen

FO ledes fra mandag av fem personer istedenfor dagens fire.
26.11.2010
13:11
16.12.2013 14:45

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Det bestemte FO-kongressen i Trondheim i formiddag. 139 delegater stemte for å utvide arbeidsutvalget til fem. 54 stemte imot.

Det viktigste argumentet som vant gjennom var at fylkesavdelingene ønsker seg et AU som er synligere ute i avdelingene og er med og markerer lokale aktiviteter. Til det trengs større kapasitet, flere folk, uttrykte flere av delegatene.

FOs landsstyre hadde med knapt flertall innstilt på å øke AU til fem. Med bare ti færre stemmer, hadde det ikke blitt noen utvidelse, siden vedtektsendringen krevde to tredjedels flertall.

– Dyrt med fem

Forbundsledelsen har bestått av fire siden 2002. De av dagens AU som tok ordet, ville alle fortsette med å ha fire personer i FO-ledelsen.

– Én politiker til koster en million kroner i året, ikke iberegnet bolig og reisegodtgjørelser. En ekstra ansatt i fagavdelingen koster 700 000 kroner. Fire i AU er altså billigere og gir rom for å bygge ut fagavdelingen, argumenterte 1. nestleder Siv Karin Kjøllmoen.

– FO har ikke tilgang til oljefondet, fastslo 3. nestleder Mimmi Kvisvik, som istemte Kjøllmoens bekymring for økonomien.

– Det er lettere å forholde seg til tre andre enn til fire, sa FO-leder Randi Reese, som frykter at et utvidet AU kan fragmenteres i undergrupper.

Men disse argumentene måtte gi tapt.

– Tettere kontakt, mer engasjement med fem

– Vi kan ikke ha en organisasjon hvor toppledelsen er avhengig av å jobbe døgnet rundt. Det tar tid å reise rundt til avdelingene. Den tiden vil vi dele på flere, sa Østfold-delegat Kristine Blekken.

– Vi trenger en større politisk ledelse som kan ta fatt i alle de nye områdene FO-erne jobber i. Som i Spekter Helse, påpekte landssyrerepresentant Olav Sannes Vika.

– Med fem i AU blir det 25 prosent mer kapasitet til å holde kontakt med enkeltmedlemmene ute i klubbene. Når dere i AU er ute og er synlige, hever dere kvaliteten på klubbarbeidet. Med fem i AU tror jeg vi kan nærme oss en klubbaktivitet som den vi hadde på 1990-tallet, sa John-Ole Jørgensen, landsstyrerepresentant for FO Telemark.

Rigmor Hogstad, som er innstilt som FOs neste leder, meldte at hun ønsker seg fem i AU.

– Da er vel saken biff, kommenterte Østfold-delegat Patrik Dahlqvist.

– Fagbevegelsen i Europa er under press. De mister medlemmer. Det er viktig å stå imot det presset. Når sentrale tillitsvalgte reiser rundt, øker engasjementet, sa Dahlqvist.

Siterte Deng

Hedmark-delegat Erling Segelstad ville heller diskutere politikk enn størrelsen på AU.

– For å si det med Deng Xiaoping, så er det samme hvilken farge det er på katta, bare den fanger mus. Jeg ønsker meg et AU som gjør hverandre gode, er glade i hverandre, og da gir jeg blanke i om de er fire, fem eller seks.

– Men vi ønsker en økning fordi vi vil ha dere synlig framme med engasjementet deres for å fronte kampen mot de markedskreftene som tyranniserer hverdagen vår, sa Segelstad og høstet som vanlig betydelig applaus.

Nå blir det opp til valgkomiteen å fort finne et femte AU-medlem. Valget står lørdag.

26.11.2010
13:11
16.12.2013 14:45