JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farlig knefall for fattigdom

– Begynner vi å si at vi har gitt opp kampen mot fattigdom, kommer vi i alle fall ikke dit vi skal, sier FO-leder Randi Reese om Lysbakkens utspill i går.
10.11.2010
10:07
16.12.2013 14:34

edv@lomedia.no

SV skulle utrydde fattigdommen innen 2009. Lysbakken innser nå at de fattige har kommet for å bli.

– Selv om vi lever i verdens rikeste land, så makter vi ikke å løse problemene for alle. Vi makter ikke å gi alle barn mulighetene til et godt liv. Barnefattigdommen mener jeg vi særlig må ta opp kampen mot, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken til Vårt Land.

Dermed har SV oppgitt målet om å utrydde fattigdom i Norge. Det skulle skjedd innen høsten 2009. Det lovet partileder Kristin Halvorsen under valgkampen 2005 og i den første Soria Moria-erklæringen.

70 000 fattige barn

– Når jeg så tallene, trodde jeg ikke det gikk an, sier Randi Reese. Hun leder Fellesorganisasjonen.

Det har nemlig blitt flere fattige barn under den rødgrønne regjeringen. Det er stikk i strid med SVs pennestrøk i Sora Moria.

Andelen fattige barn har økt fra tre prosent i årene 1999-2001 til åtte prosent i 2006-2008. Hele 70 000 barn vokser opp i fattigdom i Norge. Det har Statistisk Sentralbyrå funnet ut.

FO organiserer 25 000 ansatte i barnevern, Nav, rustjenester og andre arbeidsplasser. De møter fattigdommens ringvirkninger hver dag.

– Vi vet at disse barna får et dårligere utgangspunkt i livet enn andre. Det er altfor mange sammenhenger mellom barnefattigdom og det å ikke greie seg senere i livet, sier Randi Reese.

Dropper skatt og velferd

Reese vil at myndighetene fordeler pengene mer likt mellom folk.

– Vi trenger en regjering som sier nei til skatteletter og bygger opp en sterkere velferdsstat. Kampen mot fattigdom handler om at folk skal ha et livsopphold. Så kan de konsentrere seg om familielivet istedenfor bare å tenke på økonomien.

De med penger må bidra mer for å bekjempe fattigdommen, mener FO-lederen.

Men kommunenepolitikerne kutter heller i eldreomsorg og skole istedenfor å skattlegge innbyggernes bolig. Også rødgrønne politikere vil i det lengste unngå eiendomsskatt. Det skriver NRK.no i dag.

Lite press mot fattigdommen

Lysbakkens innrømmelse kom under den nasjonale fattigdomskonferansen 9.-10. november. Arrangørene er Rettferd for taperne, Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo og Høgskolen i Lillehammer.

– Det handler om prioriteringer. Fattige mennesker er ikke en sterk gruppe i Norge. Når det kommer til de harde forhandlingene om kronene i statsbudsjettet, blir det liten uttelling, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon Sturla Stålsett til Vårt Land.

10.11.2010
10:07
16.12.2013 14:34