JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Pjuskete profil

– Rett og slett for dårlig. Og en pjuskete profil, sier FO-leder Randi Reese om tilbudet fra KS. 207 FO-ere går nå ut i streik.
27.05.2010
15:01
16.12.2013 13:23

solfrid.rod@lomedia.no

I følge Reese har KS stått fast ved en ramme omtrent som i frontfaget, det vil si 3 prosent. Det er altfor lite til å gjøre noe med likelønnsproblematikken i kommunal sektor, der om lag 75 prosent av de ansatte er kvinner, påpeker Reese.

Hun er skuffet over at KS ikke strakk seg lenger for et likelønnsløft. Både ramma og profilen lå for tett opp til det opprinnelige tilbudet, og var rett og slett for dårlig, ifølge Reese. Mens KS har ønsket en del av lønnsøkningen til lokal pott, har LO kommune hele tiden fasthold at likelønnsproblematikken bare kan løses gjennom sentrale forhandlinger.

Enstemmig og tydelig

Det ligger styrke i at alle hovedsammenslutningene sa nei, påpeker FO-lederen. Hun kommer rett fra FOs landsstyremøte, som har vært samlet i Oslo under meklingen, og er glad for å ha et enstemmig og tydelig landsstyremøte i ryggen.

– Dette er en rettferdig og nødvendig streik. Vi må ha slutt på manglende verdsetting av den jobben våre medlemmer gjør. Og vi må nå begynne å arbeide oss ut av likelønnsproblematikken. Det har de rødgrønne forpliktet seg på å gjøre med. Nå er det viktig å utfordre dem, mener Reese.

Stor streikevilje

I første omgang er 207 FO-ere tatt ut i streik, i hovedsak i barneverntjenesten i Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger. Tilbakemeldingen fra dem viser at streikeviljen er stor, forteller Reese.

En eventuell opptrapping kommer til uka.

– Vi liker jo ikke at noen der ute nå ikke får den bistanden de skulle fått, men vi tenker oss alltid grundig om i forhold til det. Dette er en rettferdig streik. Jeg er opptatt av at hele FO nå er med på å vise at vi er i streik og jobbe fram argumentasjon.

Vilje i staten

I staten, der kvinnene utgjør litt under halvparten av de ansatte, endte partene på 3,3 prosent lønnsøkning. I det ligger omtrent 300 millioner til et særlig løft for kvinnedominerte grupper. Disse pengene skal særlig gå til stillingskoder med mer enn 60 prosent kvinner og der flertallet har treårig utdanning eller mer.

– Profilen i det statlige oppgjøret viser en virkelig vilje til å begynne å gjøre noe med verdsettingsdiskrimineringen. Vi skulle gjerne sett at ramma var litt høyere, men det var det det var mulig å få til, avslutter Reese.

27.05.2010
15:01
16.12.2013 13:23