– Pjuskete profil
– Rett og slett for dårlig. Og en pjuskete profil, sier FO-leder Randi Reese om tilbudet fra KS. 207 FO-ere går nå ut i streik.
solfrid.rod@lomedia.no
I følge Reese har KS stått fast ved en ramme omtrent som i frontfaget, det vil si 3 prosent. Det er altfor lite til å gjøre noe med likelønnsproblematikken i kommunal sektor, der om lag 75 prosent av de ansatte er kvinner, påpeker Reese.
Hun er skuffet over at KS ikke strakk seg lenger for et likelønnsløft. Både ramma og profilen lå for tett opp til det opprinnelige tilbudet, og var rett og slett for dårlig, ifølge Reese. Mens KS har ønsket en del av lønnsøkningen til lokal pott, har LO kommune hele tiden fasthold at likelønnsproblematikken bare kan løses gjennom sentrale forhandlinger.
Enstemmig og tydelig
Det ligger styrke i at alle hovedsammenslutningene sa nei, påpeker FO-lederen. Hun kommer rett fra FOs landsstyremøte, som har vært samlet i Oslo under meklingen, og er glad for å ha et enstemmig og tydelig landsstyremøte i ryggen.
– Dette er en rettferdig og nødvendig streik. Vi må ha slutt på manglende verdsetting av den jobben våre medlemmer gjør. Og vi må nå begynne å arbeide oss ut av likelønnsproblematikken. Det har de rødgrønne forpliktet seg på å gjøre med. Nå er det viktig å utfordre dem, mener Reese.
Stor streikevilje
I første omgang er 207 FO-ere tatt ut i streik, i hovedsak i barneverntjenesten i Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger. Tilbakemeldingen fra dem viser at streikeviljen er stor, forteller Reese.
En eventuell opptrapping kommer til uka.
– Vi liker jo ikke at noen der ute nå ikke får den bistanden de skulle fått, men vi tenker oss alltid grundig om i forhold til det. Dette er en rettferdig streik. Jeg er opptatt av at hele FO nå er med på å vise at vi er i streik og jobbe fram argumentasjon.
Vilje i staten
I staten, der kvinnene utgjør litt under halvparten av de ansatte, endte partene på 3,3 prosent lønnsøkning. I det ligger omtrent 300 millioner til et særlig løft for kvinnedominerte grupper. Disse pengene skal særlig gå til stillingskoder med mer enn 60 prosent kvinner og der flertallet har treårig utdanning eller mer.
– Profilen i det statlige oppgjøret viser en virkelig vilje til å begynne å gjøre noe med verdsettingsdiskrimineringen. Vi skulle gjerne sett at ramma var litt høyere, men det var det det var mulig å få til, avslutter Reese.
Siste nytt
Det er ikke voldsepisoder i seg selv, som har gjort barnevernspedagogen syk. – Det er belastningen over flere år med manglende oppfølging, alt alenearbeidet, uten nok hviletid, sier Jens Petter Christensen (51).
Werner Juvik
Da Jens Petter fikk en kniv mot brystet og avverget stikket med hånda, kjørte han selv til legevakten. Etterpå var det ingen debrif
Linda (40) var lenge usikker på om hun ville uttale seg om arbeidshverdagen i barnevernet, men til slutt sa hun ja. Det var for viktig til å ikke si.
Hanna Skotheim
De har 30 prosent høyere sykefravær enn andre kommunalt ansatte. – Jobben spiser deg opp med hud og hår, sier Linda (40)
Mye lest
Linda (40) var lenge usikker på om hun ville uttale seg om arbeidshverdagen i barnevernet, men til slutt sa hun ja. Det var for viktig til å ikke si.
Hanna Skotheim
De har 30 prosent høyere sykefravær enn andre kommunalt ansatte. – Jobben spiser deg opp med hud og hår, sier Linda (40)
Gunvor Wærnes har så langt vaksinert rundt halvparten av beboerne på sykehjemmet som takket ja til vaksinen. Her får vernepleieren første dose av vaksinen selv.
Privat