JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernet uten politisk styring

Rødgrønn barnevernpolitikk møter motbør i regjeringens egne rekker. Nærmest en rasering av institusjonstilbudet, advarer Rogaland Arbeiderparti.
21.04.2010
13:32
16.12.2013 13:06

solfrid.rod@lomedia.no

Nedbyggingen av akuttinstitusjoner er i strid med Soria Moria-erklæringens målsetting om et differensiert barnevern, mener fylkespolitiker i Rogaland Siv-Len Strandskog (Ap).

– Jeg er bekymret for at det nå er direktoratet og Bufetat som styrer, og at denne styringen ikke er i tråd med politiske vedtak. Vi politikere må passe på at vi ikke bli systemforsvarere, barnevernet skal være under politisk styring, sier Strandskog til Fontene.

En bærebjelke

Som Fontene skrev fredag forsvarer Barne- og likestillingsdepartementet nedbyggingen av institusjoner. Barn har det best i fosterhjem, mener departementet.

Siv-Len Strandskog og stortingsrepresentant Torfinn Opheim (Ap) har bedt om møte med den politiske ledelsen i departementet. Det finner sted i morgen torsdag.

Da vil Oppheim og Strandskog minne om at et differensiert institusjonstilbud er en av bærebjelkene i et kvalitetssikret barnevern.

Traumatiserte barn taper

Det er den lange fosterhjemskøen og varsko fra barnevernet i Stavanger som har fått de to politikerne til å reagere. De er bekymret for de mest traumatiserte barna, de som trenger et kvalitativt godt institusjonstilbud i en kritisk situasjon.

«Mange barn er så skadet og traumatisert at de ikke kan nyttegjøre seg beredskaps- eller fosterhjem som det første tilbudet», skriver Oppheim og Strandskog i en pressemelding.

Radert ut

De to understreker at Rogaland Arbeiderparti deler Bufetats målsetting om at barn så langt det er mulig bør plasseres i fosterhjem framfor i institusjon. Men ulike barn trenger ulike tiltak, påminner Oppheim og Strandskog.

De kaller akuttinstitusjonene et sikkerhetsnett, «et sikkerhetsnett som nå blir radert ut og erstattet med noe som umulig kan bli kvalitativt og forutsigbart nok», ifølge de to rogalandspolitikerne.

21.04.2010
13:32
16.12.2013 13:06