JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utvalg vil ha mer sosialt arbeid i skolen

Flere barnevernpedagoger må inn i skolen. Regjeringens Tidsbrukutvalg gir klare råd for en bedre skolehverdag. – Det kan føre til mindre frafall av skoletrette elever, sier FO-leder Randi Reese.
09.02.2010
13:42
16.12.2013 12:34

800 FOere er ansatt i skolen. Men det er behov for mange flere.

– Vi har lenge sagt at det en en styrke for lærerne å kunne lene seg på kompetansen til våre yrkesgrupper. Det vil være bra for klassemiljøet, skolemiljøet og den enkelte eleven, sier Reese.

Tidstyver

I rapporten forteller 90 prosent av lærerne og 75 prosent av skolelederne at lærerne får for mange pålagte oppgaver innenfor arbeidstiden.

– Mange oppgaver som lærerne utfører, tar for stor del av deres tid. Dette gjelder blant annet konfliktløsning, holde ro og orden, fellesmøter, dokumentasjon og rapportering, slår utvalgets leder, tidligere stortingspresident og fylkesmann Kirsti Kolle Grøndahl fast.

Utvalget har 90 forslag til å bekjempe tidstyvene i lærernes hverdag. Blant dem er at andre yrkesgrupper må inn i skolen.

«Skoleeier og skoleleder må legge til rette for at relevant kompetanse fra andre yrkesgrupper blir benyttet i skolen», heter det i rapporten. De skriver også at skolen må komme tidligere på banen når elever sliter:

«Skoleier må sørge for at tiltak for elever med spesielle behov blir satt inn tidlig.»

Større voksentetthet

Det er her FOs medlemmer har sin kompetanse.

– Skolen trenger en større grad av tverrfaglighet. Skolen skal ikke være institusjon for behandling, men våre utdanningsgrupper kan bidra med å legge til rette for et bedre læringsmiljø, slik at skolen er et tilbud for alle. Det er ikke skolen i dag. Det ser vi på alle som faller ut, fremholder, Reese.

Hun syns det er flott at flere retter blikket mot behovet for sosialfaglig arbeid i skolen. Og er glad for at Tidsbrukutvalgets forslag innebærer behovet for økt voksentetthet i skolen.

– Dette er en utfordring til politikerne om å satse mer på skolen, sier Reese.

09.02.2010
13:42
16.12.2013 12:34