JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gradering skviser ansatte

Gradert sykmelding vil sette ansatte i håpløs skvis, fastslår FO-leder Randi Reese. Hun mener ekspertutvalget har en smalsporet forståelse av folks arbeidsdag.
04.02.2010
14:17
16.12.2013 12:32

solfrid.rod@lomedia.no

Tunge arbeidsoppgaver, fysisk og psykisk, er en del av arbeidsdagen for mange FO-medlemmer. Graderte sykmeldinger vil gi ansatte avgrensningsproblemer overfor sine kolleger, mener Reese.

– Ansatte vil havne i skvis. De vil stadig bli konfrontert med krevende situasjoner de ikke skal delta i. Dette vil igjen bidra til mer langvarig sykefravær, mener Reese.

Ikke gjennomførbart

Hun synes det er bra at utvalget legger mer ansvar på arbeidsgiverne, men tviler på at større grad av tilpasning vil fungere i praksis.

– I pleie- og omsorgssektoren er arbeidsgiver i liten grad til stede i de krevende situasjonene som oppstår. Vikar leies ikke alltid inn. Våre medlemmer melder om mer press og stress.

Forbundslederen understreker at hun ikke har noe imot at det tenkes nytt om sykefravær. Derimot er hun skuffet over at virksomme tiltak ennå ikke er tatt i bruk. Tilstrekkelig bemanning og kompetanse i tjenestene er, ifølge Reese, helt nødvendig for å få ned sykefraværet.

– Virkemidlene er der, vi vet at de virker, men det tas ikke grep.

Glemmer vold og trusler

Særlig bekymret er forbundslederen for vold og trusler ikke er tema i sykefraværsdebatten.

Seks av ti ansatte i barnevernet og i tjenestene til utviklingshemmede opplever vold. Ifølge en Fafo-rapport om vold i offentlig sektor, gjør arbeidsgivere ikke nok for å forebygge og håndtere vold.

Åtte prosent av de spurte i denne undersøkelsen hadde vært sykmeldt på grunn av vold og trusler. Langt flere meldte om fysiske og/eller psykiske plager i kjølvannet av vold eller trusler om vold.

04.02.2010
14:17
16.12.2013 12:32