JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederne savner fagforeningen

Hva skjer i konflikter mellom leder og underordnet når begge er medlem i samme forbund? FOs fylkesavdelinger trenger å klargjøre, ifølge Fafo-rapport.
29.09.2009
14:18
16.12.2013 11:21

edv@lomedia.no

Randi Belikka er klinisk sosionom og startet i ny jobb i barne- og ungdomspsykiatrien i Alta i 2006. Hun hadde vært plasstillitsvalgt for FO og satt i representantskapet i FO Finnmark. Hun satt i forhandlingsutvalg og hadde mye kontakt med FO-apparatet.

Etter ni måneder i BUP Alta ble hun leder for virksomheten. Henvendelsene fra FO om kursing og skolering stoppet. Hun var blitt «en av dem». Ikke lenger fotsoldat.

En ny Fafo-rapport viser hvordan sosialarbeidere i lederstillinger opplever medlemskapet i FO. Funnene ble diskutert på forbundets samling for fylkesavdelingene i Oslo i dag.

Ifølge rapporten havner lederne ofte i skvis. Spesielt mellomlederne. De er frustrert over tillitsvalgte som bruker kreftene sine på å forhandle opp lønna til dem på golvet. Ikke lederlønningene.

Ensom lønnsforhandling

– Det er ikke nok med et klapp på skuldra fra FO når vi blir ledere. Vi vil ha lønn, sier Randi Belikka.

– Den lønna jeg har nå, har ikke FO skaffet meg. Den har jeg skaffet meg sjøl.

Det betyr at BUP-lederen tjener omtrent det samme som en av kollegene sine som ikke har lederansvar, en klinisk pedagog med like lang utdanning som henne selv. Det er uholdbart, mener hun.

– Hadde lønna vært det eneste som betydde noe, hadde jeg meldt meg ut.

Nå krever hun at fagforeningen ser også de medlemmene som havner i lederstillinger.

På begge sider av bordet

Fafo-rapporten viser hvor uklare formeninger lederne har om hvilke regler som gjelder når det oppstår konflikt mellom en leder og ansatte når begge parter er organisert i FO. Den nøtta har blitt løst på ulike måter av FOs fylkesavdelinger: Noen ganger har fylkessekretær tatt rollen som rådgiver for lederen mens hovedtillitsvalgt sitter på parti med den underordnede. Slikt kan det bli mye rot av, vedgikk flere av deltakerne fra fylkesavdelingene.

– For meg som leder ville det vært til stor hjelp om det var tydeligere hvilken rolle FO spiller i konflikter mellom leder og underordnet, sier BUP-lederen.

Rollebytte

En må skille mellom mellomledernes rolle som overordnet og rollen deres som arbeidstaker, presiserer FO-leder Randi Reese. FO bistår mellomlederne når de skal forholde seg til topplederne. I eventuelle konflikter med underordnede skal en FO-organisert leder hente støtte i apparatet på arbeidsgiversiden.

Men mange steder betyr det at de overlates til seg selv. Enkelte har meldt seg ut av FO etter å ha opplevd det, kom det fram på dagens møte på Rica Oslo Hotel.

I Fafo-rapporten forteller derimot FO-organiserte ledere at de får lite støtte av FOs tillitsvalgte de gangene de må ta kampen med egne ledere. Både i lønnsspørsmål og konfliktsituasjoner.

– FO bør være stolt hver gang et FO-medlem inntar en lederjobb, sier Randi Belikka.

Hun er lei av å bli sett på som øvrigheta, i hvert fall så lenge lønna ikke tyder på det.

29.09.2009
14:18
16.12.2013 11:21