Krever mer enn medisin
Alle har rett til fastlege. På samme måte bør alle ha rett en fast sosialfaglig kontaktperson, mener FO.
solfrid.rod@lomedia.no
Rusavhengige trenger helse- og sosialtjenester både fra kommunen og fra spesialisthelsetjenesten. Ofte er det høy terskel inn og lav terskel ut.
Mange har behov en person som hjelper dem med å orientere seg i hjelpeapparatet og sørger for at de får rett hjelp til rett tid. Det skriver FO-leder Randi Reese i Kommunal Rapport.
Sikrer kontinuitet
Samhandlingsreformen har nettopp til hensikt å tette hullene i behandlings- og rehabiliteringskjedene. Skal den lykkes, må det satses skikkelig på sosialfaglig kompetanse, fastslår FO.
Mennesker som kommer i kontakt med sykehusene i kjølvannet av ulykker, sykdom og død, trenger ikke bare medisinsk kompetanse. De trenger også hjelp til å bearbeide sorg, ta inn over seg store omstillinger i livet, håndtere en endret økonomisk situasjon og finne fram i det offentlige hjelpeapparatet.
En fast sosialfaglig kontaktperson bør derfor være en rettighet, på like linje med retten til fastlege, krever FO. En slik ordning vil sikre sammenheng og kontinuitet for blant andre eldre, utviklingshemmede, rusavhengige og psykisk syke.
Kommuneøkonomien avgjørende
Et annen forutsetning for å lykkes med bedre koordinerte tjenester, er god kommuneøkonomi, påpeker Reese i sitt innlegg.
«Det er kommunene som er best i stand til å tenke helhetlig, jobbe forebyggende, komme inn tidlig og gi rett behandling og oppfølging. Om samhandlingsreformen skal lykkes, må kommunene derfor få tilført tilstrekkelig med ressurser, og ha en tilgjengelig og forsvarlig dimensjonert spesialisthelsetjeneste», skriver Reese.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim