JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- LO må huske de fattigste

Gufset fra fattigdommen var tema for FO-leder Randi Reeses innlegg på LO-kongressen i formiddag. LO må arbeide for anstendige levekår for sosialhjelpsmottakere, mente hun.
12.05.2009
13:46
16.12.2013 10:03

– Erfaringer fra ensidig satsing på marked og privatisering viser at markedsliberalismen ikke duger. FO-medlemmene blir konfrontert med dette på jobben hver dag, sa Reese i sitt innlegg. Hun påpekte også at 50 prosent av barnevernsinstitusjonene i Norge er private.

70 000 barn i fattigdom

I likhet med nestleder Kjetil Ostling rettet hun et særlig søkelys på barna. – Nå venter jeg bare på en rødgrønn offensiv for de ca. 70 000 barna i Norge som lever i fattige familier. Det er 70 000 for mye. Dette er barn som ikke vil ta med kompisene hjem fordi de bor så fattigslig. Det er barn som lever i familier hvor de ikke har råd til middag hver dag, sa hun.

Ekskluderende

Reese understreket at fattigdom er ekskluderende og fører til utrygghet, ufrihet og dårlig selvbilde for enkeltpersonene, og at det får store konsekvenser for skoleprestasjoner, helse og levealder. – Det er livsfarlig å være fattig, sa hun, og takket Fellesforbundets Arve Bakke, som holdt et pasjonert innlegg for et bedre dagpengenivå ved arbeidsledighet.

Må sikre de som står utenfor

Men Reese pekte også på behovet for inntektssikring til de som står utenfor arbeidslivet og ikke har rett på dagpenger. Også for dem må nivået være anstendig, sa hun. – Også sosialhjelpa må være forutsigbar og ha et nasjonalt minstenivå som tilsvarer satsene Statens Institutt for forbruksforskning har utviklet, de såkalte SIFO-satsene. Det må inn i handlingsplanen for LO, og FO foreslår en egen uttalelse om fattigdom, avsluttet Randi Reese.

12.05.2009
13:46
16.12.2013 10:03