– Få barna ut av fengsel
Det er stor enighet på KROM-konferansen om at barn ikke skal sitte i norske fengsler. Overraskende nok er det barneombud Reidar Hjermann som ligger nærmest regjeringens pragmatiske syn om at når barn først er i fengsel, må vi gjøre det beste ut av det.
Alle andre på årets KROM-konferanse, som startet i dag og varer til søndag, var helt krystallklare: Barn, det vil si personer mellom 15-18 år, skal ikke sitte i fengsel.
– Paradoks
Dette mener for øvrig også justisminister Knut Storberget og regjeringen, men samtidig har hans departement foreslått å opprette to enheter, en i Bergen og en i Oslo, som skal fungere som ungdoms- og barnefengsler.
– Et paradoks som jeg ikke skjønner noe av, sier Geir Bjørkli, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).
Forbundet tar sterk avstand fra barn i fengsel og mener det nå er opp til regjeringen å finne alternativer for denne gruppen kriminelle, en gruppe det ikke er så mange av. Fra null til ti barn sitter til en hver tid fengslet i Norge.
18 års grense
I sin sluttreplikk på KROM-konferansen hadde Bjørkli også et konkret forslag til hva som kan gjøres:
– Vi burde sette et skilt utenfor alle norske fengsler der det står: aldersgrense 18 år. Legitimasjon må forevises. Også dommerne skulle hatt et skilt der det står: Hva hvis det var mitt barn?
Politisk spørsmål
Bjørkli ser imidlertid de mange dilemmaene som reiser seg fordi vi har 15-18 åringer i landet som begår straffbare handlinger. Hva skal vi gjøre med dem? En styrking av Barnevernet er et annet forslag Bjørkli går inn for.
– Til sjuende og sist er dette et spørsmål om politisk vilje. Hvis vi mener at vi ikke skal ha barn i fengsel, så er det fint mulig å gjøre noe med det. Alle alternativer er langt fra prøvd, sier han.
– Ivaretar ikke barnas interesser
I Oslo fengsel, landets største fengsel, sitter det i dag 3 under 18 år. De blir alle fulgt opp av et ungdomsteam hvor blant annet Barnevernet har en stilling. Øyvind Alnæs, Oslo fengsels direktør og NFF-medlem, støtter Bjørkli i denne saken.
– Vårt fengselssystem er ikke i stand til å ivareta barnas interesser. Skal vi det, må barna ikke plasseres i fengsel, sier Alnæs.
Enklest for myndighetene
For det er barnas interesser det hele dreier seg om. FNs barnekonvensjon er klar på dette området. Barn skal ikke fengsles sammen med voksne om det ikke er til deres eget beste. Det skal før barn fengsles sammen med voksne gjøres en konkret, individuell vurdering.
Ifølge Sturla Falck, forsker i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), bagatelliserer staten dette problemet.
– Barnefengsel er ikke det beste for barna, men det enkleste for myndighetene, sier Falck.
Han er en sterk motstander av at det etableres to nye fengselsenheter for barn fordi han mener dette er å be om at flere barn blir fengslet.
Pragmatisk barneombud
Reidar Hjermann, landets barneombud, overrasket nok noen på KROM-konferansen ved å være den som var minst prinsipiell og mest pragmatisk i dette spørsmålet.
Riktignok mener han at det ikke er til barnets beste å sitte i fengsel, men noen ganger skjer det. Og da må de få det best mulige tilbudet.
Hjermann avsluttet imidlertid sin sluttreplikk med å si at vi må jobbe for å få barna ut av fengslene.
Norsk forening for kriminalreform (KROM) ble dannet 27. mai 1968 i Munchmuseet i Oslo.
Med KROM, som neppe hadde eksistert uten det internasjonale anti-autoritære studentopprøret i 1968, ble det reist en voldsom kritikk mot fengslene. KROM fikk - og har den dag i dag - sterke tilhengere og motstandere.
Flere saker
Overlege Hans Magne Gravseth i STAMI peker på at etterspørsel etter yrket ditt kan påvirke om du kommer tilbake i jobb.
Herman Bjørnson Hagen
Sosialarbeidere har høyt sykefravær – men lav risiko for å falle ut av arbeidslivet
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Gunn og Mona vil bytte jobb hvis private overtar bofellesskapet
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold
FO advarer mot å fjerne masterkravet – frykter at det går utover lønna
Norsk forening for kriminalreform (KROM) ble dannet 27. mai 1968 i Munchmuseet i Oslo.
Med KROM, som neppe hadde eksistert uten det internasjonale anti-autoritære studentopprøret i 1968, ble det reist en voldsom kritikk mot fengslene. KROM fikk - og har den dag i dag - sterke tilhengere og motstandere.