Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Anbudskonkurransen har vært turbulent. Nå er den delvis avlyst. – Den har fått omfattende konsekvenser for mange, mener stemmer fra rusfeltet.
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
hanna@lomedia.no
Det var en gang en anbudskonkurranse i Helse Sør-Øst RHF. RHF står for regionalt helseforetak.
Alle dem som mente at de kunne drive god rusbehandling i henhold til kravene fra myndighetene, måtte levere et tilbud innen en frist.
Så ble vinnerne annonsert. Taperne også.
Men så fikk taperne en ny mulighet. Det ble oppdaget en feil som gjorde at rusinstitusjonene som hadde fått beskjed om at de måtte legges ned, fikk en ny sjanse. Du kan lese mer om denne feilen i faktaboksen.
Nå avlyses konkurransen for dem som ble berørt av feilen. Flere klaget til Helse Sør-Øst om at gjenåpning ikke var mulig fordi institusjonene hadde fått for detaljerte opplysninger om innholdet i hverandres tilbud. Det kan føre til en kniving om pris i stedet for at det som faktisk er innholdet i tilbudet, blir det viktige. Det bekrefter Helse Sør-Øst.
De som i dag har avtaler hvor konkurransen ble avlyst, får fortsette å drifte ut 2025. Helse Sør-Øst informerer om at de håper de kan inngå nye avtaler i løpet av neste høst. Målet er at de skal tre i kraft fra nyttår 2026.
– Dette har kosta liv
– Hele prosessen har vært en katastrofe, og den har fått omfattende konsekvenser for mange.
Det sier Arild Knutsen, leder for Foreningen for human ruspolitikk.
Både han og Toril Sætra, regionleder i bruker- og pårørendeorganisasjonen A-larm Innlandet, hevder at anbudskonkurransen har kosta liv.
– Jeg har snakket med flere som ikke har klart å stå i behandling fordi det har vært så mye fram og tilbake. Takk Gud for at jeg ikke har mista noen jeg kjenner ennå, men dette har kosta liv. Det vet vi, hevder Toril Sætra.
Toril Sætra i A-larm har sendt et åpent brev til helseministeren angående det organisasjonen mener er en svikt fra Helse Sør-Øst.
Fartein Rudjord
Hun refererer til et dødsfall, men Fontene har ikke fått kontakt med pårørende og har ikke fått bekreftet historien.
Arild Knutsen og Toril Sætra mener dødsfallet kan knyttes til uroen rundt driften av institusjoner.
Konserndirektør i Helse Sør-Øst RHF, Mona Stensby, forstår at situasjonen har vært vanskelig for pasienter, pårørende og ansatte.
Konserndirektør i Helse Sør-Øst RHF, Mona Stensby.
Helse Sør-Øst
«Vi har etablert et eget innsatsteam som skal koordinere samarbeidet mellom avtaleparter og helseforetak i Helse Sør-Øst for å ivareta pasientene på en best mulig måte», skriver hun i en e-post til Fontene.
– Unødvendig mye drit
Talspersonene fra bruker- og pårørendeorganisasjoner på rusfeltet mener også at prosessen har påvirket og påvirker de ansatte. Toril Sætra i A-larm forteller om ansatte som slutter i jobbene på grunn av den usikre fremtiden.
Ronny Bjørnestad i proLAR Nett, et nasjonalt forbund for folk i LAR (Legemiddelassistert rusbehandling) forteller om engstelige ansatte og hvordan usikkerheten de har kjent på, har påvirket pasientene som har vært i rusbehandling.
– Prosessen har skapt mye utrygghet. Det har vært unødvendig mye drit som helt sikkert har påvirket behandlingen, sier Bjørnestad.
Mona Stensby i Helse Sør-Øst skriver til Fontene at det primært er pasientene de skal ta hensyn til når de skal inngå avtaler om rusbehandling.
«Vi skal gi dem et godt og variert tilbud. Så skjønner vi også at dette berører ansatte og deres arbeidsplasser, men når det er konkurranse om å inngå avtaler, vil noen få tilbud, mens andre ikke får det.
Savner brukermedvirkning
Ronny Bjørnestad, Toril Sætra og Arild Knutsen er kritiske til den faglige vurderingen som er gjort i anbudsprosessen. De har skrevet et åpent brev til helseminister Jan Christian Vestre hvor de kritiserer det de mener er mangel på brukermedvirkning. De baserer informasjonen på innsyn som Sætra har søkt om fra Helse Sør-Øst.
De mener Helse Sør-Øst feilinformerer når de sier at det har vært to representanter fra brukerorganisasjonene i arbeidsgruppa som har jobbet med anbudet. Ifølge brevet de har sendt inn, møtte den ene representanten aldri opp og den andre sitter i Pensjonistforbundet. Personen skal være en dyktig lege på feltet, men skal ikke ha erfaring fra å ha brukt tjenestene, står det i brevet som Fontene har fått lese.
Burde vært helt avlyst
Talspersonene fra bruker- og pårørendeorganisasjonene skulle helst ha sett at hele konkurransen ble avlyst.
– Jeg skulle ønske meg en hel avlysning med forlengelse av dagens avtale inntil NOU-en kommer, sier Sætra.
Hun viser til regjeringens forebyggings- og behandlingsreform og utvalget regjeringen vil sette ned for å se på hva god rusbehandling er.
– Vi forventer at den nye anbudsrunden vil få et nytt oppdragsdokument med nye kriterier fra helseministeren. Vi er mange organisasjoner som vil bidra med innspill, sier Sætra.
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng, opplyser til Fontene at det pågår et arbeid med å forberede et utvalg som skal «utrede fremtidens rusmiddel- og avhengighetsbehandling».
Han informerer imidlertid om at det vil ta tid før en NOU er på plass.
Bekeng bekrefter at de har fått brevet og at de vil svare på det i løpet av kort tid. Han legger til at de er opptatt av å få innspill fra dem som har brukererfaring både når det kommer til rusbehandling, men også andre områder i helsetjenesten.
«Grundig og faglig arbeid»
Konserndirektør i Helse Sør-Øst RHF, Mona Stensby, forstår at det kan virke bakvendt at en NOU ikke var på plass før anbudskonkurransen. Samtidig mener hun at de ikke kunne vente på rapporten.
«Vi må få på plass avtaler innen rusbehandling, og her har vi et ansvar både overfor dem som har avtaler som utgår og de som vil konkurrere om nye avtaler», skriver hun til Fontene.
Hun understreker at de har gjort «et grundig og faglig arbeid i forkant av anskaffelsen».
Uenige om brukererfaring
Fontene har informert Stensby om at bruker- og pårørendeorganisasjonene ikke mener det har vært to representanter med i arbeidsgruppen for brukerutvalget i Helse Sør-Øst. Stensby understreker det motsatte til Fontene.
«Arbeidsgruppen besto av personer fra det regionale helseforetaket, fire av helseforetakene i regionen, samt brukerrepresentanter. Utkastet til behovsvurderingen ble også lagt fram for fagrådet innen TSB (Tverrfaglig spesialisert rusbehandling). Samlet sett mener vi at det er utarbeidet et godt faglig grunnlag for anskaffelsen».
Videre skriver hun at de legger vekt på innspill fra brukere, og mener de har lyttet til dem.
«Vi vet også at brukere og pårørende kan ha ulike meninger», skriver hun i e-posten.
Flere saker
CRUX er en ideell stiftelse som blant annet tilbyr tjenester innen barnevern. Stiftelsen har ingenting med saken å gjøre, men er et eksempel på en ideell aktør. (Arkivfoto).
Hanna Skotheim
Ideelle aktører skulle ha driftet 40 prosent av institusjonsbarnevernet innen 2025. Det målet er ikke nådd
Målfrid Wiik Sandkjær tok mastergraden sin i 2019. Seks år senere får hun økonomisk uttelling for den.
Simen Aker Grimsrud
Målfrid gikk opp 40.000 i lønn: – Det kommer veldig godt med
Claudia Vega
Emma Holten (33) ut mot økonomene: – Omsorgsarbeid er ikke en byrde for samfunnet
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin