JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rusinstitusjoner skal legges ned. Nå kan de få en ny sjanse

Helse Sør-Øst glemte å sende en melding. Nå blir det en ny mulighet for de som tapte anbudskonkurransen.
Varslet nedlegging av rusinstitusjoner har skapt stort engasjement. Flere hundre mennesker demonstrerte i Oslo i slutten av oktober.

Varslet nedlegging av rusinstitusjoner har skapt stort engasjement. Flere hundre mennesker demonstrerte i Oslo i slutten av oktober.

Hanna Skotheim

simen@lomedia.no

solfrid.rod@lomedia.no

Til sammen 13 private aktører fikk tilbud om å inngå avtale med Helse Sør-Øst RHF om å drive tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

To og en halv uke senere blir tildelingen omgjort.

«Dette innebærer at anskaffelsen gjenåpnes for alle som har gitt tilbud, med unntak av de som er avvist i konkurransen», skriver Helse Sør-Øst i en pressemelding.

Sendte ikke melding til alle

Det skjer etter at Helse Sør-Øst har fått flere klager på et brudd på anskaffelsesregelverket.

Anbudskonkurransen har vært delt opp i sju delytelser. Noen tilbydere har fått gi tilbud på flere delytelser, samtidig som de har tatt forbehold om at de kun kan levere på én delytelse.

Helse Sør-Øst skriver i pressemeldingen at de planla å sende ut en melding til samtlige tilbydere om at det var anledning til å ta et slikt forbehold. Men meldingen ble ikke sendt.

– Vi ser at tilbyderne ved dette ikke har fått de samme mulighetene. Det er svært beklagelig, først og fremst for pasientene, men også for tilbyderne som deltar i konkurransen. Men det er viktig at alle får gitt sine tilbud basert på de samme rammene og føringene, sier administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Terje Rootwelt. 

Forlenger seks måneder

Den pågående anskaffelsen vil dermed bli forsinket. For å ivareta pasientene og deres pårørende best mulig, vil dagens avtaleparter få tilbud om å forlenge avtalene sine med seks måneder fra årsskiftet. 

– Dette er viktig for å gi forutsigbarhet og ro for pasienter, pårørende og ansatte, sier Rootwelt i pressemeldingen. 

Gir håp

Tyrilistiftelsen er blant dem som har sendt en klage til Helse Sør-Øst. Daglig leder Jonas Finnby er glad for at klagen er tatt til etterretning.

– Det gir oss et håp, men med forbehold, sier Finnby.

Jonas Finnby leder Tyrilistiftelsen.

Jonas Finnby leder Tyrilistiftelsen.

Anders Bisgaard, Tyrili

Han sier at de har fått informasjon om at anbudsrunden skal gjenåpnes.

– Men vi vet ikke hvilke muligheter det vil gi oss. Vi har fått beskjed fra Helse Sør-Øst om at vi skal få en presisering snart, sier Finnby.

Forsiktig optimist

Reidun Wilhelmsen, leder på Kvinnekollektivet Arken, har kritisert Helse Sør-Øst for å legge ned det eneste rene kvinnetilbudet innen rusbehandling. I dag er hun forsiktig optimist.

– Jeg skjønner ikke helt hva dette betyr, men jeg ser det som et lite lysglimt, sier hun til Fontene.

Reidun Wilhelmsen leder Kvinnekollektivet Arken.

Reidun Wilhelmsen leder Kvinnekollektivet Arken.

Hanna Skotheim

Wilhelmsen har nettopp formidlet det samme budskapet til de ansatte. Nå venter hun på mer informasjon om hva som ligger i gjenåpningen av anbudsprosessen. Det er altså for tidlig å si om landets største helseforetak vil redde Kvinnekollektivet Arken. 

– Vi driver med rusbehandling, ikke juss, så her må vi bare avvente en oppdatering fra Helse Sør-Øst, sier Wilhelmsen.

Rusinstitusjoner legges ned i Innlandet: – Nå pisser regjeringen på noe kongen har hedra

– Gjør meg bekymret

Kenneth Arctander Johansen leder RIO, en landsdekkende brukerorganisasjon på rusfeltet. Han er ikke beroliget av dagens melding fra Helse Sør-Øst.

– Helse Sør-øst åpner konkurransen igjen på grunn av feil de har gjort. Det betyr at de ikke har gjort et godt nok arbeid med anskaffelsen og det gjør meg bekymret ettersom resultatet av anskaffelsen vil påvirke situasjonen for rusavhengige i lang tid fremover, sier han.

Arctander Johansen påpeker at dagens nyhet uansett ikke endrer planene om å kutte over 100 døgnplasser og korte ned behandlingstiden.

– Dette advarer vi helseministeren om å la skje ettersom vi har de høyeste overdosetallene siden 2001, og disse nedskjæringene kommer i tillegg til flere store nedskjæringer. Vi trenger at Jan Christian Vestre tar styringen og ber Helse Sørøst om å kjøpe plasser for å opprettholde kapasiteten på rusbehandling.

– Uheldig med anbud

Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens bymisjon, sier hun ikke vet konkret hva dagens melding fra Helse Sør-Øst vil bety dem.

Kirkens Bymisjon

I anbudskonkurransen fikk Kirkens bymisjon inngå nye avtaler for Origosenteret i Våler i Østfold og A-senteret i Oslo.

Veslelien i Innlandet fikk ikke fornyet avtalen. Der mister 65 ansatte jobben.

– Det er krevende for ansatte og pasienter å ikke vite hva som skjer med arbeidsplassen og behandlingsstedet sitt. Det har vært en rekke utfordringer med denne anskaffelsesprosessen, som fører til uro og bekymring både for ansatte, pasienter og oss som ideell aktør. Det er svært uheldig med en anbudsmodell som medfører opp- og nedbygging av institusjoner , og er så uforutsigbar som det vi ser nå, sier Adelheid Firing Hvambsal.

Ber om penger til 100 flere døgnplasser i rusomsorgen