JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om penger til 100 flere døgnplasser i rusomsorgen

Rusinstitusjoner kan reddes dersom helseministeren vil, påpeker leder i Tyrilistiftelsen og organisasjoner på rusfeltet.
Organisasjoner på rusfeltet krever penger til minst 100 flere døgnplasser for rusavhengige.

Organisasjoner på rusfeltet krever penger til minst 100 flere døgnplasser for rusavhengige.

Hanna Skotheim

anne@lomedia.no

Det er sterke reaksjoner blant ideelle stiftelser og organisasjoner på rusfeltet etter at det i forrige uke ble kjent hvem som får avtale med Helse Sør-Øst om å gi tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Etter anbudskonkurransen har 13 tilbydere fått tilbud fra Helseforetaket. 14 av dagens behandlingssteder som kom med tilbud, har ikke fått ny avtale.

– Det er tragisk. Det er så mye kompetanse i miljøene samlet sett som står i fare for å bli borte. Når vi skrur av lyset og lukker døra neste år, så vil folk finne seg nye jobber. Det skal mye til for å bygge et solid fagmiljø opp igjen, sier Jonas Finnby, daglig leder i stiftelsen Tyrili.

Jonas Finnby, daglig leder Tyrili.

Jonas Finnby, daglig leder Tyrili.

Tyrili

Steffen er opprørt over at rusinstitusjon må stenge: – Jeg mister trua på samfunnet

Må stenge fire steder

Tyrilistiftelsen er på lista over institusjoner som har tapt anbudsrunden i Helse Sør-Øst. 

De har fått avtale om å drifte behandlingsplasser ved tre institusjoner i regionen, mens fire av stedene ikke har fått ny avtale.

Tyrilis behandlingssteder som må stenge er i Folldal, Lillehammer, Skien og Arendal. Her rammes til sammen 130 pasienter og 100 ansatte.

– Uten ny avtale er grunnlaget for drift borte, sier Finnby.

Tyrili

• Tilbyr behandling av voksne med alvorlig rusavhengighet.

• Har i dag ti behandlingsenheter, i Trondheim, Folldal, Lillehammer, Oslo, Skien, Arendal, Molde og Stavanger.

• Fire Tyrili-enheter har ikke fått ny avtale med Helse Sør-Øst: Folldal, Lillehammer, Skien, Arendal.

• Tyrili Arena Oslo, Tyrilisenteret i Oslo, Ny poliklinikk i Oslo er tildelt avtale.

Stiftelsen Renåvangen, Kvinnekollektivet Arken og Veslelien er også blant institusjonene som tapte anbudsrunden med Helse Sør-Øst.

De nye avtalene strekker seg over fire år fra 1. januar 2025, med mulig videreføring i ytterligere fire år.

Trenger forutsigbarhet

Finnby sier de nå jobber for å få til en god overgangsordning for pasientene.

– Vi har fått forlenget avtale om drift ut mars 2025 for å ivareta pasienter, men vi jobber politisk og byråkratisk for å få forlenget perioden. Dette for at pasienter som er innskrevet kan fullføre behandlingsopplegget, sier Finnby.

– Kjemper dere også for at institusjonene skal bestå?

– Vi må forholde oss til realiteten som tapet av anbudskonkurransen er. Samtidig har vi et håp om at helseministeren kan be Helseforetaket om flere anskaffelser av døgnplasser. Det kan han gjøre hvis det som er bevilget ikke dekker behovet, sier Finnby.

Møte med ministeren

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) møtte onsdag organisasjoner for brukere og pårørende for å høre på innspill om nedbygging av døgnplasser i rusomsorgen.

– Vi krever flere anskaffelser for å redde døgnplasser og gode fagmiljøer, sier Toril Sætra, regionleder i A-larm Innlandet.

Demonstrasjon i Oslo 25.oktober.

Demonstrasjon i Oslo 25.oktober.

Hanna Skotheim

Hun var hos ministeren med representanter fra Rusfeltets hovedorganisasjon, Actis, Preventio, Foreningen for human ruspolitikk, Prolar nett og Bar. De argumenterer for at det trengs en tilleggsanskaffelse i Helse Sør-Øst på minst 100 plasser.

Organisasjonene er enige om at mangfoldet innen rusbehandling må bestå. Dette formidlet de til ministeren:

– Vi må være sikre på at mangfoldet beholdes. Vi trenger plasser som er kjønnsnøytrale, medikamentfrie og desentraliserte.

Representanter fra organisasjoner på rusfeltet etter møte med helseministeren.

Representanter fra organisasjoner på rusfeltet etter møte med helseministeren.

Privat

Rusinstitusjoner legges ned i Innlandet: – Nå pisser regjeringen på noe kongen har hedra

– Personlig mener jeg man må finne en annen måte å styre rusomsorgen på, så vi er sikret mangfold, kvalitet og forutsigbarhet, sier hun.

Finnby i Tyrilistiftelsen er enig: For fremtiden må det legges til rette for en modell hvor aktører innen rusomsorgen kan jobbe langsiktig.

– Vi trenger å utvikle tjenester for rusavhengige som er forutsigbare og som ikke bryter ned sterke fagmiljøer, sier han.

Han mener de må slippe å forholde seg til anbud hvert åttende år.

Vil ha systemendring

Anne Kjersti Befring, professor ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo mener det trengs en systemendring.

– Det er alvorlig å se gode fagmiljøer gå dukken. Det blir manglende kontinuitet, både for ansatte og pasienter. Det ligger i anbudskonkurransens natur, sier hun.

Anne Kjersti Befring, professor ved Institutt for offentlig rett

Anne Kjersti Befring, professor ved Institutt for offentlig rett

UiO

Noen pasientgrupper kommer ekstra dårlig ut i dette systemet. Det er kronisk syke, psykisk syke og rusavhengige, påpeker hun.

– Hva slags systemendringer må til?

– Makten i de regionale helseforetakene må reduseres. At de legges ned er eneste vei ut av dette, eller vi må få andre systemer med beslutningsmyndighet som er nærmere det politiske systemet og som overholder lovkrav som Stortinget har vedtatt. Det er så mange rapporter om svikt fra Riksrevisjonen, at det burde være nok til å si at vi må ha en endring av dette systemet.