Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
– Det er sjokk og unntakstilstand her nå, og vi er kjempebekymret for pasientene, sier Weronica Kvammen, tillitsvalgt for FO.
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
solfrid.rod@lomedia.no
Renåvangen er en privat stiftelse i Rendalen som tar imot pasienter til 12 måneders rusbehandling. Nå har de fått beskjed om at de er ute av anbudsrunden med Helse Sør-Øst, og at de bare har drift ut året.
– Det er sjokk og unntakstilstand her nå. Det viktigste vi kan gjøre nå er i å ivareta både pasienter og ansatte. Vi har pasienter her som kom i august til ett års behandling, som nå ikke aner hva som skjer i januar. Og vi har ingen gode svar å gi dem, forteller Weronica Kvammen, som er tillitsvalgt for FO på Renåvangen.
Renåvangen har for tiden fullt belegg, det vil si 29 pasienter og ventelister. Pasientene som kommer hit har gjerne forsøkt andre behandlingsopplegg, og de har langvarige og komplekse rusproblemer, ifølge Kvammen.
– En usikker framtid blir en krise på toppen av alle kriser. Dette kommer altfor fort, og gir oss ikke tid til å planlegge avviklingen. Anbudsrundene pågår fortsatt, så vi aner ikke hvilke institusjoner vi eventuelt kan overføre pasienter til, fastslår hun.
– Hva sier pasientene?
– Det er vel en følelse av at man nok en gang ikke er verdt noen ting.
– Vi har ingen gode svar å gi pasientene, sier Weronica Kvammen, tillitsvalgt for FO.
Privat
– Tragisk
Renåvangen er en viktig del av et mangfoldig rusbehandlingstilbud, mener Kvammen. Hun er svært kritisk til at myndigheten faser ut 12 måneders behandlingsopplegg.
– Ni måneder blir den nye langtidsbehandlingen. Det er tragisk at vi gir kortere og kortere behandling til en pasientgruppe som vi vet trenger tid. Jeg er redd det blir enda flere svingdørspasienter, sier hun.
Renåvanagen tilbyr også ettervern. Fem år etter fullført opplegg kan pasienter ta kontakt for å få et tre ukers opphold. Når de nå mister tilgangen til et trygt og kjent fagmiljø, vil en sprekk eller en vanskelig periode fort kunne får mer alvorlige følger, mener Kvammen.
– Oppsplitting av godt fagmiljø
De 35 ansatte står uten jobb fra 1. januar 2025. Weronica Kvammen bor i nabobygda og har jobbet på Renåvangen i fem år. Hun tror det blir rift om jobbene i distriktet, og tipper at en del vil måtte flytte.
– Tre måneder er altfor kort tid også for de ansatte. Det blir en oppsplitting av et godt fagmiljø. Vi har bedt FO om hjelp, avslutter Kvammen.
Et argument i avvisningen fra Helse Sør-Øst er at Renåvangen ifølge helseforetaket er lite egnet for pasienter med dårlige norskkunnskaper. Det vises til at institusjonen har tett program med mye gruppeterapi og legger stor vekt på skriving. Ifølge Weronica Kvammen har Renåvangen bare vært ærlig om ulike begrensninger.
– Slik vi ser det er det ikke gjennomførbart med tolk gjennom hele dagen. Fellesskap som metode er viktig for oss. Pasienter med svake språkkunnskaper og lese- og skrivevansker har vi gode erfaringer med. Men overfor pasienter helt uten norskkunnskaper vil vi ikke kunne tilby faglig forsvarlig behandling. Vi legger vekt på faglig forsvarlighet, ikke bare å få folk gjennom, understreker Kvammen.
DEBATT: Liv står på spill når Renåvangen legges ned
– Utradering av mangfoldet
Stiftelsen Renåvangen informerer om nedleggelsen på sin nettside. «Hvem skal sørge for bredde, erfaring, trygghet og mangfold i rusfeltet framover når de små, ideelle og erfarne institusjonene i distriktet blir borte? Vi stiller oss undrende og svært kritiske til Helseforetakets utradering av mangfoldet i behandlingstilbudet til rusavhengige og kraftige nedbygging av behandlingsplasser til ei sårbar gruppe, samtidig som vi venter på regjeringens forebyggings- og behandlingsreform», skriver stiftelsen.
De uttrykker også bekymring for at distriktet tappes for arbeidsplasser: «Den store Renåvangen-familien sørger, de ansatte er opptatt av å ivareta alle så godt de evner i denne krevende situasjonen, samtidig som de selv går en svært krevende hverdag i møte. Renåvangen har vel 25 årsverk, fordelt på 35 ansatte, regionen står i fare for å miste svært mye kompetanse og sårt trengte arbeidsplasser».
Helse Sør-Øst: – Det vil bli inngått en avviklingsavtale
Konserndirektør i Helse Sør-Øst RHF, Mona Stensby, svarer på Fontenes spørsmål på e-post:
– Renåvangen har tatt inn pasienter til 12 måneders behandling til og med august i år, men må stenge ved nyttår. Dette skaper stor usikkerhet for pasientene. Er det ikke bortkastede ressurser å påbegynne en behandling som ikke kan fullføres?
– Det vil bli inngått en avviklingsavtale, og være løpende dialog mellom Renåvangen og Helse Sør-Øst RHF for å ivareta pasientene på en best mulig måte. Det er individuelt hvor lange behandlingsforløp pasientene er i behov av. For eventuelle pasienter som er i behov av videre behandling etter avviklingen, så vil Renåvangen i tett samarbeid med pasient og (sammen med) aktuelt helseforetak søke å finne gode løsninger for videre behandling.
– De ansatte er svært kritiske til at 12 måneders behandling fases ut til fordel for 9 måneder. Hvorfor ønsker dere å kutte i behandlingstiden?
– Det vil fortsatt være pasientenes individuelle behov som er avgjørende for behandlingslengden. I den pågående anskaffelsen legges det i større grad opp til sekvensiell behandling, noe som innebærer at den enkelte pasient fortsatt kan ha lange behandlingsforløp, men hvor innretning på behandlingen vil kunne endres underveis i behandlingsforløpet.
– Ansatte mener at helseforetaket nå splitter opp et solid fagmiljø og gjør framtida usikker for både pasienter og ansatte. Har dere en kommentar til det?
– Vi har forståelse for at dette er vanskelig for pasienter, pårørende og ansatte.
– Hva svarer dere pasienter som lurer på hva som skjer med dem fra 1. januar?
– Informasjon til pasientene er viktig. Renåvangen og Helse Sør-Øst RHF vil inngå en avviklingsavtale for å ivareta pasientene på en best mulig måte. I dette ligger også at pasientene får god informasjon fra Renåvangen og at de blir involvert i beslutninger om eget behandlingsforløp.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad