Yvonne er én av 65 som mister jobben: – Folk er i sjokk
De trodde jobbene var trygge. Når jula er over, står 37 FO-medlemmer i Innlandet uten jobb.
Privat
simen@lomedia.no
Fire rusinstitusjoner legges ned i Innlandet. Sosionom Yvonne Granberg (43) frykter at mange ikke får ny jobb med det første.
Tårer og klemmer
Tirsdag møttes de ansatte ved Veslelien til krisemøte. Der fikk de beskjed om at rusinstitusjonen legges ned ved nyttår. Om to måneder mister 65 ansatte jobben. 15 av dem er sosialarbeidere og FO-medlemmer.
– Folk gikk rundt med tårer i øynene. Men det var godt å være sammen. Vi fikk gitt hverandre en klem, forteller klinisk sosionom Yvonne Granberg.
Hun er tillitsvalgt for FO ved Veslelien, som drives av Kirkens Bymisjon.
Nå har de tapt konkurransen om å drive tverrfaglig spesialisert rusbehandling på oppdrag for Helse Sør-Øst.
Granberg har jobbet på rusinstitusjonen i snart 20 år. Hun forteller at de ansatte er i sjokk. De hadde ikke sett for seg at de skulle tape anbudsrunden.
– Vi lurer jo på hvorfor det gikk galt. Vi har alltid vunnet anbudene tidligere og vi vet at vi scorer høyt på kvalitet. Vi har et veldig bra fagmiljø som vi er så stolte av, sier Granberg.
Disse FO-medlemmene mister jobben
Veslelien er et av fire behandlingssteder i Innlandet fylke som nå blir lagt ned. De andre er Renåvangen, Tyrilisenteret i Lillehammer og Frankmotunet.
Det betyr at 37 FO-medlemmer mister jobben ved nyttår, ifølge Olav Neerland, leder av FO Innlandet.
Olav Neerland, leder av FO-Innlandet, er kritisk til at mange jobber forsvinner i distriktet.
Hanna Skotheim
Han er kritisk til at pasientene mister behandlingsplass og de ansatte mister jobben med to måneders varsel.
– Det er litt av en julegave til pasienter og ansatte, sier Neerland.
Frykter arbeidsledighet
Yvonne Granberg legger ikke skjul på at det blir tøft når mange sosialarbeidere plutselig står uten jobb og skal på jobbjakt samtidig.
– Jeg tror ikke det er jobb til alle. Det er mange kommuner som kutter om dagen. Det vil medføre arbeidsledighet for noen av oss, sier Granberg.
Hun forteller at de ansatte er lei seg. Det er mange som har jobbet på Veslelien lenge. Mange har et sterkt forhold til plassen.
– Vi har bygd opp et veldig bra fagmiljø, og jeg føler jeg utvikler meg hele tiden. Jeg har helt ærlig ikke tenkt tanken på å skulle bytte jobb, sier hun.
Må konkurrere om ledige jobber
Mange går inn i jula med en frykt for framtida. Granberg merker selv dyrtida på kroppen. Når oppsigelsestida er over, vil hun få dagpenger fra Nav.
– Folka er her har familier å forsørge og lån å betjene. Det er skremmende å ikke vite om man får en ny jobb.
Nå skal de konkurrere om de samme jobbene i regionen.
– Det må vi bare ta innover oss. Det blir alles kamp mot alle, da.
– Hva gjør du som tillitsvalgt nå for å følge opp medlemmene?
– Jeg står i samme situasjon som alle andre. Jeg har ikke hatt en plan B. Jeg trodde jeg hadde en trygg jobb, egentlig.
Privat
Pris ble vektet over kvalitet
Granberg forteller at de ansatte er sterkt kritiske til at avgjørelsen blir fattet kun to måneder før anbudskontrakten går ut.
– Det er veldig fortvilende. At de brukte så lang tid, tenkte vi tydet på at det gikk veien for oss.
I anbudskonkurransen teller pris 60 prosent, mens kvalitet teller 40 prosent.
– Vi scorer høyt på kvalitet, og det vil vi ikke gå på akkord med. Samtidig har vi hørt at ledelsen har gjort grep for å kutte kostnader, uten at det skulle gå utover lønna. Vi er ikke lønnsledende på feltet, sier Granberg.
– Vondt for pasientene
Det er ikke bare de ansatte som mister jobben. 45 pasienter mister behandlingstilbudet. De vil få tilbud om plass et annet sted.
– Det er vondt og vanskelig for mange av pasientene, som har følt de har «landa» her. Nå må vi finne ut hvordan vi skal avvikle Veslelien på en best mulig måte, sier Granberg.
Hun tror de ansette vil være preget av tirsdagens beskjed de to siste månedene.
– Vi skal gi pasientene et godt tilbud, vi er profesjonelle. Men det blir ikke lett.
– Uvirkelig
Generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal er glad for at Kirkens Bymisjon får inngå nye avtaler for Origosenteret i Våler i Østfold og A-senteret i Oslo.
– Så er vi naturlig nok veldig lei oss for at vi ikke får fornyet avtalen med Veslelien. Da må vi forberede oss på å avvikle den delen av vårt behandlingstilbud, sier Hvambsal.
– Det oppleves selvsagt uvirkelig for de ansatte å bli slått i konkurranse av leverandører som scorer langt dårligere enn Veslelien på kvalitet. Kirkens Bymisjon tar til etterretning at Helse Sør-Øst vektlegger pris høyere enn kvalitet, sier hun.
Kirkens Bymisjon
Kirkens Bymisjon skal nå i dialog med Helse Sør-Øst om hvordan tilbudet skal avvikles.
Hun forteller at de ansatte har oppsigelsestid på tre til seks måneder, avhengig av ansiennitet og alder. De ansatte vil få utbetalt lønn i oppsigelsestiden, selv om Veslelien stenger dørene.
Når det skjer, avhenger av dialogen med Helse Sør-Øst.
Hvambsal er i likhet med de ansatte kritisk til at avgjørelsen i anbudsrunden kommer drøye to måneder før den nåværende avtalen går ut.
– Som daglig leder er det tøft å oppløse et så godt fagmiljø og utsette de ansatte for den ekstreme livsbelastningen det er å ikke få fornyet kontrakt, sier hun.
Ville ikke senke lønna
Hvambsal mener Veslelien leverte et tilbud som holdt god kvalitet. Hun mener tilbudet avspeilet hva det ville koste å drive det.
– Slik vi leser det, scorer vi godt på kvalitet, men vi har tapt på pris. Kirkens Bymisjon er en organisasjon som jobber mot fattigdom. Da kan vi ikke senke lønninger og pensjon ned på et nivå som sender folk ut i fattigdom, sier hun.
– Vil de ansatte ved Veslelien få tilbud om en annen jobb i Kirkens Bymisjon?
– I avtalen står det at de ansatte ved en masseoppsigelse kan påberope seg fortrinnsrett på egnet arbeid de er kvalifisert for, hvis det blir noen ledige stillinger i organisasjonen de neste 12 månedene. Det innføres stillingskontroll på det feltet, sier Hvambsal.
Dette svarer Helse Sør-Øst
Fontene har forelagt kritikken for Helse Sør-Øst. Vi har spurt om hvorfor pris er vektet høyere enn kvalitet og hvorfor ikke Veslelien fikk beskjed tidligere om at de ikke lenger får drifte tilbudet.
Presseavdelingen svarer at siden det er karenstid, er det strenge regler for hva de kan kommentere, og at det derfor er vanskelig å kommentere kritikk fra tilbydere.
Konserndirektør Mona Stensby sier at tildelingen ideelt sett skulle vært klar på et tidligere tidspunkt.
På spørsmål om hvorfor kvalitet er vektet høyere enn pris, svarer hun:
«Det er en betydelig mengde krav som alle tilbyderne må oppfylle for å levere spesialisthelsetjenester. Når disse kravene er oppfylt er det tre kvalitetskrav som evalueres opp mot pris. Det er altså en kombinasjon av kvalitet og pris som avgjør hvem som tildeles avtale, men det er først etter at tilbyderne har oppfylt de krav som stilles for å levere på spesialisthelsetjenestenivå.»
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad