JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prostitusjon inn i chat-rommene

Knut Storberget frykter engasjementet forsvinner når de prostituerte er borte fra gatebildet.
09.12.2008
13:19
16.12.2013 08:03

edv@lomedia.no

Hele 1900 prostituerte står ikke på gata, men selger seg via nett og mobil. Når forbudet mot sexkjøp trer i kraft 1. januar, frykter mange i fagmiljøene at enda mer av sexhandelen trekker bak lukkede dører. Da kan det bli verre for dem som jobber i gatenære hjelpetiltak å få kontakt.

Fafo har kartlagt det norske sexmarkedet. En rapport som ble lagt fram i dag, viser en klar overvekt på det såkalte innemarkedet. I 2008 antar forskerne at over 3000 mennesker solgte sex i Norge.

Størstedelen av prostitusjonen skjer via annonser. Mye via nettet, hvor den enkelte prostituerte legger ut bilder av seg selv for å tiltrekke seg kunder.

Ute av syne, ute av sinn

– Hva vil dere gjøre med innemarkedet etter 1. januar?

– Vi vil gjøre mer tilgjengelige de tiltakene vi har, sier Storberget og nevner bistandsadvokat, Rosa-prosjektet for dem utsatt for menneskehandel, ordningen med refleksjonsperiode, politiets STOP-gruppe (mot menneskehandel og organisert prostitusjon, journ. anm.).

Han advarer likevel mot at loven kan bli en hvilepute.

– Forsvinner det politiske presset når kvinnene forsvinner fra gata?

– Jeg er overrasket over at det store politiske engasjementet mot prostitusjon dukket opp først da de nigerianske prostituerte begynte å gå på Karl Johan. Så ja, jeg er redd engasjementet forsvinner hvis de forsvinner fra gata.

Forskerne bak rapporten, May-Len Skilbrei og Marianne Tveit, bekrefter at det er vanskeligere å finne fram til prostituerte via mer lukkede chat-rom og datingtjenester på nettet, sammenliknet med de åpenbare sex- og massasjeannonsene.

Uten bakmenn

Mobiliteten er stor i sexmarkedet, ifølge Fafo. Med nett- og mobilteknologi har det blitt enklere for den som selger å operere på egen hånd. Mange utenlandske hjelpes av bakmenn første gang de kommer til Norge, men organiserer gjerne salget på egen hånd neste gang de kommer.

Mange, både norske og utenlandske, reiser på «turné»: De leier seg inn på hoteller og i leiligheter i større og mindre byer i Norge, etter å ha annonsert på nett. En del leier leiligheten til andre prostituerte. Mange afrikanske reiser nordover, mens de asiatiske drar til vest- og sørlandet.

Gjeldsofre

Selv om prisnivået på sex har ligget omtrent stille de siste ti årene, bruker mange sexsalg for å løse akutte økonomiske problemer. Mange sliter med gjeld eller har andre økonomiske forpliktelser. Mange asiatiske kvinner forteller at de har tatt opp norske forbrukslån for å hjelpe familien hjemme, uten å være klar over gjelden de setter seg i. Mange sliter også med gjeld etter gambling.

Prisene innendørs ligger klart høyere, mellom 1000-2000 kroner, sammenliknet med prisen på gata, som ligger rundt 500 kroner for et samleie.

Bare et lite mindretall av de gateprostituerte er norske. De fleste har et rusproblem som overskygger prostitusjonsproblemet, ifølge Fafo-rapporten.

Gatehygiene

Fontene skrev i nummer 10/08 (pdf) om nigerianske prostituerte i Oslo. De forteller om hvordan de på grunn av hudfargen sin opplever å hele tiden bli sjekket av politi, ikke minst ved innreise. De presses for høyere husleie fordi utleier kobler utseendet deres til prostitusjon.

– Strafferetten slik den brukes opp mot prostitusjon er veldig preget av det som er synlig, sier Knut Storberget. – Men det er feil å tro at oppdraget er over når jentene forsvinner fra gatebildet.

– Handler engasjementet mot gateprostitusjonen om hudfarge, og å få de mest synlige vekk?

– De (nigerianske, journ. anm.) synes mer i landskapet. Jeg håper det ikke er slik at nasjonalitet skal avgjøre hvem som skal hjelpes, sier Storberget.

– Hvilke råd vil du gi hjelpetiltakene for at de lettere skal komme i kontakt med inneprostitusjonen?

– Det er vi som henter råd fra dem. Både Nadheim Kvinnesenter (i Kirkens Bymisjon, journ. anm.), Rosa og Pro Sentret gjør en veldig bra jobb, sier ministeren.

– Men dere hørte ikke på Pro Sentrets råd imot å forby sexkjøp?

– Nå som det likevel er vedtatt er det flott at hjelpetiltakene tar utgangspunkt i det og jobber videre med å finne gode løsninger.

500 per døgn, inne

135 per døgn, på gata

1900 per år, inne

1157 per år, på gata (Pro Senterets tall tilsier 300 i tillegg)

TOTALT: 3057 kvinner, menn og transer

09.12.2008
13:19
16.12.2013 08:03

500 per døgn, inne

135 per døgn, på gata

1900 per år, inne

1157 per år, på gata (Pro Senterets tall tilsier 300 i tillegg)

TOTALT: 3057 kvinner, menn og transer