Krever bedre beskyttelse
«Jeg føler meg utrygg på mottaket. Det er menn som banker på døren min hele tiden.» Amnesty International ønsker at kvinner i asylmottak skal slippe utryggheten.
De lanserte i dag rapporten Vold mot kvinner i asylmottak. Rapporten viser at vold, overgrep og trakassering av kvinner er et omfattende problem i norske asylmottak. Men på grunn av manglende registreringsrutiner er det ikke tallfestet. – Rapporten viser at kvinner i norske asylmottak opplever en grunnleggende utrygghet. De er redde for å gjøre dagligdagse og livsnødvendige ting, som å gå ut av rommet og lage mat, sier generalsekretær John Peder Egenæs ved Amnesty International Norge.
Tabuer
Et annet funn i rapporten er at de ansatte mangler kompetanse på området og at de styres av tabuer om vold i nære relasjoner. Det fører til at de ikke ser volden som foregår. Ansatte på mottakene sier at de ikke har rutiner på behandling av saker som gjelder vold, fordi de ikke har erfaring med det. De erkjenner ikke at det faktisk skjer voldshandlinger og at kvinner på mottaket trenger hjelp og beskyttelse.
Døgnbemanning
Rapporten etterlyser døgnbemanning på mottakene. Den viser at kvinner ikke opplever at de selv kan beskytte seg når ingen ansatte er til stede. De er da utlevert til mennenes ve og vel. Det omfatter alle livets områder. I et mottak forteller to kvinner at de er nødt til å påta seg all vask og matlaging både for seg selv og mange menn som bor på samme korridor. Noe annet tør de ikke. Hva mer de må gjøre fordi de ikke tør annet, blir ikke beskrevet. Men situasjonen deres er generelt preget av utrygghet på grunn av at ukjente menn styrer deres hverdag. Kvinner i mottakene forteller også at de ansatte hører mest på mennene, fordi de er redde for mennene. Derfor får kvinnene i liten grad del i ”goder” som for eksempel utflukter. De kan ikke gå i kamp med mennene om slike goder, og etterlyser egne kvinnekvoter som sikrer at også kvinner får del i godene. De trenger ansatte som taler deres sak.
Bør bo skjermet
Enslige kvinner i asylmottakene bør bo på en slik måte at de er fysisk skjermet fra kontakt med menn. De aller fleste må gå via fellesareal hvor det også er menn hvis de skal besøke bad, toalett, kjøkken eller andre fellesrom. For mange fører dette til utrygghet. – Kvinner i asylmottak er en spesielt sårbar gruppe. Mange har vært utsatt for overgrep før de kom til Norge, og har dermed økt risiko for å bli utsatt for nye overgrep. Norske myndigheter har hatt en offensiv mot vold i nære relasjoner. Det er på tide at denne satsingen også gjelder kvinner i norske asylmottak, sier John Peder Egenæs.
Flere saker
Overlege Hans Magne Gravseth i STAMI peker på at etterspørsel etter yrket ditt kan påvirke om du kommer tilbake i jobb.
Herman Bjørnson Hagen
Sosialarbeidere har høyt sykefravær – men lav risiko for å falle ut av arbeidslivet
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Gunn og Mona vil bytte jobb hvis private overtar bofellesskapet
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold