JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever bedre beskyttelse

«Jeg føler meg utrygg på mottaket. Det er menn som banker på døren min hele tiden.» Amnesty International ønsker at kvinner i asylmottak skal slippe utryggheten.
21.10.2008
14:03
16.12.2013 07:16

De lanserte i dag rapporten Vold mot kvinner i asylmottak. Rapporten viser at vold, overgrep og trakassering av kvinner er et omfattende problem i norske asylmottak. Men på grunn av manglende registreringsrutiner er det ikke tallfestet. – Rapporten viser at kvinner i norske asylmottak opplever en grunnleggende utrygghet. De er redde for å gjøre dagligdagse og livsnødvendige ting, som å gå ut av rommet og lage mat, sier generalsekretær John Peder Egenæs ved Amnesty International Norge.

Tabuer

Et annet funn i rapporten er at de ansatte mangler kompetanse på området og at de styres av tabuer om vold i nære relasjoner. Det fører til at de ikke ser volden som foregår. Ansatte på mottakene sier at de ikke har rutiner på behandling av saker som gjelder vold, fordi de ikke har erfaring med det. De erkjenner ikke at det faktisk skjer voldshandlinger og at kvinner på mottaket trenger hjelp og beskyttelse.

Døgnbemanning

Rapporten etterlyser døgnbemanning på mottakene. Den viser at kvinner ikke opplever at de selv kan beskytte seg når ingen ansatte er til stede. De er da utlevert til mennenes ve og vel. Det omfatter alle livets områder. I et mottak forteller to kvinner at de er nødt til å påta seg all vask og matlaging både for seg selv og mange menn som bor på samme korridor. Noe annet tør de ikke. Hva mer de må gjøre fordi de ikke tør annet, blir ikke beskrevet. Men situasjonen deres er generelt preget av utrygghet på grunn av at ukjente menn styrer deres hverdag. Kvinner i mottakene forteller også at de ansatte hører mest på mennene, fordi de er redde for mennene. Derfor får kvinnene i liten grad del i ”goder” som for eksempel utflukter. De kan ikke gå i kamp med mennene om slike goder, og etterlyser egne kvinnekvoter som sikrer at også kvinner får del i godene. De trenger ansatte som taler deres sak.

Bør bo skjermet

Enslige kvinner i asylmottakene bør bo på en slik måte at de er fysisk skjermet fra kontakt med menn. De aller fleste må gå via fellesareal hvor det også er menn hvis de skal besøke bad, toalett, kjøkken eller andre fellesrom. For mange fører dette til utrygghet. – Kvinner i asylmottak er en spesielt sårbar gruppe. Mange har vært utsatt for overgrep før de kom til Norge, og har dermed økt risiko for å bli utsatt for nye overgrep. Norske myndigheter har hatt en offensiv mot vold i nære relasjoner. Det er på tide at denne satsingen også gjelder kvinner i norske asylmottak, sier John Peder Egenæs.

21.10.2008
14:03
16.12.2013 07:16