JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-lønn gir gnisninger

Begynnerlønna for Nav-ansatte FO-ere kan varierer med hele 40.000 kroner, avhengig om de begynner i kommunal eller statlig del av kontoret.
26.09.2008
16:11
16.12.2013 06:55

– Under de pågående lokale lønnsforhandlingene ute på Nav- kontorene, mottar vi mange frustrerte meldinger fra ansatte FO-ere, fortalte Kjetil Hasselø under fredagens Nav-konferanse i Trondheim i regi av FO, LO Stat og HUSK. Hasselø leder FOs Nav-prosjekt, som bl.a. skal kartlegge konekvensene a reformen for FOs medlemmer.

–Senest i går hørte jeg om et Nav-kontor hvor begynnerlønna for en FO-er varierer med hele 40.000 kroner, avhengig om hun er ansatt i kommunal eller statlig del av kontoret. Skjevfordelingen går ikke uventet i favør av statlig del. – Det er betydelig undervurdert hvor mye støy dette skaper på hver enkelt arbeidsplass.

Individfokus

– Vi får stadige tilbakemeldinger om at relasjoner og prosesser mellom bruker og ansatt ikke tas på alvor. Mange FO-ere i Nav melder at arbeidsplassene preges for mye av skjematankegang fra statlig del, dvs. tidligere trygd og aetat. – Isteden for å se brukernes behov i sammenheng med samfunnet rundt dem, er inntrykket at Nav fokuserer veldig på det individuelle. Det bryter med den bærende filosofien i sosialt arbeid. Mange av de flere tusen FO-erne som etter hvert har Nav som arbeidsplass etterspør mer sosialfaglige perspektiver. – Vi er spesielt kritisk til å gi slipp på stillingstitler sosialarbeidere har hatt til nå og som bygger opp under kompetansen vår, sier Hasselsø.

– Det er skummelt hvis for eksempel “veileder” videreføres som stillingstittel. Hasselø frykter det bidrar til å usynliggjøre sosialfaget.

Synliggjør faget!

– Synliggjøring av sosialt arbeid er viktigere nå enn noen sinne. Vi sosialarbeidere har vært vant til å holde faget litt for oss selv. Det har vært noe internt og ufarlig. Nå er det ikke det lenger. Vi kan ikke være sikker på at våre nye medarbeidere på Nav skjønner hva vi snakker om.

Skal sosialfaget sikres, må kommunene kraftigere på banen, mener prosjektlederen. – Det er hovedsakelig en kommunal oppgave å styrke den sosialfaglige delen, som nå kommer i skyggen av statlig del av Nav.

– Enkelte sterke kommuner er aktive inn mot Nav. For eksempel ved at de krever todelte lederskap (to ledere, en fra kommunal del og en fra statlig, journ. anm.). Eksempler er Asker, Lier, Stord, Haugesund og Melhus. Også Oslo, Trondheim og Bergen skal ha dobbel ledelse, for å sikre kommunen innflytelse.

Stjeler tid

Mange FO-ere ansatt i kommunal del, opplever at de bruker mye tid på å sette seg inn i rutiner fra de statlige etatene. Samtidig bruker statlig del lite energi på å sette seg inn i sosialt arbeid, som faller inn under kommunal del. – Såkalt statlig arbeid ser ut til å dominere tidsbruken. Kanskje bør kommunene begynne å skrive regning for tidsbruken til staten. Hasselø understreker at FO helhjertet støtter nav-reformen, men er kritisk til gjennomføringen av omleggingsprosessen.

26.09.2008
16:11
16.12.2013 06:55