JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likhet koster

Over 22 mill. kroner koster det ekstra i høst å la Bufetat styre barnevernstiltakene i Trondheim.
06.08.2008
15:10
16.12.2013 06:15

edv@lomedia.no

Så mye regner staten med det vil koste resten av året å bygge opp administrasjon rundt barnevernstiltakene i Trondheim, som til nå har vært kommunale. Pengene skal også brukes til å opprettholde institusjonsplassene Trondheim kommune til nå har lagt ut for, utenom den statlige støtten.

Lokalstyrt

De siste fire og et halvt årene har Trondheim kommune selv styrt barneverntiltakene i byen. Forsøksordningen var et unntak fra Bufetat-organiseringen i resten av landet og høstet lovord blant ansatte i barnevernet og blant forskere. I juli overførte staten likevel byens barnevern til Bufetat Midt-Norge. Et argument fra Barne- og likestillingsdepartementet er at lik organisering i hele landet fører til likt tilbud for barnevernsbarna.

Flest institusjonsbarn

Trondheim hadde til da oftere enn Bufetat-regionene plassert barn i institusjon, den dyreste tiltaksformen. En undersøkelse fra 2005 viste at over 60 prosent av undersøkelsene barnevernet i Trondheim utløste tiltak. Snittet for de ni andre største byene, inkludert Oslo, lå på ca. 50 prosent, ifølge Rådmannen i Trondheim.

Ekstrautgift for staten

Staten har i første rekke bladd opp 22,3 millioner i resten av 2008 for å inntil videre sikre dagens institusjonsplasseringer i Trondheim og ruste opp administrasjonen i Bufetat Midt-Norge. Pengene kommer på toppen av tilskuddet Trondheim fikk for å drive barnevern selv.

– Det kommunale barnevernet i Trondheim har ligget relativt høyt kostnadsmessig, sammenlignet med nasjonale tall og andre storbyer. Det skyldes blant annet at barnevernet har vært en høyt prioritert tjeneste, sier rådgiver Elen-Cecilie Isdahl hos Rådmannen i Trondheim til Adresseavisen.

Bufetat Midt-Norge har ennå ikke garantert at utgiftene til barnevernstiltak i Trondheim opprettholdes. Leder Jonny Berg innrømmer overfor avisa at han vil få et forklaringsproblem dersom overtakelsen viser seg å svekke barnas tilbud.

06.08.2008
15:10
16.12.2013 06:15