JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehus over hele landet

I løpet av 2008 blir det etablert barnehus i alle helseregionene. Der skal barn utsatt for overgrep og vold få hjelp.
16.07.2008
14:34
16.12.2013 06:06

Det sa justisministeren da han i går gjorde opp status med dokumentet En aktiv helhetlig justispolitikk. Dokumentet omfatter alle sider ved justispolitikken. Barn som utsettes for vold eller seksuelle overgrep har opplevd at hjelpen kommer for seint eller ikke i det hele tatt. Regjeringen har opprettet barnehus etter islandsk mønster for å få til en bedre koordinering og tilrettelegging for barna. Der kan de komme til avhør, undersøkelse og behandling i samme hus. I fjor ble det åpnet barnehus i Bergen og på Hamar. I år kommer det nye barnehus i Trondheim, Tromsø og Kristiansand. Dermed er alle helseregioner dekket. Det har imidlertid blitt stilt spørsmål ved at myndighetene valgte Hamar som plassering for det barnehuset som skal dekke hele det sentrale østlandet.

Voldsoffererstatning

Nå har barn som er vitne til vold, etterlatte og søsken til drapsofre og mennesker som får personskade på grunn av alvorlige trusler fått rett til voldsoffererstatning. Det er blitt lettere for barn som har far eller mor i fengsel å komme på besøk i fengselet. Det er også iverksatt en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner, "Vendepunkt", med 50 konkrete tiltak som gjennomføres i 2008 – 2011. Mange barn er skrekkslagne vitner til voldshandlinger der mor og far er involvert.

Bedre samarbeid

Justisminister Storberget er dessuten opptatt av at det skal bli bedre samarbeid mellom de forskjellige instansene som er involvert når barn bryter loven. Personundersøkelse, individuell oppfølgingsplan og etablering av en mentorordning skal stå sentralt for å sikre en individuell og helhetlig oppfølging. Justisministeren mener at kriminalomsorgen bør legge bedre til rette for alternative straffereaksjoner overfor unge lovbrytere. Storberget har oppnevnt et utvalg som skal se på straffereaksjoner for barn. Som kjent er den kriminelle lavalderen i Norge 15 år. Utvalget skal levere sine forslag innen 1. oktober. Til da vil justisministeren satse på forsterkede overgangsboliger for barn, slik at færrest mulig barn sitter i tradisjonelle fengsler. Til høsten skal justispolitikken framover drøftes på grunnlag av en ny stortingsmelding. Justisministeren ønsker blant annet å legge til rette for å finne alternativer til fengselsstraff. Han mener også det der behov for å bli mer effektive når det gjelder rehabilitering.

16.07.2008
14:34
16.12.2013 06:06