JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vadsø fikk pris for flyktningarbeid

Vadsø kommune har i mange år jobbet aktivt for å bosette flyktninger. Nå er kommunen tildelt Bosettingsprisen.
13.06.2008
15:49
16.12.2013 05:43

– Jeg er stolt og glad på vegne av byen, og ikke så veldig overrasket over at vi fikk prisen, sier ordfører Svein Dragnes (Ap). Vadsø kommune med sine 6000 innbyggere har fått til noe som mange andre kommuner ikke klarer.

Ordføreren sier at resultatene kommer av en bevisst satsing over mange år. Kommunen har lagt vekt på å utvikle kompetanse til å arbeide med flyktninger. Blant annet har medarbeidere i kommunen tatt fire-årig desentralisert utdanning til barnevernpedagog for å jobbe med flyktningene.

De største flyktningenasjonalitetene i Vadsø er nå Liberia, Kongo og Somalia. I tillegg kommer det en del innvandrere fra Russland. 10 prosent av innbyggerne i Vadsø er første generasjons innvandere.

Tar imot mange

Ifølge prisbegrunnelsen fra Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) tar kommunen imot et høyt antall flyktninger i forhold til folketall og behov, og får gode resultater når det gjelder norskopplæring, arbeid og utdanning. Flyktningene får støtte til bolig, og kommunen satser aktivt på meningsfull fritid.

– Vadsø kommune har lagt ned et omfattende faglig arbeid for å ta imot flyktninger og utvikle et godt tilbud, sier juryleder og direktør i IMDi Osmund Kaldheim.

Ordfører Dragnes forteller at en del av flyktningene har fått jobb i byggebransjen i Vadsø. Noen har fått jobb i kommunal virksomhet. Det er kommet multikulturelle butikker som importerer mat flyktningene liker. Men arbeidsmarkedet er begrenset, og ikke alle flyktningene blir i Vadsø. En stor del reiser ut.

– Dem har vi gitt starthjelp som er nyttig når de skal bosette seg i andre kommuner, sier ordfører Svein Dragnes.

13.06.2008
15:49
16.12.2013 05:43