Vadsø fikk pris for flyktningarbeid
Vadsø kommune har i mange år jobbet aktivt for å bosette flyktninger. Nå er kommunen tildelt Bosettingsprisen.
– Jeg er stolt og glad på vegne av byen, og ikke så veldig overrasket over at vi fikk prisen, sier ordfører Svein Dragnes (Ap). Vadsø kommune med sine 6000 innbyggere har fått til noe som mange andre kommuner ikke klarer.
Ordføreren sier at resultatene kommer av en bevisst satsing over mange år. Kommunen har lagt vekt på å utvikle kompetanse til å arbeide med flyktninger. Blant annet har medarbeidere i kommunen tatt fire-årig desentralisert utdanning til barnevernpedagog for å jobbe med flyktningene.
De største flyktningenasjonalitetene i Vadsø er nå Liberia, Kongo og Somalia. I tillegg kommer det en del innvandrere fra Russland. 10 prosent av innbyggerne i Vadsø er første generasjons innvandere.
Tar imot mange
Ifølge prisbegrunnelsen fra Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) tar kommunen imot et høyt antall flyktninger i forhold til folketall og behov, og får gode resultater når det gjelder norskopplæring, arbeid og utdanning. Flyktningene får støtte til bolig, og kommunen satser aktivt på meningsfull fritid.
– Vadsø kommune har lagt ned et omfattende faglig arbeid for å ta imot flyktninger og utvikle et godt tilbud, sier juryleder og direktør i IMDi Osmund Kaldheim.
Ordfører Dragnes forteller at en del av flyktningene har fått jobb i byggebransjen i Vadsø. Noen har fått jobb i kommunal virksomhet. Det er kommet multikulturelle butikker som importerer mat flyktningene liker. Men arbeidsmarkedet er begrenset, og ikke alle flyktningene blir i Vadsø. En stor del reiser ut.
– Dem har vi gitt starthjelp som er nyttig når de skal bosette seg i andre kommuner, sier ordfører Svein Dragnes.
Flere saker
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold
FO advarer mot å fjerne masterkravet – frykter at det går utover lønna
Arbeids - og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) legger fram melding om arbeidsmarkedspolitikken.
Kasper Holgersen
Dette er regjeringas plan for å få flere i jobb. Slik er reaksjonene
Turen består av fire etapper med tre overnattinger.
Privat