JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dårlig stilkarakter fra landsstyret

FO er nå fanget av sitt eget streikeutspill, mener landsstyrerepresentant Geir Johannesen. – Hvis vi velger å stemme ned resultatet av tariffoppgjøret, får vi uttalelsen om usolidariske lærere midt i fleisen, sier han.
04.06.2008
19:26
16.12.2013 05:34

solfrid.rod@lomedia.no

Da FOs landsstyre onsdag diskuterte årets tariffoppgjør, fikk FO-ledelsens utspill om usolidariske Unio vel så mye oppmerksomhet som selve resultatet. Landsstyrerepresentantene stiller seg bak innholdet i uttalelsene, men er kritiske til stilen og timingen.

Geir Johannesen fra FO Hordaland mener FO nå er fanget av sitt eget Unio-utspill. FO Hordaland er ikke fornøyd med resultatet av årets oppgjør. Når det ryktes lokale tillegg på åtte eller ni prosent i privat sektor, er ikke ramma bra nok til å ta igjen forspranget, mener Johannesen. Samtidig oppfatter han at det er vanskelig for avdelingene å anbefale egne medlemmer å stemme nei etter at FO sentralt har brukt ordet usolidarisk om de som sa nei med en gang.

Flau smak i munnen

Johannesen uttrykte også bekymring for at utspillet plasserte FO på lag med arbeidsgiverne i folks bevissthet. En bekymring han deler med flere, blant annet Rigmor Hogstad fra FO Oslo.

– Jeg fikk en fryktelig flau smak i munnen da jeg så Redaksjon En, der FO havnet på samme side som Trygve Hegnar, sa Hogstad.

Hun mener FO kunne formidlet sitt syn i for- eller etterkant av konflikten, men abolutt ikke første streikedag.

– Det må være en ryggmargsrefleks hos oss aldri å kommentere andres streik mens den pågår, mente Hogstad. Hun gjorde oppmerksom på at FO Oslo er splittet i synet på FO-ledelsens utspill.

Burde FO tidd stille?

I forkant av landsstyrets debatt redegjorde FO-leder Randi Reese for vurderingen bak utspillet og ba landsstyret svare på følgende spørsmål: Burde FO ha tidd stille? Burde hensynet til Unio veid tyngre enn hensynet til det vi har oppfattet som landsstyrets viktigste krav?

– Ja, vi skulle tidd stille. Ikke av hensyn til Unio, men av hensyn til spillereglene, svarte Rigmor Hogstad.

– Da forhandlingene var i mål, burde vi absolutt holdt kjeft. I forkant kunne vi godt ha vært tydeligere, men når vi er i mål, må vi enten støtte de streikende eller tie stille, mente Petter Sortevik fra FO Møre og Romsdal.

Etterlyser refleksjon

Nettopp fagbevegelsens spilleregler har vært brukt som hovedargument av både FO-ere og andre som har kritisert FOs utspill. Et altfor enkelt poeng om noe så komplisert som faglig og politisk arbeid, repliserte FOs andre nestleder, Kjetil Ostling. Han etterlyser større grad av refleksjon i fagbevegelsen.

– Einar Gerhardsens 70 år gamle bok Tillitsmannen er fortsatt viktig, men det er behov for å stille spørsmål og reflektere rundt etablerte sannheter, sa Ostling.

Vi skal være tøffe mot arbeidsgivere og politiske miljøer, men vi må også tørre å være tøffe mot våre kammerater og konkurrenter i fagbevegelsen, konkluderte nestlederen.

Kritikk av soloutspill

Den eneste som svarte nei på forbundslederens spørsmål om FO burde ha tidd stille var Inger Lisbet Hegland. Hennes støtte til FO-ledelsen kom noe overraskende ettersom hun er fra FO Sør-Trøndelag, der styret enstemmig vedtok å sende støtteerklæring til de streikende og oppfordre FO-ere til ikke å stille på samarbeidsmøter der de streikende skulle ha deltatt.

– Jeg fikk en støkk i fagforeningshjertet mitt da jeg så ordet usolidarisk, men med tiden har jeg kommet til at det var viktig å få fram disse perspektivene, sa Hegland.

Hun misliker sterkt at enkelte FO-ere har benyttet medias interesse for saken til å komme med soloutspill. Dårlig fagforeningsskikk, mente Hegland, og oppfordret FO til å stå samlet utad og ta debatten innad.

Vanskelig uke

Flere landsstyrerepresentanter fortalte at det hadde vært vanskelig å være FO-er den siste uka. Utmeldinger, henvendelser fra kritiske medlemmer og andre som lurer på hva i all verden FO holder på med har vært belastende. Bekymring for framtidig samarbeid med kollegaer som nå har vært i konflikt, har medført at flere avdelinger har sendt blomster og støtteerklæringer.

Selv om FO-ledelsen måtte tåle til dels sterk kritikk av sine uttalelser, sa flere av landsstyrerepresentantene at de opplevde det hele som storm i et vannglass, en storm på medienes premisser. Samtidig understreket de at FO må lære av dette.

Hvis Randi Reese hadde formidlet budskapet uten å bruke ordet usolidarisk, ville medieoppslagene sett helt annerledes ut, mente flere.

– Dette var et veldig dårlig utspill. Nå håper jeg man kan trekke seg tilbake og se hva som kunne vært gjort annerledes. Særlig må vi bli bedre til å vurdere valg av ord, sa Bente Bakken Rasmussen fra FO Aust-Agder.

04.06.2008
19:26
16.12.2013 05:34