JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I fjortende time

Klokka tikker, radioen melder fortsatt intet resultat i kommunemeklinga. FO-erne i Asker har ventet lenge nok og holder streiketrøya klar.
23.05.2008
14:27
16.12.2013 05:21

– Vel og bra hvis kommuneoppgjøret får en lavlønnsprofil, men hva med utdanningsgruppene i FO?

Hovedtillitsvalgt for Asker FO, Ingunn Strand Johansen, er på nett og sjekker tariffoppdateringene på frifagbevegelse.no og NA24. Nestleder i FO Asker, Carl Grydehagen og plasstillitsvalgt i sosialtjenesten, Eirik Søberg, har oppmerksomheten på Dagsnytt. Meklingen i kommunesektoren drar i langdrag: Nå er det 11 timer siden de skulle vært i havn. Hva skjer?

– Får oppgjøret en lavlønnsprofil som går på bekostning av oss, betyr det at vi havner langt bak andre langtidsutdannede, sier Johansen.

Hun er bekymret. De siste ukene har hun sammen med det lokale tillitsmannsapparatet i Asker kommune forberedt seg på streik. To streikevaktvester hun har tjuvlånt fra Fagforbundet henger klare på FO-kontoret.

– Det er første gang det ligger an til streik for oss på sosialtjenesten i Asker. Dette er spesielt, sier Eirik Søberg.

På streikeuttaket i Asker står 24 FO-ere ansatt i sosial-, rus- og flyktningtjenesten.

Selvoppofrelsen må vike

Et par hundre meter unna, på Nav-kontoret, sitter sosionomene og har lunsjpause.

– Kravene våre er dessverre lite synlige for omverdenen. Lokalavisa (Budstikka, journ. anm.) skreiv feilaktig at sosialtjenesten og Nav i Asker ville bli skjerma for streik, men det var i Bærum! Folk her vet altså ikke at vi kanskje går ut i streik eller hva vi krever. De som vet noe er klienter som vi har avtaler med som kanskje må utsettes, sier sosialkonsulent Thale Bondevik.

Bondevik hadde allerede full ansiennitet for sosionomer, 10 år, da hun begynte som sosialkonsulent i Asker for seks år siden. Rundt lunsjbordet sitter kolleger med både 30 og 40 års ansiennitet. De tjener mindre enn en nyansatt kommuneingeniør med like lang utdanning.

De er utålmodige nå: Får de ikke utvidet lønnsstigen til 16 år, som arbeidskameratene i statlig del av Nav-kontoret, er begeret fullt. Da blir det streik.

– Selv om det går på bekostning av klienter som har det vondt, kommenterer sosionom Camilla Smith-Hanssen.

– Vi har alle det sosionomgenet som gjør at vi streiker svært motvillig, av hensyn til dem som er avhengige av oss. Men vi er klar for streik.

Hun stresser denne fredagen, siden hun ikke er ferdig med saksbehandlinga for resten av måneden. Får hun beskjed om streik, må hun logge av pc-en umiddelbart og forlate arbeidsplassen. Da vil mange av brukerne i Asker måtte vente på hjelp til en eventuell streik er over.

Advarer

– Men det er den kommunale arbeidsgiveren sitt ansvar å sørge for velferden til innbyggerne, konstaterer hovedtillitsvalgt, Ingunn Strand Johansen.

Hun er lei av at sosialarbeiderne setter andres velferd foran sin egen.

– Idealisme er bra, men den har en smertegrense.

Det er uakseptabelt om alle pengene i kommuneoppgjøret inn på de lavest lønte uten høgskoleutdanning, advarer hun.

– Da vil vi anbefale medlemmene våre å stemme nei til oppgjøret. Klubbene vil gå ut og anbefale medlemmene sine hva de bør stemme. Det er et sterkt våpen som ikke er brukt så mye i offentlig sektor, før nå.

23.05.2008
14:27
16.12.2013 05:21