JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ideologi styrer barnevernet

Barna skal ut av institusjonene, mener regjeringen. Dette er rein ideologi uten faglig begrunnelse. Et svik mot de aller mest sårbare barna, fastslår FO-ere ansatt i institusjonsbarnevernet.
08.02.2008
10:27
16.12.2013 03:55

– Det er fortærende å høre statsråder snakke som om 1400 barn i dag er feilplassert. Det er barn og unge der ute som ser på TV og leser i avisen at de er plassert et sted som er skadelig for dem, sier 2. nestleder Kjetil Ostling, som selv har jobbet ti år på en institusjon for hardt relasjonsskadd ungdom.

På gårsdagens FO-konferanse for tillitsvalgte i barnevernsinstitusjoner gjentok statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet, Kjell Erike Øie, at regjeringen vil bygge ned institusjonene og satse mer på fosterfamilier og tiltak i hjemmene.

– De har ingen faglig begrunnelse for at barn og unge er feilplassert. Dette er rein ideologi. Det er en fin visjon at forebyggende virksomhet og andre barnevernstiltak skal gjøre institusjonene overflødige, men slik er ikke virkeligheten, sa Kjetil Ostling.

Allerede fosterhjemskø

Regjeringen underbygger sin politikk med forskning som viser at det ikke går særlig bra med barn som vokser opp på institusjon. Det holder ikke, mener barnevernpedagogene.

– Både forskningen og institusjonene straffes av det ikke sies noe om hva disse barna har opplevd før de kommer på institusjon, påpekte Ostling..

Flere av innlederne minnet om at det allerede er for få fosterhjem her i landet. Unge mellom 13 og 15 er aller vanskeligst å finne fosterhjem til.

– Barn står i kø for fosterhjem, institusjonsplass og akuttplass. Dette kaller jeg uverdighet i velferdsstaten, sa Fredrik Melander, regiontillitsvalgt i region vest.

Hva slags barnevern?

Melander er provosert over regjeringens festtaler om at barn ikke skal bo på institusjoner. Han mener barnevernet nå utsettes for en dårlig forbedredt snuoperasjon. Kommunene er langt fra klare for å overta ansvaret for de barna vi snakker om her, mener han. Det er heller alle barn og unge som kan fungere i en familie.

Presset mot barnevernet er i ferd med å bryte ned et godt fagmiljø bygget opp over mange år, hevdet Elin Lindberg Kjeldsen fra Josephine Stiftelsen i Stavanger. – Før kunne vi si til våre ungdommer at du kan få bo her så lenge du trenger. Nå må vi si at du kan kanskje få bo her et år og så får vi se. De unge selv er opptatt av at vi ikke skriver for positive halvårsrapporter til Bufetat, for da vet de at de må flytte. De må altså opprettholde et negativt bilde av seg selv for å få lov til å bli boende. Hva slags barnevern er det, spurte Lindberg Kjeldsen.

For lang vei

Fra hovedstadens gater rapporterte Pål Andreassen, tillitsvalgt i Oslo kommune, at veien til institusjonsplass har blitt uforsvarlig lang. En del ungdommer pådrar seg unødvendig mange nederlag og brutte voksenrelasjoner underveis. – Jeg har lyst til å snu på det: Hva slags belegg har vi for å si at plassering i fosterhjem er så bra? Vi får stadig inn fosterhjemsbarn på våre institusjoner. Når de endelig kommer til oss, er de hardt skadet, sa Andreassen.

FO-erne som var samlet i Oslo i går er enige om at vi trenger et mangfoldig og differensiert barnevern, inkludert institusjoner med høy faglig standard og gode arbeidsforhold.

08.02.2008
10:27
16.12.2013 03:55