Dobbelt så mange akuttvedtak
Antall akuttvedtak i barnevernet har blitt fordoblet de siste ti årene. Førsteamanuensis Mons Oppedal ved Høgskolen i Oslo er bekymret for barn og foreldres rettssikkerhet.
Oppedal, som er jurist, har nylig forsvart sin avhandling «Akutthjemlene i barnevernloven». Undersøkelsen i forbindelse med avhandlingen viser at tallet på akuttvedtak økte fra 500 til 1000 i perioden 1994 til 2004. Når det fattes akuttvedtak, fører det til at barnevernet griper inn på kort varsel og plasserer barnet et annet sted for å beskytte det mot omsorgssvikt eller overgrep. Situasjonen er nå at like mange barn plasseres med tvang etter akuttvedtak som etter ordinært vedtak i fylkesnemnda.
Tar lang tid
Akuttvedtaket skal avløses av et ordinært vedtak, med fullt rettsmøte. Men det kan ofte gå lang tid, opp til åtte til ti måneder, før dette skjer. I saker hvor barna er små, kan den lange tiden gjøre det vanskeligere å eventuelt reversere vedtaket.
Partene har adgang til å få saken prøvd med advokat dersom de vil levere en formell klage på vedtaket. Mons Oppedal påpeker at mange, spesielt barn og ungdom, har problemer med å følge denne prosedyren, og mener at de burde få automatisk tilbud om advokathjelp i forbindelse med akuttvedtak.
Norge har sluttet seg til FNs barnekonvensjon, som gir sterk beskyttelse til barns rettigheter. Oppedal sier til forskning.no at norsk barnevernlovgivning bør endres for å harmonisere bedre med barnekonvensjonen. I konvensjonen har både barn og foreldre en del rettigheter som ikke kommer til uttrykk i de norske reglene.
Les mer: www.forskning.no
Siste nytt
Skal kommunen inspirere ansatte til å utvikle seg faglig, må man få betalt for det, mener vernepleier Marte Bogstad.
Simen Aker Grimsrud
Vernepleier Marte tar videreutdanning som skal gi brukerne et bedre tilbud. Men hun vet ikke om det vil gi utslag på lønna
Hege Nilssen starter opp i stillingen som Bufdirs direktør 15. august 2022.
Utdanningsdirektoratet