JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Effektivitetskrav stopper funksjonshemmede

Tross skrikende mangel på arbeidskraft, stiller fortsatt funksjonshemmede langt bak i arbeidssøkerkøen. Fra NAV kommer bud om landsdekkende tiltak.
04.12.2007
15:52
16.12.2013 03:12

Nasjonalt dokumentasjonssenter for personer med nedsatt funksjonsevne la tirsdag fram sin statusrapport for 2007 for likestillingsministeren.

Det framgår at 45 prosent av de funksjonshemmede er i arbeid. Antallet har ligget stabilt mellom 210 000 og 220 000 de seneste årene. Rundt en fjerdedel av disse kombinerer jobb med uføretrygd.

Effektivitetskravet i arbeidslivet er fortsatt til hinder for fleksible arbeidstidsordninger og arbeidsoppgaver, hevder rapporten, med referanse til nylige studier.

Tvinges ikke til kontorjobb

NAV-reformen skal åpne dører for dem som har vansker med å komme seg inn på arbeidsmarkedet, men gjelder det funksjonshemmede? Ansvaret for arbeidsmarkedstiltak ligger under NAV.

– Vi håper at sammenslåingen av de statlige etatene, som hver for seg har hatt ansvar for hjelpemidler og attføring, dessuten samarbeid mellom statlige og kommunale tjenester, vil gjøre det lettere å se hvordan arbeidsplasser kan tilrettelegges bedre for dem med nedsatt funksjonsevne, sier direktør for Arbeid og aktivitet i Arbeids- og velferdsdirektoratet, Erik Oftedal.

Per i dag er 12 000 funksjonshemmede registrert som arbeidsledige. Samtidig har 17 prosent av de funksjonshemmede utdanning på høgskolenivå eller høyere, mot 25 prosent av funksjonsfriske.

– Er dette en grunn til at ikke flere kommer ut i arbeid med mindre krav til fysisk yteevne? – For noen vil fysiske utfordringer kreve at de har en kontorjobb, men det gjelder på langt nær alle. For eksempel kan en elektriker som har fått ødelagt knærne sine godt jobbe i en elektrikerbutikk. NAV-tiltakene vil ta høyde for den enkeltes behov og kvalifikasjoner, noe som ikke betyr at alle skal inn i høyere utdanning for å få kontorjobb, sier Oftedal.

Skal smøre arbeidsgiver

– Er det realistisk å tro at flere funksjonshemmede skal ut i jobb med de effektivitetskravene som er både i privat og offentlig sektor? – Betegnelsen funksjonshemmet kan virke tilslørende. Det er sannsynligvis mange i den kategorien som har både arbeidslyst og -evne, men som kan jobbe noe mindre effektivt i arbeidsgivers øyne, sier NAV-direktøren. Staten vil fra neste år tilby tidsubestemt lønnstilskudd dersom arbeidsgiver vurderer at en arbeidstaker med funksjonshemning har lavere produktivitet pga. funksjonshemning. Det gjelder arbeidstakere som er på vei ut i uførepensjon hvis ikke lønnstilskuddet kommer inn i bildet.

Oftedal tror mangelen på arbeidskraft nå kan være en døråpner for mange med nedsatt funksjonsevne som prøver å komme inn i arbeidslivet.

04.12.2007
15:52
16.12.2013 03:12