JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesskadeerstatning til Høyesterett

Torunn Flå Nohre fikk medhold for yrkesskadeerstatningen i Eidsivating Lagmannsrett, men anker på grunn av feil utmåling av fremtidige inntektstap. Saken er prinsipielt viktig for yrkesskadeerstatninger.
12.12.2006
07:00
15.12.2013 23:57

Det foreligger et generelt behov for å få fastslått at utmåling i saker etter yrkesskadeforsikringsloven alltid og uten unntak skal skje etter yrkesskadeforskriften, hevder FO og advokaten i saken.

- Anken avgrenses til å gjelde utmålingen av det fremtidige inntektstap. Lagmannsretten har ikke anvendt et riktig hjemmelsgrunnlag. Yrkesskadeforskriftens standardregler skulle vært anvendt, sier advokat Håkon Angell, i LOs juridiske avdeling.

For lav erstatning

Retten ga fullt medhold i årsakssammenheng mellom forringet helse og yrkesskade. If er også dømt til å dekke saksomkostningene. Nohres krav til erstatning fra If forsikringsselskap var 1.4 millioner koner. Retten utmålte erstatningen til 660 000 kroner.

- Utmålingen av framtidig inntektstap ble skjønnsmessig vurdert for lavt, og kravet er 172 800 kr i tillegg, sier advokat Angell.

Lagmannsretten anga det fremtidige inntektstap som en neddiskontering av nettotapet. Yrkesskadeforskriftens standardregler i kapittel 3 skulle vært anvendt, hevdes i anken. En beregning i henhold til disse regler, basert på en ervervsmessig uførhetsgrad på 40 %, vil utgjøre nærmere 573 000 kr.

Lang kamp

Det var i 1997 at Nohre fikk påført skaden på en institusjon innen barne- og ungdomspsykiatrien, der hun arbeidet som miljøterapeut. Siden den gang har hun vært plaget av hodepine og trøtthet, og har vært igjennom utallige undersøkelser og utredninger. Nohre har ikke vært i stand til å jobbe full tid. Nå har hun tatt etterutdanning som familieterapeut, og søker jobb i halv stilling.

12.12.2006
07:00
15.12.2013 23:57