JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fortsatt fireårs kongressperiode

Også neste kongressperiode i FO blir på fire år. Det ble ikke 2/3 flertall for å dispensere fra FOs vedtekter i det spørsmålet.
24.11.2006
22:31
15.12.2013 23:51

Landsstyret hadde foreslått at kongressen skulle vedta å dispensere fra bestemmelsen om lengden på kongressperioden, slik at neste kongressperiode kunne bli på fem år.På kveldsmøtet fredag førte usikkerhet om tallet på stemmeberettigede i salen til ny votering etter krav fra Hordalandsavdelingen. I første avstemning var det over 2/3 flertall for dispensasjon. Det var først etter annen votering – hvor hordalandsavdelingen skiftet stemmegiving – at svaret fra kongressen var klart: 111 av 187 stemte for dispensasjon, noe som likevel ikke var nok til å få 2/3 flertall.

Eldar Lior fra Aust-Agder karakteriserte fremgangsmåten til Hordalandsavdelingen som ”skittent spill”, men avstemmingen stod fast.-- Vi vurderte konsekvensen av flertall for unntaket fra dispensasjon fra vedtektene til at fem års-forslaget ville få flertall, og valgte derfor en taktisk stemmegiving, sier Kenneth Larsen til Embla-Fontene.

Kolliderer med tariffoppgjø

rBakgrunnen for landsstyrets ønske om å dispensere fra kongressperiodens lengde var blant annet et mål om å unngå en situasjon hvor kongressen alltid kommer i samme år som tariffoppgjøret. Dette fører til en stor arbeidsbelastning. 2. nestleder Ketil A. Ostling sa i sin innledning til saken at utfallet av dette årets tariffoppgjør, hvor FO unngikk å havne i streik, var noe av grunnen til at det hadde gått bra å arrangere kongress. Han argumenterte at tre års periode er i korteste laget for å lage et handlingsprogram og iverksette det, og i korteste laget for FOs ulike råd og utvalg til å finne gode arbeidsformer. Han pekte også på at dette ville spare FO for 2.6 millioner kroner i perioden 2007 til 2017.

Kenneth Larsen fra Hordaland foreslo primært en dispensasjon for å få en tre års kongressperiode, slik situasjonen var i FO før 2002. Han fryktet at 19-åringen (FO) ellers kunne få en atferd som kongressen ikke ønsket. Flere andre argumenterte med at det var ønskelig å beholde fire år også i neste periode, blant annet av hensyn til spørsmålet om regionalisering. Atle Jegersen fra Nord-Trøndelag introduserte dette argumentet, og fikk følge av flere.

FO vil nemlig i løpet av 2008 måtte forholde seg til et stortingsvedtak hvor Norges inndeling i fylker erstattes med regioner, og det vil føre til at organisasjonen må tilpasses dette. Denne tilpassingen vil måtte føre til vedtektsendringer, og de må det være som kongressen som vedtar, var argumentasjonen.For øvrig blir spørsmålet om regionalisering diskutert som egen sak på kongressen.

24.11.2006
22:31
15.12.2013 23:51