JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ut mot kutt i sosialhjelpen

Den 15-årige sønnen av en sosialhjelpsmottaker tok seg sommerjobb. Det førte til at moren fikk mindre sosialstønad. FOs Erling Segelstad reagerte på dette. Nå håper han at en ny regjering vil forby slike trekk i sosialhjelpen.
30.06.2005
14:12
15.12.2013 21:05

Utspillet fra fylkesleder Segelstad og fylkessekretær Randi Kjøs i Hedmark førte til oppslag i både radio, TV og aviser. – Skammelig, var Segelstads betegnelse på den praksisen som en del kommuner praktiserer. Han mener det ikke burde være slik at ungdommer med foreldre som er sosialhjelpsmottakere skal oppleve at sosialkontoret ser ungdommens lønn eller godtgjørelse i forhold til foreldrenes sosialhjelp. – Dette bør forbys, mener han, og påpeker at det er foreldrene og ikke barna som har forsørgelsesplikten.

"Rimelighet"

Departementet har laget et rundskriv om hvordan lønn til barn av sosialhjelpsmottakere skal behandles. Det åpner for kutt i sosialhjelpen, men oppfordrer til en rimelighetsvurdering. Debatten førte til at statssekretær Kristin Ravnanger i sosial- og arbeidsdepartementet ville undersøke hos fylkesmennene om dette er en utbredt praksis. – I så fall får hun bare høre om dem som klager, påpeker Erling Segelstad.

Trekk

Både barnetrygd, kontantstøtte og skattepenger fører til trekk i den økonomiske sosialhjelpen.– Når vi andre som har råd til utepils og rødvin får feriepenger, blir vi glade, men slik er det ikke for sosialhjelpsmottakeren. De blir likevel ikke sittende igjen med noe ekstra, påpeker han.– Vi ser en mangel på raushet i forhold til de fattige i nesten alle kommuner. Vi har mange tegn på at det å bli møtte med raushet er et av de fremste midler for å hindre at folk blir langtids sosialhjelpsmottakere, sier han.

30.06.2005
14:12
15.12.2013 21:05