JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO: - Det blir mye å passe på

FO-leder Mimmi Kvisvik frykter en mer markedsstyrt offentlig sektor og en skarpere arbeidslinje. – Et nytt politisk landskap som vil kreve nye arbeidsformer og nye allianser, sier hun.
10.09.2013
00:58
16.12.2013 23:48

solfrid.rod@lomedia.no

De kommende regjeringsforhandlingene vil avdekke politiske risikoområder som FO må jobbe med, sier Kvisvik på telefon fra valgvake i Folkets hus i Oslo.

Fortsatt vern om ideelle?

For eksempel har FO vært svært begeistret for at den rødgrønne regjeringen har favorisert de ideelle barneverntiltakene framfor de kommersielle. En blå regjering kan komme til å fjerne det vernet, men kanskje ikke dersom Kristelig folkeparti er med, spekulerer Kvisvik.

- Betyr det at du heller vil ha Krf enn Høyre i BLD (Barne,- likestillings-, og inkluderingsdepartementet, red.anm.)?

- Jeg vet ikke. Det kan hende det blir nye departementer, men i dag har jo dette departementet også ansvar for likestilling og inkludering, sier Kvisvik skeptisk.

Hun understreker at hun er mest opptatt av den endelige regjeringsplattformen, og mindre opptatt av hvilket parti som overtar de ulike departementene.

Krever fortsatt øremerking

- Høyre har programfestet å legge ned det statlige barnevernet. Hvordan vil FO forholde seg til det?

- Vi står fast på at ingenting skal legges ned før et troverdig alternativ er på plass. Og med den kommunestrukturen vi har her i landet er det åpenbart at det vil være behov for tjenester fra et statlig nivå. Vi i FO har også et sterkt kommuneperspektiv. Men Høyre har tradisjon for stram kommuneøkonomi. Kombinert med at de ikke vil øremerke penger til barnevernet er det et mulig skrekkscenario, sier Kvisvik.

FO står fast på at det trengs fortsatt øremerking av penger til det kommunale barnevernet.

Tøffere arbeidslinje

Kvisvik gikk nylig baklengsmarsj rundt Stortinget i protest mot det hun kaller en moralistisk arbeidslinje som skviser fattige. En politikk hun frykter blir verre under blått styre.

FO-lederen har selv skrevet under på et opprop for Inga Marte Thorkildsen, et initiativ fra fagfolk som mener hun ivaretar barn og unge på en måte ingen andre politikere gjør.

Den satsingen på barnevern som begynte under Audun Lysbakken og har fortsatt under Inga Marte Thorkildsen, er helt spesiell. Det er bekymringsfullt hvis den stopper opp. Samtidig; i det store, store havet av et statsbudsjett dreier det seg om småpenger. Og alle har en viss omsorg for barn. Så dette kan være ubehagelig å reversere i første omgang.

Mer uavhengig fagbevegelse

I tillegg til de sosialpolitiske spørsmålene lover Kvisvik å holde nøye øye med varslet oppmykning av arbeidsmiljøloven og mer fleksible arbeidstidsordninger.

- Vi er jo først og fremst en fagforening. Og det som kan bli et pre for oss og for LO nå er at vi i større grad kan framstå som en fri og uavhengig fagbevegelse. Men det er et pre vi virkelig kan komme til å trenge, fastslår Kvisvik.

- Alt avhenger av den endelige regjeringsplattformen. Det skal bli spennende å følge med på. Det kommer til å bli utfordrende for oss. Og det kommer til å kreve helt nye arbeidsformer og allianser, fastslår FO-lederen.

Så lenge hun har sittet i FO-ledelsen har FO drevet mye av sitt politiske påvirkningsarbeid direkte mot den rødgrønne regjeringen. Nå må hun og resten av fagbevegelsen bygge nye allianser og samtidig bruke sine forbindelser i opposisjonen.

10.09.2013
00:58
16.12.2013 23:48