JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkereisning rammer barnevernet

Fakkeltog utløser full gransking av barnevernsansatte i Samnanger. Kenneth Larsen i FO advarer mot gatas parlament.
28.06.2013
15:12
16.12.2013 23:15

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Den vesle kommunen på 2400 innbyggere midt i Hordaland vedtok denne uka å betale et privat firma 1,5 millioner kroner for å granske barneverntjenesten.

I februar i år gikk 160 av innbyggerne i fakkeltog i protest mot barnevernet. Politikerne gikk så med på å granske tjenesten.

Barnevernlederen anklages for å ha bedt en lege innkalle to barn til legetime som en anledning til å hente barna og overta omsorge fra moren.

I harnisk over omsorgstiltak

Det skal særlig være omsorgsovertakelser i familier med flyktning- og innvandrerbakgrunn som har utløst befolkningens harme.

Barnevernet anklages også for sviktende hjelpetiltak og mangelfull oppfølging av foreldre og barn.

Politikerne vil ikke bare finne ut om det er begått lovbrudd. De vil også avgjøre den personlige egnetheten hos de tre som utgjør barneverntjenesten.

Gapestokk

En av dem er organisert i Fellesorganisasjonen (FO). Fylkessekretær i Hordaland, Kenneth Larsen, reagerer sterkt på kampanjen mot barnevernet.

– Dette minner mest om uthenging på torget. Her utøver ikke kommunen sitt ansvar som arbeidsgiver, sier Larsen til Fontene.

– Det er hausset opp en enorm storm mot omsorgsovertakelser, forteller han.

FO-avdelingen har ikke forutsetninger for å vurdere om det er hold i anklagene mot tjenesten, understreker Larsen. Men anklagen om å ha presset en lege til å uttale seg på sviktende grunnlag ble undersøkt av Fylkesmannen, som ikke fant noe holdbart.

Politisk råkjør mot ansatte

FO reagerer først og fremst på kommunens framgangsmåte med å hive seg på demonstrasjonstoget mot barnevernet.

– Politikerne kunne latt Fylkesmannen håndtere dette. Isteden har de tatt arbeidsgiveransvaret fra rådmannen og lagt barnevernet direkte under kommunestyret. De tre ansatte har det knalltøft.

FO-avdelingen møter medlemmet sitt og forhåpentligvis rådmannen i Samnanger førstkommende mandag. Målet er å få til dialog og å løfte saken opp til Fylkesmannen.

28.06.2013
15:12
16.12.2013 23:15