Kjemper for papirløse-senter
FO og Fagforbundet foreslår å gi arbeidstillatelse til mennesker som oppholder seg ulovlig i Norge. Og vil ha LO-kongressen med på et faglig senter for papirløse arbeidstakere.
- Asylsøkere og personer som på ubestemt tid må oppholde seg i landet selv om de har fått avslag på asyl, bør innvilges arbeidstillatelse og tilbys sysselsettingstiltak, slik at de kan forsørge seg selv i et verdig og legalt arbeidsliv, sa FO-leder Mimmi Kvisvik i dagens debatt om LOs handlingsprogram.
Utnyttes grovt
Hun tok også til orde for at LO og Norsk folkehjelp sammen etablerer et faglig senter for papirløse arbeidstakere etter svensk modell.
Dette er et forslag Fagforbundet har fremmet, og som LOs sekretariat har innstilt på at kongressen ikke skal vedta.
- Vi mener at fagbevegelsen ikke lenger kan lukke øynene for at arbeidstakere blir utnyttet på det groveste i det norske arbeidsmarkedet. LO må vise solidarisk støtte til en veldig sårbar gruppe, sa Kvisvik da hun relanserte forslaget.
Det samme gjorde Fagforbundets Ola Harald Svenning.
Skille mellom roller
Kvisvik benekter at LO med et slikt vedtak roter seg inn på utlendingslovens domene.
- Det kreves at det skilles skarpt mellom arbeidsmiljølov og utlendingslov, og mellom innvandrerstatus og status som arbeidstaker. Den arbeidsrettslige statusen må avgjøres på selvstendig grunnlag og ikke påvirkes av om en person har arbeidstillatelse eller ikke, argumenterte Kvisvik.
ILO i ryggen
Hun viste til at Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har anerkjent at arbeidsmiljøloven også gjelder for papirløse arbeidstakere, og at retten til å organisere seg også gjelder papirløse.
- Fagforeningene kan i prinsippet organisere arbeidstakere uten arbeidstillatelse, påminnet FO-lederen.
Lakmustest på solidaritet
Brede Edvardsen fra Arbeidsmandsforbundet vil seinere i kveld gå på talerstolen og stille seg bak FO og Fagforbundet.
Forbundet organiserer i renholdsbransjen, hvor utnytting av papirløse er utbredt.
– Dette er mennesker vi egentlig ikke fanger opp. De faller utenfor alt. Det problemet er der uansett, vi kan ikke late som det ikke er der, sier Edvardsen til Fontene.
Geir Gamborg-Nielsen, distriktssekretær i Arbeidsmandsforbundet, har jobbet mye med saken.
– Denne saken blir en lakmustest for LO, sa Gamborg-Nielsen til Fontene i november i fjor.
– Fagbevegelsen er tuftet på solidaritet. Hvis vi ikke kan hjelpe de som utnyttes aller grovest, da har vi sviktet totalt, fastslo han.
Svensk modell
Da Fontene skrev om det svenske senteret, opplyste daglig leder ved det svenske senteret, Sten-Erik Johansson, at de fleste som kommer er grovt underbetalt og jobber altfor lange dager. Arbeid uten beskyttelse er også er stort problem.
Senteret informerer om rettigheter og utreder de sakene folk presenterer, før sakene så videresendes til riktig forbund.
Johansson fortalte at senteret hadde vært omstridt i svensk fagbevegelse, men at skepsisen har avtatt.
Motstanden bunnet i motvilje mot at fagbevegelsen skal bistå uorganiserte.
Sekundært forslag
Mimmi Kvisvik fremmet for sikkerhets skyld et sekundærforslag som kongressen kan gå for dersom det ikke er støtte for primærforslaget. Det er et forslag opprinnelig fra El & It forbundet om å planlegge og gjennomføre et forsøk i Oslo med Faglig politisk senter for papirløse.
Siste nytt
– Mohammed er en av ungdommene vi er veldig, veldig stolte av i bydelen, sier Jamal Diriye (t.v.) og gliser.
Simen Aker Grimsrud
Jamal hjalp Mohamed (20) med skole og aktiviteter i oppveksten. Nå jobber de sammen
– Jeg har stor tro på at designthinking kan bidra til innovasjon i offentlige tjenester, sier Victoria Aarseth.
Solfrid Rød
Victoria samarbeider med folk fra 23 andre yrker for å forebygge spiseforstyrrelser
Mye lest
Fra venstre: Johanne Øygarden (23), Julie Haugen (22), Celine Wallentin (24) og Karoline Øvensen (23) ville finne ut av .
Simen Aker Grimsrud
– Det kan være ubehagelig å si at jeg studerer barnevern
Vi som storsamfunn svikter når vi i ettertid klør oss i hodet og spør hvordan vi skal stanse gjengkriminalitet, når vi ikke snakker nok om forebygging, skriver Vilde Adolfsen.
Privat