JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skyter på budrundene

Mimmi Kvisvik vil oppheve deler av boligmarkedet, men lover ingen revolusjon.
28.01.2013
13:19
16.12.2013 21:35

I går holdt konstituert FO-leder Mimmi Kvisvik innledningen om sosial boligpolitikk på årets utgave av Trondheimskonferansen. Hvordan gjeninnføre sosial boligpolitikk blir et av hovedtemaene under LO-kongressen i mai. Nå kommer innspillene fra Trondheim.

Skrur klokka tilbake

For å klare å bremse boligkapitalismen, må vi gå grunnleggende til verks. Vi må faktisk helt tilbake til etterkrigstiden, skal vi tro Kvisvik.

– Da er man avhengig av å gjøre som etter andre verdenskrig, et planmessig og systematisk arbeid over år, uttaler Kvisvik i Adresseavisen.

Boligsektoren må på nytt bli en del av velferdsstatens virkefelt, mener Kvisvik. Det kan skje ved å gjenopprette boligsamvirket med prisregulering og stor satsning på kommunal bygging av utleieboliger til sjølkost, uttalte Kvisvik fra talerstolen.

Konferansen holdes på denne tiden hvert år i regi av Trondheim LO. Konferansen har en tydelig radikal slagside og anses som en opposisjon til Youngstorget og hovedtyngden av LO.

Inngjerde markedet

Sluttuttalelsen fra konferansen krever at en del boliger unndras det åpne markedet. Det kan skje gjennom prisregulering på en del eierboliger, slik det var vanlig fram til utpå 1960-tallet. Husbanken bør stå for kontrollen ved å tilby lavere rente og lengre avdragstid for disse boligene, ifølge Trondheimskonferansen.

Siste rest av slik politikk forsvant midt på 1980-tallet, da også borettslag ble fritatt prisregulering. Nå regjerer budrundene. Unge etablerere uten egenkapital ser langt etter lån. Men det er mange som har tjent godt på det frislupne boligmarkedet. Utfordringen blir å overbevise den betydelige delen av folket som har lagt seg opp verdier i form av eiendom, tror Kvisvik.

Revolusjonen avblåst

Noen massiv husokkupasjon legger ikke FO opp til.

– Jeg tror ikke det går an å gjøre revolusjon, men vi er nødt til å løfte og diskutere disse problemstillingene. Hvordan skape en boligsituasjon hvor alle har rett til en trygg og god bolig. Slik er det ikke i dag. Det kan hende vi må begynne i den andre enden, og se på utleiemarkedet, sier Kvisvik.

Årets konferanse samlet 561 tillitsvalgte fra hele landet. Etter Kvisviks innledning kom de fram til en felles uttalelse med krav om å:

28.01.2013
13:19
16.12.2013 21:35