JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha faglig senter for papirløse

Fackligt center för papperslösa har siden 2008 hjulpet papirløse arbeidstakere i Sverige. På LO-kongressen til våren vil flere forbund kjempe for at norsk LO skal ta samme ansvar.
09.11.2012
14:17
16.12.2013 20:51

solfrid.rod@lomedia.no

– Et slikt senter vil bidra til at vi får oversikt over omfanget. Dessuten kan det skremme arbeidsgivere fra å utnytte folk, mener Anna-Sabina Soggiu, FOs representant i en arbeidsgruppe i norsk LO, som skal på studietur til Sverige over nyttår.

Flere forslag

Ingen vet hvor mange papirløse som oppholder seg i Norge. Anslagene varierer fra 15 til 50 000. Noen jobber ekstremt lange dager, andre tjener 20 kroner timen, en del er ofre for menneskehandel.

FO tar ikke stilling til spørsmålet om arbeidstillatelse, men nøyer seg med å slå fast at arbeidstakere som utnyttes skal få hjelp uansett juridisk status.

Fagforbundet går lenger. De vil ha LO-kongressen med på at «Asylsøkere og personer som på ubestemt tid må oppholde seg i landet selv om de har fått avslag på asyl, bør innvilges arbeidstillatelse og tilbys sysselsettingstiltak, slik at de kan forsørge seg selv i et verdig og legalt arbeidsliv.»

Loven lik for alle

Geir Gamborg-Nielsen, distriktssekretær i Arbeidsmandsforbundet, er en pådriver for det han kaller et informasjonskontor for helt grunnleggende rettigheter.

– Mange tror at hvis du oppholder deg ulovlig i landet, så har du ingen rettigheter. Det er feil, fastslår Gamborg-Nielsen.

Arbeidsmiljølovens regler om arbeidsavtale, arbeidstid, pauser, arbeidsmiljø og lønn gjelder alle som utfører arbeid i Norge.

Stort behov

Arbeidsmandsforbundet organiserer blant annet i renholdsbransjen, en sump av elendighet og utnytting, ifølge Gamborg-Nielsen.

Han er ikke i tvil om at behovet er stort. Selv opplever han økende etterspørsel fra humanitære organisasjoner, som spør om han kan bistå papirløse som har oppsøkt det frivillige Norge.

– Jeg har strukket strikken langt, men jeg og vårt lille forbund kan ikke bære dette aleine. Her må fellesskapet ta ansvar, sier Gamborg-Nielsen.

Han understreker at senteret ikke skal jobbe politisk for å påvirke asylpolitikken, men bidra få bukt med grov utnyttelse av arbeidskraft.

Om lag 100 i året

Sten-Erik Johansson, daglig leder ved det svenske senteret, er glad for at krefter i norsk fagbevegelse vil kopiere den svenske modellen. Fackligt center för papperslösa holder åpent hver mandag ettermiddag, og betjenes av folk fra de ulike forbundene, i tillegg til Johansson selv.

Sist mandag kom det tre, andre ganger kommer det en eller to. Totalt oppsøkte rundt 300 mennesker senteret i løpet av de tre første årene. Det er altfor få, mener Johanssen. Han forteller at senteret nå trapper opp samarbeidet med andre nettverk for papirløse i håp om å kunne hjelpe flere.

Krevende saker

De som kommer har stort sett blitt lurt når det gjelder lønn. Ingen av dem jobber åtte timers dag, og mange jobber uten tilstrekkelig beskyttelse. Senteret informerer om rettigheter og utreder de sakene folk presenterer, før sakene så videresendes til riktig forbund.

– Mange har veldig lite informasjon, og da er det krevende for oss. For eksempel hadde vi tre-fire latinamerikanere som bare hadde et bilnummer første gangen de oppsøkte oss. Nå har de vært hos oss noen ganger, og vi har fått nok opplysninger til at vi kan sende denne over til bygningsarbeidernes forbund, forklarer han.

Omstridt i fagbevegelsen

Har senteret en forebyggende effekt? Er arbeidsgiverne redde for dere?

– Det er nok å ta i litt. Men ja, vi er en slags garantist mot dumping. Det er ekstremt viktig at noen forsvarer de grunnleggende prinsippene i arbeidslivet. Og så påvirker vi indirekte gjennom at vi påvirker holdninger i LO-sfæren.

Er senteret omstridt i svensk fagbevegelse?

– Ja, absolutt. Det er mindre omstridt nå enn da vi startet i 2008, men det er fortsatt en del som mener at fagbevegelsen ikke skal drive med dette, også i forbund som organiserer i verstingbransjene, sier Johansson.

Også i Sverige utpeker renholdsbransjen seg negativt. Utnytting av papirløse forekommer hyppigst i privat sektor, men det offentlige har heller ikke sitt helt på det tørre, fastslår Johansson.

Hvor solidarisk?

Også de norske forkjemperne er forberedt på motstand. Ikke alle vil være enige i at fagbevegelsen skal ta ansvar for folk som oppholder seg ulovlig i landet, tror Anna-Sabina Soggiu.

– Noen vil nok spørre hvordan og hvorfor forbundene skal kjøre medlemssaker for ikke-medlemmer. Jeg forstår det. Men for FO handler dette om å rekke ut en hånd til de som sitter aller nederst, sier hun.

Geir Gamborg-Nielsen mener denne saken blir en lakmustest for LO.

– Fagbevegelsen er tuftet på solidaritet. Hvis vi ikke kan hjelpe de som utnyttes aller grovest, da har vi sviktet totalt, mener han.

09.11.2012
14:17
16.12.2013 20:51