FO krever mer penger til rusfeltet
Langtidsbehandling av rusavhengige må fortsette. Arbeidet med å hjelpe folk ut av rusmisbruk må ikke være avhengig av økonomi, men av folks behov, mener FO.
mia.paulsen@lomedia.no
I dag, tirsdag, vil en delegasjon fra FO møte Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget for å fortelle om FOs synspunkter på Stortingsmeldingen om rus (ST.mld. 30, 2011-2012)
Økonomiske hensyn
FO er bekymret for at økonomiske hensyn kan føre til begrensinger i tilbudene.
– Tilbud til rusmiddelavhengige må strekke seg fra poliklinisk behandling til langtidsbehandling, individuelt tilpasset og ikke tilpasset økonomi, mener forbundet.
Vil opprettholde langtidsplasser
Mange rusmiddelavhengige trenger lang behandlingstid, slår FO fast.
– FO er derfor bekymret over en nedbygging av langtidsplasser i rusomsorgen. Sykehusøkonomien kan ikke være styrende for om sykehusene prioriterer langtidsinnleggelser av rusmiddelavhengige, mener de.
Trenger avrusing
Forbundet retter også oppmerksomheten mot behovet for avrusningsplasser. De er bekymret over at tallet på avrusingsplasser er redusert.
– Det fører til at vi i dag har en situasjon hvor rusmiddelavhengige ikke får tilgang til avrusing når både motivasjon og helse tilsier at det er akutt nødvendig, skriver de blant annet.
Vil ha øremerking
FO er også kritisk til at størstedelen av dagens tilbud til kommunalt rusarbeid ikke øremerkes, men innlemmes i kommunens rammetilskudd.
– Når kommunene selv skal vurdere hva pengene skal brukes til, er det en fare at rusfeltet blir en salderingspost, mener FO. De mener også at det er naivt å tro at kommunehelsetjenesten og poliklinisk behandling gjør det samme som institusjonene gjør.
Også samfunnet
FO ber om mer sosialfaglig kompetanse i rusomsorgen, og ønsker ikke et individualistisk syn på rusmiddelavhengighet.
– Forklaringer som kan knyttes til individuelle faktorer fortrenger de mer samfunnsorienterte og sosialfaglige forklaringsmåtene. Samfunnsproblemer som fattigdom, boligmangel, sosial eksklusjon krever annen kompetanse og andre tiltak, understreker FO.
Siste nytt
Mange barn og unge opplever ikke at de får være med å bestemme detaljer i samværene. Jenta på bilde deltok i undersøkelsen.
Forandringsfabrikken
Syv av ti barn får ikke bestemme hvordan samværene med foreldrene skal være
Barn over hele Norge har delt sine erfaringer om samvær med foreldrene.
Piron Guillaume/Unsplash
100 barn har blitt spurt. Her er rådene til deg som jobber i barnevernet
Mye lest
Linda (40) var lenge usikker på om hun ville uttale seg om arbeidshverdagen i barnevernet, men til slutt sa hun ja. Det var for viktig til å ikke si.
Hanna Skotheim
De har 30 prosent høyere sykefravær enn andre kommunalt ansatte. – Jobben spiser deg opp med hud og hår, sier Linda (40)
Stig-Rune Aarø, klinisk sosionom ved Follo familievernkontor, tror det skal mye til for at familievernkontorene vil bli stengt igjen.
Nadia Frantsen