JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO-leder frykter dumping

Sterke fagforeninger er viktig for å møte den internasjonale økonomiske krisa, slår FO-leder Rigmor Hogstad fast. Hun frykter økt sosial dumping i offentlig sektor.
20.09.2012
11:28
16.12.2013 20:14

mia.paulsen@lomedia.no

Hun innleder i dag på Kommunalkonferansen i Tromsø, som arrangeres av LO Kommune.

Finanskrisa har blitt en sosial krise som slår inn med voldsom kraft i Europa og rammer folk som ikke har forårsaket den, understreker Rigmor Hogstad. Hun siterer ILO-rapporten Jobbkrisen i Eurosonen, hvor EUs håndtering av gjeldskrisa ikke levnes mye ære.

Svekker fagbevegelsen

– Ryggmargsrefleksen til en rekke europeiske regjeringer har vært å reagere på vanskelige tider med å fire på arbeidstakernes rettigheter, samt frata fagbevegelsen makt, sier hun.

Svekket oppsigelsesvern er blant resultatene, påpeker Hogstad.

Høy ungdomsledighet i mange land er en konsekvens av krisa.

– Unge med psykiske lidelser har problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet, og arbeidsledighet medfører psykiske problemer, sier hun, og advarer mot konsekvensene av å tape en generasjon på arbeidsmarkedet.

880 000 på tvangsarbeid

Hogstad peker også på at krise og fri flyt innen EU/EØS fører til tvangsarbeid. Hele 880 000 mennesker i EU utfører tvangsarbeid, ifølge ILO. Kvinner utgjør en stor del av de tvangsarbeidende, og 30 prosent jobber i prostitusjonsrelaterte yrker. Men det skjer også utnytting og tvang i landbruk, fabrikk- og anleggsarbeid.

– Dette er en konsekvens av måten krisa håndteres på: man redder de store og lar de små ta regninga, sier Hogstad.

Bra for økonomien

Å forhindre sosial dumping er viktig for å sikre arbeidstakernes rettigheter. Men det er også positivt for økonomien. Land med høy fagforeningsdeltakelse og kollektive lønnsavtaler har hatt høyere vekst i arbeidsproduktivitet enn USA, viser nemlig forskning fra The Economic Policy Institute, en amerikansk tenketank.

Paradoks

FO-lederen er kritisk til New Public Management og ideen om offentlig sektor som «butikk», og peker på paradoksale konsekvenser:

– Et arbeidsmarkedstiltak som er gjennomført til lav kostnad, men uten at deltakerne kommer i jobb, blir mer «vellykket» enn et som koster mer å gjennomføre, men der deltakerne kommer i jobb, poengterer hun.

Å slanke offentlig sektor når gjelda øker er en kur som ikke virker, mener Hogstad.

– Forebyggingstanken blir svekket i nedgangstider, fordi fravær av problemer kan ikke telles, sier hun.

Også i offentlig sektor

Hun frykter økt sosial dumping i offentlig sektor når flere tjenester settes ut på anbud.

– Vi ser nå stygge tendenser til at virksomheter driver «tariffhopping» gjennom bytte av arbeidsgiverorganisasjoner for å komme unna gode tariffavtaler. Samme jobb, samme vilkår. Så enkelt skal det være! sier hun.

Jobber internasjonalt

Hun forteller at FO gjennom den internasjonale sosialarbeiderføderasjonen IFSW er en pådriver i kampen mot den måten krisa blir løst på, og oppfordrer til å jobbe globalt med disse problemene.

Sentrale lønnsforhandlinger, jobbtrening for dem som faller ut av arbeidsmarkedet og ansvarliggjøring av bankene er blant de tiltak som ILO anbefaler.

Hogstad oppfordrer til å «framsnakke » den norske velferdsstaten.

– Det er et paradoks at sosial-begrepet er i ferd med å forsvinne helt i det offisielle Norge. Vi i FO ser dette i sammenheng med den individualiseringen av problemer som nå foregår i samfunnet, sier Hogstad.

Konferanse med kommunefokus

Kommunalkonferansen retter oppmerksomheten mot levende kommuner, for samhandling, utvikling og kompetanse.

På et kveldsarrangement i går innledet utenriksminister Jonas Gahr Støre om samarbeidet i Nord. Formiddagsbolken i dag hadde flere innledninger om nordområdene. Nils Aarsæther ved Universitetet i Tromsø innledet om kommunenes rolle ved inntreden av store næringsprosjekter i nordområdene.

20.09.2012
11:28
16.12.2013 20:14