- En viktig streik
Streiken har knesatt prinsippene om at offentlig sektor skal følge industrien og at utdanning skal lønne seg, mener FO-leder Rigmor Hogstad.
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
FO har i kveld sammen med LO kommune godtatt riksmeklerens skisse til løsning i kommuneoppgjøret.
- Lønnsutviklingen i kommunene skal være på linje med privat sektor. Vi er fornøyd med at lønnsramma er økt til over 4 prosent, fastslår FO-leder Rigmor Hogstad.
Bra for likelønn
Alle får et generelt tillegg på minimum 2,7 prosent av lønna. Ingen får mindre enn 12 000 kroner.
Minstelønnssatsene for barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere reguleres med mellom 22.100 og 40.000 kroner fra 6. juni, inkludert generelt tillegg.
- Justering av minstelønnssatsene gir gode tillegg til høyskolegruppene, som har stort kvinneflertall. Dette representerer en treffsikkerhet i forhold til der likelønnsutfordringene er størst, sier Hogstad.
Likelønn og kompetanse
Det er satt av en lokal pott på 1,2 prosent av lønnsmassen. Tilleggene gis fra og med 1. august.
Skissen legger føringer for den lokale lønnspolitikken. Den skal bidra til likelønn, og det skal være en naturlig sammenheng mellom arbeidstakerens kompetanse, kompetanseutvikling og lønnsutvikling.
- Føringene i KS-området er mindre konkrete enn i staten. Her må det gjøres en jobb i hver enkelt kommune, forklarer Hogstad.
Med justering av minstelønnssatsene mener hun likevel at også KS-oppgjøret står i et likelønnstegn.
Økte helgetillegg
Tillegg for lørdags- og søndagsarbeid økes til 50 kroner per time.
- Økning av lørdags- og søndagstilleggene kommer også kvinnerike grupper til gode. Mange av FOs medlemmer i KS-området jobber skift og turnus og vil få glede av dette, fastslår Hogstad.
Som i statsoppgjøret har også KS-området innført en reforhandlingsklausul som sikrer kompensasjon ved mellomoppgjøret neste år dersom lønnsutviklingen i privat sektor blir større enn antatt. Det vil være streikerett på dette.
– Dermed har vi sikret at avstanden mellom privat og offentlig sektor ikke skal øke, fastslår forbundslederen.
Arbeidsgivers ansvar
- Er dette et resultat det var verdt å streike for?
- Ja, det var verdt det. Det var viktig å ta kampen og få fastlagt at forhandlingsmodellen faktisk gjelder, også for offentlig sektor. Det har vært mange presseoppslag om at det ikke er de store kronebeløpene det har stått om. Men prinsippene har vært viktige. Prinsipper gir ikke alltid kroner og øre her og nå, men er viktige for utviklingen framover.
- Det kan virke litt underlig å streike for et prinsipp som allerede gjelder i kraft av forhandlingsmodell?
- Det er jeg fullstendig enig i. Men det ansvaret ligger ikke hos arbeidstakersiden, det ligger hos arbeidsgiverne, sier Hogstad.
Stor takk
Hun sender en stor takk til alle streikende FO-ere, som hun mener har gjort en strålende innsats i å gjøre FO og FOs krav synlige.
- De har gjort en kjempejobb.Det har vært fantastisk å følge med på presseklippene fra rundt om kring i landet og se den plassen FO har tatt. Det har gitt ekstra trøkk for oss som har sittet inne på møterommene, avslutter Hogstad.
Flere saker
Hanna Skotheim
Norske sosialarbeidere støtter urfolk i Guatemala: – En stor opplevelse å se deres kamp for demokrati
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
Sjeføkonom om ny AFP: – LO har helt klart vedtatt en opptjeningsordning på sikt
Delegasjonsleder Marit Selfors Isaksen (nr. to f.h. foran) er stolt over delegasjonen, her på vei inn til fem lange dager på kongress.
Simen Aker Grimsrud
– En historisk kongress sett med FOs øyne
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie
Sosionom Kathrine får plass i LOs ledelse: – En historisk dag
KULTURPRISVINNEREN: Henriette Steenstrup ble hyllet av LO-kongressen.
Jan-Erik Østlie
LOs kulturpris til skuespiller Henriette Steenstrup
Leif Martin Kirknes