Streiker i boblebukser
Værbitte FOere i Harstad er klare til å streike så lenge det trengs.
mia.paulsen@lomedia.no
Byen har hatt sitt sedvanlige avskrekkende pinsevær, og streikevaktene må tåle vind, regn og sludd. Blant streikeutstyret er boblebukser, regntøy, lue og votter.
Stemningen er på topp, og det har ikke vært signaler om at noen av de 33 streikende måtte slepes vekk fra arbeidsplassen, forteller FOs fylkesleder Gøril Madsen. I Harstad har FO tatt ut barne- og ungdomstjenesten og Nav.
Vil ha bort forskjeller
– Alle sier at de gjerne vil streike. De vil ha bort forskjellene på opp til 40 000 kroner mellom oss og lærerne, sier streikeleder Silje Pettersen, som er hovedtillitsvalgt for FO i Harstad.
Lærerne har nemlig en lønnsstige på 16 år, mens andre kommuneansatte når topplønn etter bare 10 år.
– Dette skaper store lønnsforskjeller, og betyr ganske mye i løpet av et vanlig liv, sier Silje Pettersen.
Hun synes det er urimelig at folk med like lang utdanning og dermed like høyt studielån skal få så ulike utslag på lønnskontoen.
– Folk er sinte på lønnsforskjellene. Vi ønsker likelønn. Alle er like viktige, sier hun.
Ingen blir rike under en streik. Men FO sentralt har bestemt at streikebidraget skal være lik nettolønn, som er bedre enn i en del andre forbund.
Varm kaffe
Streikevaktene går i times turnuser foran rådhuset og Nav. Etter sin vakt kommer de inn i LO-teltet på torget i Harstad eller på FO-kontoret samme sted og blir servert varm kaffe og varmende ord.
– Vi tuller litt med at vi kanskje skal ha tomba-tog for å holde varmen, sier Silje Pettersen.
I skrivende stund planlegger de streikende hvordan de kan skape show og fellesskap. Et av punktene er sykkeltog, siden mange av de streikende er svorne jobbsyklister.
– Dessuten har vi snakket om streiketog til Gangåstoppen, forteller streikegeneralen. Gangåstoppen ligger mer eller mindre midt i Harstad og er et yndet utfartssted. Fra toppen er det utsikt over by, land og hav.
Silje Pettersen jobber til daglig med ungdom som har funksjonshemninger. De var nysgjerrige på streiken da hun snakket med dem i pinsehelga.
– De synes ikke om urettferdighet, forteller Silje. Hun har hittil bare fått positive reaksjoner på streiken.
Positive KrFere
– Folk ber oss stå på, og sier at dette er en god og demokratisk måte å få fram kravene våre på, sier hun.
Gøril Madsen har hatt kontakt med partikolleger i KrF. De var positive, forteller hun.
På vei inn på FO-kontoret kan hun konstatere at hjulene er igangsatt. Streikekomiteer og vaktlister er klare. Allerede fredag var det forberedende møte i streikekomiteen.
FO Troms fikk verdifull streikeerfaring under forrige streik for to år siden i Tromsø.
– Å gi god informasjon er himla viktig. Der svikta vi litt under forrige streik. Nå har vi opprettet en facebookside for streiken i FO Harstad, og vi henger opp lapper med løpende informasjon på kontordøra til FO Troms. Vi jobber også med en SMS-tjeneste for de streikende, sier Gøril Madsen.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim