JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ostling ny statssekretær

Kjetil A. Ostling, tidligere nestleder i FO, blir i dag statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. En unik mulighet til å påvirke framtidas barnevern, fastslår barnevernpedagogen.
30.03.2012
11:57
16.12.2013 18:48

solfrid.rod@lomedia.no

Ostling gikk ut av FO-ledelsen på kongressen i 2010, og har siden vært direktør for barnevernavdelingen i Oslo kommunes barne- og familieetat.

Da departementet ringte i forrige uke og spurte om han ville inngå i departementets nye lederkabal, var han ikke i tvil.

– Det var ikke vanskelig å svare. Men det krevde en kraftig reorientering, fordi jeg har en jobb jeg er veldig glad i. Samtidig er dette en mulighet og en tillitserklæring jeg ikke kunne si nei til, sier Ostling til Fontene.

Barnevern fra flere sider

Er det barnevern som blir ditt ansvarsområde?

– Det er det for tidlig å si noe om nå. Men det er på barnevernfeltet jeg har tyngde, sier Ostling.

Før han gikk inn i FO-ledelsen i 2005, ledet han en barneverninstitusjon i Oslo. Som nestleder jobbet han politisk med barnevern under flere statsråder.

Internt i FO profilerte Ostling seg særlig på behovet for kompetansebygging og bedre utdanning til barnevern. Noe han også jobbet for som medlem i Barnevernpanelet, som la fram sin innstilling i fjor.

Hvordan blir det å møte tidligere FO-kolleger fra den siden av bordet?

– Jeg har som utgangspunkt at jeg samarbeider godt med alle. Det skal vi finne en fornuftig form på. Jeg er sikker på at det blir nyttig i mitt arbeid at jeg har erfaring fra FO og fagbevegelsen for øvrig.

Fortsetter der Lysbakken slapp

Audun Lysbakken definerte et bedre barnevern som jobb nummer en. Hva betyr lederskiftet i departementet for barnevernet?

– Det er hentet inn mye kunnskap og gjort et grundig arbeid med å redegjøre for sentrale problemstillinger i barnevernet. Jeg føler meg trygg på at den nye ledelsen fortsetter disse prosessene.

Hva er de største utfordringene, slik du ser det?

– Først vil jeg si at det betryggende med å gå inn det departementet som har ansvar for utsatte barn og unge, er at Norge har et godt utviklet tiltaksapparat. Men regjeringen har ambisjon om å utvikle barnevernet til å bli enda bedre. Utfordringene ligger i å samle alle de trådene og initiativene som ligger der, fastslår Ostling.

Fullfører barnevernløftet

Han viser til den arbeidslisten statsråd Inga Marte Thorkildsen presenterte i et intervju med Dagsavisen denne uka.

Å fullføre det departementet kaller barnevernløftet står øverst på lista. Det betyr flere stillinger, bedre organisering, bedre kompetanse og bedre ledelse.

Videre er Thorkildsen opptatt av å styrke barns rettssikkerhet.

– Arbeidsliste som favner bredt

Hun vil se på forholdet mellom barne- og barnevernloven og vurdere om det er behov for endringer i lovverket. Og varsler tettere samarbeid mellom de tre departementene som har ansvar for barn og likestilling, helse og justis.

– Dette er en arbeidsliste som favner bredt om store og viktige oppgaver for barnevernet, sier Ostling.

Fersk i rikspolitikken

Ostling har ikke erfaring fra partipolitikk på nasjonalt nivå. Han har sittet i representantskapet i Oslo SV og i styret i Gamle Oslo SV, og var delegat på partiets ekstraordinære landsmøte for tre uker siden.

Han er 38 år og bor på Vålerenga i Oslo. Og er for enkelte best kjent som president i NORB (Norsk organisasjon for rullebrett).

Nå ser den ferske statssekretæren fram til å innta departementskontorene i Akersgata mandag morgen.

– Jeg gleder meg til å samarbeide med statsråden, den øvrige politiske ledelsen og embetsverket, avslutter Ostling.

30.03.2012
11:57
16.12.2013 18:48