JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samler seg mot vold

Alvorlig og grov vold fra en de står nær rammer en av ni kvinner. I dag protesterer kvinner og menn over hele verden.
25.11.2011
09:23
16.12.2013 17:43

mia.paulsen@lomedia.no

Volden foregår overalt og rammer alle samfunnsklasser. FN har definert 25. november som kampdagen for å avskaffe vold mot kvinner.

I nærheten

– Volden skjer ofte rett i nærheten av deg. Menn står for 80 prosent av systematisk og målrettet vold for å kontrollere andre, ofte en partner. Dette må samfunnet ta innover seg, sier Anette Michelsen fra FO Hordaland.

Klipper hjerter

I kveld holder hun appell ved Den blå steinen i Bergen. Kvinnepolitisk utvalg i FO Hordaland vil også oppfordre de som går forbi om å klippe ut et hjerte for å lime det på et kjempestort hjerte som elever ved Hop videregående skole har laget.

Lammes av vold

Michelsen forteller at den systematiske og vedvarende volden fører til at folk passiviseres og lammes. Gradvis mister de tilgangen på sosialt liv eller økonomiske ressurser, og til slutt kan de bli helt hjelpeløse. Mange rammes av psykisk og somatisk sykdom eller begynner å ruse seg for å slippe unna.

Må være på vakt

Michelsen mener at hjelpeapparatet må være mer på vakt for å oppdage symptomene på vold og spørre hva som skjer.

– Volden blir et edderkoppnett som kvinner sitter fast i. Mange må forlate mannen flere ganger før de kommer seg ut. Vi må vise at vi ser hva som skjer og at vi vil støtte henne dersom hun bryter ut, sier Anette Michelsen.

– Når hun bryter ut, må vi slippe alt og hjelpe henne videre til krisesenteret.

Rammer barn

Mange barn rammes av den volden som primært er rettet mot kvinnen. Når barn er vitne til grov vold, er det en sak for barnevernet. Dette kan også brukes til å overtale kvinnen til å forlate voldsmannen, mener Anette Michelsen.

Samarbeid

Michelsen forteller at markeringen i Bergen er et samarbeid mellom flere organisasjoner. Også Stiftelsen Hieronimus vil delta. Det er en organisasjon dannet av en ex-politimann for å hjelpe kvinner som lever i voldelige forhold med å komme seg ut.

Skoaksjoner

Både i Drammen og i Kristiansand blir det skoaksjoner knyttet til aksjonsdagen.

Kristiansand velger å holde sin aksjon den 3. desember. 97 par damesko og 83 par barnesko vil forteller alle som går forbi i gågata Markens hvor mange kvinner og barn som har oppsøkt Krisesenteret på grunn av vold i løpet av ett år. Gry Solstad fra FO Vest-Agder forteller at tidligere skoaksjoner har vakt interesse.

Kom med egne historier

– Folk stoppet opp og spurte, de kom med sine egne historier. Noen spurte hvor de skulle henvende seg, forteller hun.

Gry Solstad mener at det viktigste med aksjonen er å bryte tabuene rundt vold.

Over 300 par

Skoaksjonen i Drammen holdes for første gang i år, og Kari Sandberg Olsen fra FOs yrkesfaglige utvalg i Buskerud forteller at over 300 par kvinne- og barnesko på torget i Drammen vil vise hvor mange som har oppsøkt krisesentrene i Drammen, Kongsberg og Hønefoss i løpet av det siste året. Mellom skoene vil det står fakler. FO Buskerud vil dessuten holde temakafe om æresrelatert vold.

Faglige tilbud

Kari Sandberg Oslen minner om at det finnes tilbud til utøverne av vold. Både Alternativ til vold og Aggression Replacement Treatment (ART) er gode faglige tilbud.

Barns stemmer

FO Sør-Trøndelag markerer dagen med en konferanse om barns stemmer.

– Stopper vi vold mot barn, vil det virke forebyggende for neste generasjoner, sier avdelingsleder Heidi Klokkervold.

Konferansen er et samarbeid mellom Fagforbundet og FO. Blant temaene er barn på krisesentrene.

– Det er mange barn på krisesentrene. Kanskje er det fort gjort å legge merke til kvinnens blåmerker men overse barna. Men mange av barna er svært traumatiserte, poengterer Klokkervold.

Hun ønsker seg at krisesentrene i større grad blir et ledd i den kommunale tiltakskjeden, og at det blir oftere tatt i bruk av de andre leddene i kjeden.

Samles på torget

Konferansen avsluttes med at deltakerne går til torget i samlet flokk klokka 15.00. Der blir det appeller og musikk på et arrangement hvor mange organisasjoner deltar, blant annet Fagforbundet, Sykepleierforbundet, FN-sambandet og Amnesty i tillegg til FO.

– Vi serverer kaffe, sjokolade og brownies og håper folk tar fredagskaffen på torget, sier Heidi Klokkervold.

Mange bidrar

Arrangementet i Trondheim er sponset av det lokale næringslivet, og Klokkervold er svært fornøyd med at det i løpet av sine tre år er blitt et bredt samarbeidsprosjekt.

– Vi har også med oss Twin, Trondheim Women International Network, forteller Klokkervold.

TWIN bygger nettverk mellom kvinner fra ulike kulturer, for å spre kunnskap om kvinners rettigheter og dele erfaringer. De fikk en pris på FO-kongressen i Trondheim i fjor.

Hvite bånd

Gjermund Skaar leder kampanjen for Hvitt Bånd Norge, som engasjerer menn mot vold. Han har registrert økt pågang av menn som støtter aksjonen. Fredag morgen bærer statuer av kjente og viktige menn et hvitt bånd med budskapet ”Stopp vold mot kvinner” i forbindelse med markeringen.

25.11.2011
09:23
16.12.2013 17:43