JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bufetats regionsjef går av

Direktør i Bufetat Region øst, Pernille Pettersen Smith, går av etter turbulensen rundt kutt i tjenestene.
19.10.2011
10:34
16.12.2013 17:22

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Pettersen Smith fratrer formelt sin stilling 1. november. En ny midlertidig regiondirektør er på plass allerede denne uken.

I et brev til sine ansatte påpeker hun at «rammebetingelser og aktivitetsvekst (har) gitt store utfordringer. Og utfordringene har ført til krevende omstillinger, noe de tillitsvalgte også har gitt uttrykk for.»

Etter det Fontene kjenner til, skyldes avgangen kontroversen rundt innsparingene regionkontoret har pålagt fagteamene og barne- og familiesentrene denne høsten. Ifølge FOs tillitsvalgte, har ikke etaten varslet kommunene tidsnok til at de kan ta over ansvaret for store deler av de hjemmebaserte hjelpetiltakene.

Sjokkterapi

Beskjeden om brå nedskjæringer i Region Øst kom som et sjokk på fagteamene og barne- og familiesentrene: Innen 1. november skal de fleste av dem redusere de hjemmebaserte tjenestene sine samt oppfølging av beredskaps- og fosterhjem. Slik skal Region Øst spare 69 millioner kroner i et forsøk på å balansere budsjettet.

– Omleggingen av tjenestene fra staten over til kommunene er en villet politisk beslutning som vi må forholde oss til. Vår rolle er ikke å stikke kjepper i hjulene ved implementering av politisk besluttede endringer. Men det er den tekniske gjennomføringen i Region Øst vi stiller oss kritiske til, sier avdelingssekretær i FO Østfold, Kristine Hval Blekken på telefon med Fontene.

Klipper i sikkerhetsnettet

Mens de øvrige regionene i statens barne- og familievernetat har faset inn nedskjæringene sine over tid, kommer det svært brått på tjenestene på Østlandet. Ansatte med høy spesialisering i arbeid direkte med utsatte familier har fått beskjed om å gå over i institusjonsarbeid eller kontorjobb.

Men de ansatte Fontene har møtt er enda mer bekymret for at omstillingen i praksis betyr at utsatte familier glipper ut av sikkerhetsnette.

Sammen med regiontillitsvalgt for FO i Bufetat region Øst, Patrik Dahlqvist, advarer Blekken mot at omstillingene skjer så brått at noen oppgaver forblir ufordelt. Så store omstillingsprosesser må kjøres på en slik måte at kommunene rekker å bygge opp tjenester før Bufetat avvikler dem, påpeker de i en e-post til Fontene.

Nytter å kjempe

De understreker at de anser tillitsvalgtapparatet som en seriøs samarbeidspartner for toppledelsen i Region Øst. FO vil fortsette å delta i medbestemmelsesprosessene og synliggjøre konsekvensene av endringene, melder Blekken og Dahlqvist.

– Jeg er stolt av våre medlemmer og tillitsvalgte i region øst. De har jobbet så systematisk og utvist stort mot i møte med utfordringene, sier Blekken.

For eksempel FO-erne ved fagteam Ski, som klarte å stoppe avviklingen av den hjemmebaserte metoden Marte Meo.

19.10.2011
10:34
16.12.2013 17:22